Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Άρχισαν οι εργασίες της Σύναξης των Ιεραρχών του Θρόνου 

Άρχισαν οι εργασίες της Σύναξης των Ιεραρχών του Θρόνου 

Φωτογραφίες: GOA /Dimitrios Panagos

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – 

Με την εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Κώτσηρα, τον οποίο συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt της Πόλης, οι εργασίες της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και διεξάγεται ανά τριετία. 

Στη Σύναξη συμμετέχουν περίπου 160 Ιεράρχες του Θρόνου απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τις Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών», που υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ.Ελπιδοφόρος και οι Μητροπολίτες -μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, Πιτσβούργου κ. Σάββας, Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, Σικάγου κ. Ναθαναήλ και Ντένβερ κ. Κωνσταντίνος. 

Παρόντες είναι επίσης οι βοηθοί Επίσκοποι Ζήλων κ. Σεβαστιανός, Αμισσού κ.Ιωακείμ, Αμάστριδος κ. Σπυρίδων, Εξαμιλίου κ. Τιμόθεος, Φωκαίας κ. Ιωάννης, Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης, Διοκλείας κ. Νεκτάριος και Συνάδων κ. Αντώνιος. 

Καλωσορίζοντας τους Αρχιερείς ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται και εφέτος για να μελετηθούν “ζητήματα αφορώντα εις την ζωήν και την πορείαν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τα οποία έχουν και πανορθόδοξον αλλά και παγχριστιανικήν εμβέλειαν και αναφοράν”.

Σε άλλο σημείο ο Παναγιώτατος επεσήμανε:

“Η μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι συνδυασμός αμετακινήτου πιστότητος εις την Παράδοσιν της Εκκλησίας και ανοικτοσύνης προς την ιστορίαν και τον κόσμον. Η Παράδοσις δεν είναι μόνον παρελθόν. Είναι πάντοτε ζώσα και ταυτίζεται με την ιδίαν την ζωήν της Εκκλησίας, την ενότητα, αγιότητα, καθολικότητα και αποστολικότητά της, είναι ο τρόπος διά του οποίου ο Θεός εργάζεται την σωτηρίαν μας. Δυστυχώς, επί μακρόν, ακόμη και εν τω πλαισίω της Οικουμενικής Κινήσεως, η πιστότης της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Παράδοσιν εταυτίζετο εκ μέρους των θύραθεν και των λοιπών Χριστιανών με συντηρητισμόν και κλειστότητα, με πρόσημον την προσκόλλησιν εις την λατρευτικήν ζωήν και εις τον ακοσμικόν μοναχισμόν. 

 [Tο πλήρες κείμενο της ομιλίας του Παναγιωτάτου δημοσιεύεται ΕΔΩ]

Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, επισήμανε,  μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Προσέλθωμεν ούν μετά φόβου Θεού και συνέσεως πνευματικής εις την ιεράν ταύτην σύναξιν, ίνα υπό την σκιάν των πτερύγων του Παναγίου Πνεύματος και την έμπνευσιν της θείας σοφίας, τα συμφέροντα τη Εκκλησία βουλευσώμεθα και πράξωμεν. Ο γαρ Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο την Εκκλησίαν αυτού τω ιδίω αίματι περιποιησάμενος, αυτός έσται εν μέσω ημών, καθοδηγών και φωτίζων τας διανοίας ημών προς παν έργον αγαθόν.

Εν ταύτη ούν τη ιερά συνάξει, ώσπερ οι μαθηταί εν τω υπερώω συνηγμένοι, την επιφοίτησιν του Παρακλήτου αναμένομεν. Και καθάπερ εκείνοι υπό της Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας περιεστοιχίζοντο, ούτω και ημείς υπό της μητρικής αγκάλης της Εκκλησίας περιθάλπομεν. Εν τούτω δε τω πνεύματι της ενότητος και της αγάπης, στρέφομεν τα όμματα ημών προς τον κορυφαίον της συνάξεως ταύτης, τον Παναγιώτατον ημών Πατριάρχην, ος ως ορατή κεφαλή της Εκκλησίας, την χάριν του Χριστού ημίν διακονεί και την ενότητα του σώματος συμβολίζει.”

Ομιλητές 

Κατά την πρώτη συνεδρία που έχει ως θέμα «Διορθόδοξοι και Διαχριστιανικαί Σχέσεις» ομιλητές θα είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα: «Το Ουκρανικόν ζήτημα και η Ορθοδοξία εις τας Βαλτικάς χώρας», ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Αι Διορθόδοξοι Σχέσεις εις την ούτω καλουμένην ‘Διασποράν’ από της ενάρξεως του πολέμου εις την Ουκρανίαν», ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ ο οποίος θα μιλήσει για τις «Εξελίξεις εις τον Θεολογικόν Διάλογον μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – Το κείμενον της Αλεξανδρείας», και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, με θέμα «Η μαρτυρία της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας εις το Συμβούλιον Ευρωπαικών Εκκλησιών (CEC) και εις το Forum Διαλόγου μεταξύ των εν Ευρώπη Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Συμβουλίου των εν Ευρώπη Επισκοπικών Συνόδων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (CCEE)».

Στη 2η συνεδρία με θέμα «Κανονικολειτουργικά Ζητήματα», ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος θα παρουσιάσει το θέμα: «Το Τυπικόν και η Λειτουργική παράδοσις της Μεγάλης Εκκλησίας και αι εξ αυτών παρατηρούμεναι αποκλίσεις» και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος θα απαντήσει στο ερώτημα  «Κανονική εισπήδησις διά των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως;»

Στην 3η Συνεδρία με θέμα «Η Μήτηρ Εκκλησία εν τω συγχρόνω κόσμο» ομιλητές θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Εκκλησία», και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Νεολαία και Εκκλησία».

Η δεύτερη μέρα των εργασιών θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του καθηγητή κ. Γεωργίου – Στυλιανού Πρεβελάκη με θέμα: «Ο “Ρωσικός Κόσμος”, επίκεντρον και όργανον της ρωσικής γεωπολιτικής στρατηγικής».

Κατά την Ε’ Συνεδρία, την τελευταία μέρα της Σύναξης, που θα έχει ως θέμα τον Ορθόδοξο μοναχισμό και την Ιεραποστολή, ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων θα παρουσιάσει το θέμα: «Η Ορθόδοξος ιεραποστολή εις τους Αντίποδας», ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Essex θα μιλήσει με θέμα: «Ο μοναχισμός εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία εις τον 21ον αιώνα», ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Διονυσίου με θέμα: «Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και το Αγιώνυμον Όρος» και η Μοναχή Θεολογία, Ηγουμένη Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου θα αναπτύξει το θέμα «Η δυναμική του γυναικείου μοναχισμού εις τον 21ον αιώνα». 

Οι εργασίες της Σύναξης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα αύριο, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, με ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη και αντιφώνηση του πρώτου τη τάξη των παρόντων Μητροπολιτών από τις λεγόμενες «Νέες Χώρες».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here