ΑΘΗΝΑ -Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων με έμφαση στη συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς και τη δικτύωση των Ελλήνων ακαδημαϊκών στις ΗΠΑ, τόνισαν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, φορέων αλλά και των πρεσβειών σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης, στις 24 Ιανουαρίου.
Κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα “Study in Greece Virtual Fair: Διευρύνοντας τις Γέφυρες ανάμεσα στα Ελληνικά και τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια”, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς τα τελευταία δυόμιση χρόνια ελήφθησαν νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που επέτρεψαν τη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια των ΗΠΑ με την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας και του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναφέρθηκε στη σημαντική διμερή συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, ενισχύοντας τις δυνατότητες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς που περιλαμβάνουν τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των δύο χωρών.
Εν συνεχεία, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων για την εικόνα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Γενικής Γραμματείας αναφορικά με τη δικτύωση των Ελλήνων ακαδημαϊκών στις ΗΠΑ και την προώθηση των σχετικών συνεργασιών μέσα από το δίκτυο των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας στο εξωτερικό και την ελληνική ομογένεια.
Ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απόστολος Δημητρόπουλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ανέφερε ότι η προώθηση και υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων της Ελλάδας και των ΗΠΑ αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής προτεραιότητας του υπουργείου Παιδείας για τη διεθνοποίηση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, με απώτερο στόχο να καταστεί η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τόνισε, επίσης, ότι οι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς και ευρύτερα η ελληνική ομογένεια έχουν κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο αυτό.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία των πανεπιστημίων των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ με αξιοσημείωτα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τις δύο χώρες.
Η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στα μακροχρόνια οφέλη της συνεργασίας των ακαδημαϊκών κοινοτήτων σε Ελλάδα και ΗΠΑ και για τους λαούς των δύο χωρών, τονίζοντας τη συνεργασία που εγκαινίασε η ελληνική πρεσβεία με το Study in Greece για την προώθηση περαιτέρω συνεργειών.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (Institute of International Education / IIE), Άλαν Γκούντμαν (Allan Goodman) αναφέρθηκε στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας (International Academic Partnership Program / IAPP) ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνοντας λόγο για ιστορική συνεργασία με την Ελλάδα τόσο από την άποψη του μεγέθους του προγράμματος όσο και από το γεγονός ότι αυτό αφορά τη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία πάντα εμπνέει τις ΗΠΑ στο πέρασμα των αιώνων. Στο IAPP αναφέρθηκε και η επικεφαλής του Προγράμματος Κλερ Όβερμαν (Clare Overmann), η οποία τόνισε την εξαιρετική συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο επιστημονικός υπεύθυνος του Study in Greece αναπληρωτής καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης με την ομάδα του εγκαινίασαν και παρουσίασαν δύο νέα ψηφιακά εργαλεία για την προώθηση των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Αφενός, παρουσιάστηκε η τρισδιάστατη, εικονική έκθεση Study in Greece Virtual Fair, στην οποία συμμετέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω των εικονικών «περιπτέρων» τους, παρέχοντας πληροφορίες για τα διεθνή τους προγράμματα, ανταποκρινόμενοι σε ερωτήματα της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για όλο το έτος 2022. Αφετέρου, στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν επιπλέον την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της πλατφόρμας MatSiG, μιας ανοιχτής πλατφόρμας ψηφιακής διαμεσολάβησης μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, που διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της ελληνικής και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, με απλό, διαδραστικό, τρόπο.
Στη διεθνή διάσταση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ και τις δυνατότητες συνεργασιών με τρίτες χώρες αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Φίλιππος Κουμπούνης, ενώ η εκτελεστική διευθύντρια του Fulbright Greece Άρτεμις Ζενέτου παρουσίασε τις δυνατότητες υποτροφιών που προσφέρει ο Οργανισμός σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως το πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς (GDFP).
Αναφορικά με τη δικτύωση των Ελλήνων ακαδημαϊκών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Hellenic Institute of Advanced Studies καθηγητής Πέτρος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην επιθυμία των Ελλήνων ακαδημαϊκών της Διασποράς να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας, τονίζοντας τον ρόλο του Ινστιτούτου στην προώθηση συνεργασιών, ενώ η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Τουρούτογλου από το HBA-USA (Hellenic Bioscientific Institute of the USA) αναφέρθηκε σε προγράμματα ανταλλαγής και καθοδήγησης για νέους φοιτητές.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, έγινε αναφορά και σε μελλοντικές παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν για τα υπόλοιπα προγράμματα συνεργασιών των ελληνικών πανεπιστημίων. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]