Home ΕΛΛΑΔΑ Συνεχίζεται η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών – Μεγάλων διαστάσεων οι φωτιές...

Συνεχίζεται η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών – Μεγάλων διαστάσεων οι φωτιές σε Δ. Αττική και Λουτράκι

ΑΘΗΝΑ – Συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι πυρκαγιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια της Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ΕΛΑΣ έδωσε στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου

Σε άμεση ετοιμότητα εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται πέντε πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή Λουτρόπυργου Ελευσίνας λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επίσης άλλα τρία πλωτά και ιδιωτικά σκάφη διαφόρων τύπων βρίσκονται σε επιφυλακή στους Αγίους Θεοδώρους, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Λουτράκι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη 18 Ιουλίου και για έξι μήνες, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά».

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας αποφάσισε, σύμφωνα με τον Δήμο, «ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις δημοτικές κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της δημοτικής ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της δημοτικής κοινότητας Αγίων Θεοδώρων».

Ανοικτό το Κ.Α.Π.Η. Αγίων Θεοδώρων

Στο μεταξύ, ανοικτό θα παραμένει το Κ.Α.Π.Η. Αγίων Θεοδώρων για να υποδεχτεί, σύμφωνα με τον Δήμο, πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς.

Ανακλήθηκαν οι άδειες στο Πυροσβεστικό Σώμα

Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]