Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Τρία χειρόγραφα επιστρέφονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τρία χειρόγραφα επιστρέφονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ – Τρία χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα και βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην “Swann Galleries” της Νέας Υόρκης πρόκειται σύντομα να επιστρέψουν στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εικοσιφοίνισσας («Κοσινίτσα») στο Παγγαίο.

Η επίσημη τελετή επαναπατρισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου στις 3 το απόγευμα στον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero του Μανχάτταν. Τα χειρόγραφα θα παραλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος και θα τα παραδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά το επόμενο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάιο.

Πρόκειται για τρία από τα περίπου 900 κειμήλια και χειρόγραφα που εκλάπησαν το 1917 από την Μονή Εικοσιφοίνισσας από Βούλγαρους στρατιώτες.

Για την ιστορία των χειρογράφων και την απόφαση να επιστραφούν θα μιλήσει η εμπειρογνώμων και στέλεχος της Swann Galleries, Devon Eastland, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βοηθός εισαγγελέας του Μανχάτταν Μάθιου Μπογδάνος, επικεφαλής της μονάδας εμπορίας αρχαιοτήτων, ο οποίος θα εντάξει την υπόθεση των κειμηλίων της Εικοσιφοίνισσας στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της εμπορίας αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολούθως, το λόγο θα λάβει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Η τελετή επαναπατρισμού των χειρογράφων θα μεταδοθεί απευθείας από τους λογαριασμούς του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

St. Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine | New York NY | Facebook