Home ΑΜΕΡΙΚΗ Συνάντηση Α. Μαγιόρκας – Τ. Θεοδωρικάκου στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση Α. Μαγιόρκας – Τ. Θεοδωρικάκου στην Ουάσιγκτον

Η περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος στον τομέα της ασφάλειας ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α., Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος πραγματοποιεί από την Τρίτη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Συμφωνήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της παράνομης μετανάστευσης, στην ασφάλεια των συνόρων, την κυβερνοασφάλεια, την ενδοοικογενειακή βία, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την τρομοκρατία”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός.  

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς σχέσης και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίστηκε η σημασία της σταθερότητας και αναδείχθηκε ο στρατηγικός περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας για την ασφάλεια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στο επόμενο διάστημα η χώρα μας θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπαίδευση της αστυνομίας τρίτων χώρων, μεταφέροντας έτσι την αμερικανική τεχνογνωσία που η ίδια έχει αποκτήσει.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής τόσο μέσω της απευθείας ανταλλαγής πληροφορίων όσο και μέσω των διαφόρων προγραμμάτων συνεκπαίδευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, «για τον σκοπό αυτό, συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να αναβαθμίσουμε τις κοινές συνεκπαιδεύσεις των στελεχών των υπηρεσιών μας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Και ασφαλώς η συνεργασία μας αφορά και επεκτείνεται και στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε στον Αμερικανό ομόλογο του για τις αυξανόμενες πιέσεις που παρουσιάζονται στα σύνορα της χώρας μας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία σε οποιαδήποτε πίεση και κρίση εμφανιστεί στην περιοχή. 

Την Πέμπτη, “Ημέρα των Βετεράνων” ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσει αρχικά στεφάνι στο μνημείο “First Infantry Division Monument”, που βρίσκεται πλησίον του Λευκού Οίκου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον, όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των Ελληνοαμερικανών πεσόντων στον τάφο του Γεώργιου Διλβόη, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως “George Dilboy”. Ο Γεώργιος Διλβόης ήταν Έλληνας μετανάστης που πολέμησε με τον αμερικανικό στρατό και σκοτώθηκε ηρωικά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το αμερικανικό Κογκρέσο για τη γενναιότητα που επέδειξε.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Θεοδωρικάκος θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.