Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Σε φιλανθρωπικούς σκοπούς θα διατεθούν τα έσοδα του Συλλόγου Αμοργιανών

Σε φιλανθρωπικούς σκοπούς θα διατεθούν τα έσοδα του Συλλόγου Αμοργιανών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

Eνα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι έστησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια οι Αμοργιανοί της Νέας Υόρκης και όσοι κατάγονται από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων το Σάββατο 5 Νοεμβρίου. 

Περίπου 300 άτομα, μέλη και φίλοι, ανάμεσά τους πολλοί νέοι και παιδιά, έδωσαν το παρών στην 55η ετήσια χοροεσπερίδα του “Amorgos Foundation”, τα έσοδα της οποίας θα ενισχύσουν, όπως κάθε χρόνο, το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει ο σύλλογος στο χώρο της Ομογένειας, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα των μελών του, την Αμοργό, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια.  

Η παρουσία του τραγουδοποιού Λευτέρη Βαζαίου ο οποίος ήρθε ειδικά για την χοροεσπερίδα από την Ελλάδα μαζί με τον Πολυχρόνη Κορρέ στο βιολί, τον Γιάννη Παπαδόπουλο στο λαούτο και τον Γιώργο Κορρέ στα πλήκτρα έδωσε έναν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση και ανέβασε στα ύψη το κέφι των συνδαιτυμόνων. 

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο  καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου, Στέφανος Θωμάτος.

Την ικανοποίησή τους για την επιτυχία του χορού δεν έκρυψαν τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικήτας Θεολογίτης όσο και ο επίτιμος πρόεδρος Νίκος Γαβαλάς, τονίζοντας το ρόλο της νεότερης γενιάς των Αμοργιανών που συμμετέχουν δυναμικά στο συμβούλιο και εργάζονται για τη διατήρηση του Συλλόγου και τη συνέχιση των παραδόσεων των νησιών τους. 

Ο σύλλογος Αμοργιανών αριθμεί σήμερα περί τα 100 μέλη και διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο στην 26-03 23th Avenue στην Αστόρια, όπου στεγάζονται τα γραφεία του και φιλοξενούνται αρκετές από τις εκδηλώσεις του. Αν και μικρός σύλλογος προσπαθεί πάντοτε να παρέχει βοήθεια, όπου χρειαστεί, στην Εκκλησία, το ελληνικό σχολείο, την Κοινότητα, τα παιδιά, την Αμοργό και τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων.

Πέραν της χοροεσπερίδας, που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, το ετήσιο ημερολόγιο εκδηλώσεων του Συλλόγου περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου – ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζει το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, πολιούχου και προστάτιδος της Αμοργού-, τη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, το γεύμα με μπακαλιάρο που διοργανώνεται την Κυριακή των Βαϊων και αποτελεί προσφορά του προέδρου Νίκου Γαβαλά και το ετήσιο πασχαλινό γλέντι στην Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.