Home ΑΜΕΡΙΚΗ Πέθανε η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ, η πρώτη γυναίκα ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ

Πέθανε η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ, η πρώτη γυναίκα ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – GreekNews USA

Εφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Σάντρα Ντέι Ο’Κόνορ, η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, της οποίας οι κεντρώες απόψεις και οι οξυδερκείς διαπραγματευτικές ικανότητες τής επέτρεψαν να κατευθύνει τις δικαστικές εξελίξεις για μεγάλο μέρος της θητείας της.

Σε ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφέρεται ότι η Ο’Κόνορ πέθανε στο Φοίνιξ της Αριζόνα από επιπλοκές που σχετίζονται με προχωρημένη άνοια και αναπνευστική ασθένεια.

Η Ο’Κόνορ «χάραξε μια ιστορική διαδρομή ως η πρώτη γυναίκα δικαστής της χώρας. Ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση με αταλάντευτη αποφασιστικότητα, αδιαμφισβήτητη ικανότητα και ελκυστική ειλικρίνεια», ανέφερε ο επικεφαλής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, σημειώνοντας πως «θρηνούμε την απώλεια μιας αγαπημένης συναδέλφου, μιας ανεξάρτητης υπερασπίστριας του κράτους δικαίου και μιας υπέρμαχου της εκπαίδευσης των πολιτών».

Διορίστηκε ως η πρώτη γυναίκα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν  το 1981, σχεδόν δύο αιώνες μετά την ίδρυση του θεσμού το 1789. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006, αφού υπηρέτησε περίπου 25 χρόνια, για να φροντίσει τον σύζυγό της, Τζον Τζέι Ο’Κόνορ, ο οποίος έδινε μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ και πέθανε το 2009. Αντικαταστάθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον δικαστή Σάμιουελ Αλίτο.

Τα τελευταία χρόνια είχε διαγνωστεί με άνοια και ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2018 ότι αποσύρεται από τη δημόσια ζωή.

Μεταξύ των σημαντικών της αποφάσεων ήταν η αποφασιστική της ψήφος που ουσιαστικά όρισε Πρόεδρο τον Τζορτζ Μπους μετά τις εκλογές του 2000, αλλά και η υπόθεση Planned Parenthood v Casey το 1992 που επιβεβαίωσε το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.