Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Το Τμήμα “Δελφοί” της ΑΧΕΠΑ τίμησε τον πρώην πρόεδρό του Λου Κάτσο...

Το Τμήμα “Δελφοί” της ΑΧΕΠΑ τίμησε τον πρώην πρόεδρό του Λου Κάτσο για την προσφορά του στον Ελληνισμό

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Το ιστορικό Τμήμα 25 “Δελφοί” (Delphi Chapter # 25) της ΑHEPA στο Μανχάταν τίμησε τον πρώην πρόεδρό του και ιδρυτή της EMBCA (Eastern Mediterranean Business Culture Alliance), Λου Κάτσο, για την υπηρεσία και την προσφορά του στην κοινότητα και τον Ελληνισμό και την αφοσίωσή του στις αρχές και τις αξίες της AHEPA.

Η βράβευση έγινε κατά το ετήσιο δείπνο του τμήματος την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στο “The Loeb Boathouse” του Σέντραλ Παρκ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος,  ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης και ο πρόεδρος του Οργανισμού “Φίλοι του Αγίου Νικολάου”, Ντένης Μίελ.

Παρών ήταν επίσης και ο υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Άνταμς, ο οποίος στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του συνεχάρη την AHEPA και τον κ. Κάτσο, τονίζοντας πως είναι αυτή η αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου από τους μετανάστες που ανέδειξε τις ΗΠΑ στην υπερδύναμη που είναι σήμερα, ενώ υπενθύμισε σε όλους το χρέος τους να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Στον Λου Κάτσο, το έργο και την προσφορά του, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς ο Κυβερνήτης της 6ης Περιφέρειας, Ντην Μόσκος και ο πρόεδρος του Τμήματος 25, Τεντ Κλίνγκος, ο οποίος και καλωσόρισε τους περίπου 150 συνδαιτυμόνες, ενώ ο εκτελεστικός δευθυντής, Μάικλ Παπαφώτης ανέγνωσε το συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της AHEPA, Τζίμυ Κόκοτα.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στάθηκε ιδιαίτερα στην αφοσίωση του Λου Κάτσου στον Ελληνισμό και στην κοινότητα, και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το όραμα και τις ηγετικές του ικανότητες. “Αποτελεί βέβαια ένα μυστήριο”, παρατήρησε, απευθυνόμενος στον τιμώμενο, “πώς βρίσκεις το χρόνο για τόσες πολλές και αξιέπαινες πρωτοβουλίες. Η υπηρεσία και η προσφορά σου στην κοινότητά μας και την Ομογένεια είναι υποδειγματική και δεν περιγράφεται με λόγια. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι απόψε εδώ για να σε τιμήσουμε”.

Ο Γενικός Πρόξενος, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεται ο Λου Κάτσος για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. “Αγωνίζεται για τον Ελληνισμό στο σύνολό του. Για την Αγία Σοφία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την Κύπρο και την Ελλάδα, για την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, για την Ομογένεια παγκοσμίως”, επισήμανε.

“Αγωνίζεται σταθερά για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος, ενώ παράλληλα διαφωτίζει την κοινότητα για την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας”, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην εχθρική και προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο που συνοδεύεται από τοξική ρητορική και απειλεί ακόμα και την ενότητα του ΝΑΤΟ.  

“Είναι σαφές”, είπε, “ότι η Τουρκία υπονομεύει την εθνική ασφάλεια τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και των ΗΠΑ. Επομένως, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, όπως ο Λου Κάτσος όλα αυτά τα χρόνια, όπως η AHEPA όλα αυτά τα χρόνια, όπως η Ομογένεια στο σύνολό της μαζί με την Εκκλησία μας, όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτήν την συμπεριφορά στη Ν/Α Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και ότι θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Ελληνισμού παγκοσμίως”.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της AHEPA προς την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια.

Συγκινημένος ο Λου Κάτσος, αφού ευχαρίστησε για την τιμή, είπε στους αδελφούς του της AHEPA και όλους τους συνδιατυμόνες πως “δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να είμαι εδώ μαζί σας, με όλους εσάς, με φίλους, μετά από τόσο καιρό, λόγω της πανδημίας. Τα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και όσα γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για μένα και ο αγώνας που ξεκίνησαν οι Έλληνες πριν από πολλές γενιές θα συνεχιστεί, δεν θα σταματήσουμε”.

Αναφέρθηκε ακόμα -με αφορμή τη φετινή επέτειο -στο κύμα φιλελληνισμού που προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες η κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της επετείου των 100 ετών της AHEPA η οποία συμπίπτει με τα 100χρονα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αλλά και με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922.