Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Φοιτητές του Queens College επισκέφθηκαν το Ηπειρώτικο Μουσείο στην Αστόρια

Φοιτητές του Queens College επισκέφθηκαν το Ηπειρώτικο Μουσείο στην Αστόρια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA

Το Ηπειρώτικο Λαογραφικό Μουσείο επισκέφθηκαν οι φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Queens College στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Το Μουσείο, δημιούργημα του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» και του Γυναικείου Τμήματος «Σουλιώτισσαι», με εμπνευστή και πρώτο διευθυντή τον αείμνηστο πρόεδρο του Συλλόγου, Χρήστο Κοσοβίτσα, στεγάζεται στον πάνω όροφο του ιδιόκτητου «Ηπειρώτικου Σπιτιού» στην Αστόρια.

Την πρωτοβουλία για την επίσκεψη έλαβε η καθηγήτρια δρ Μαρία Αθανασοπούλου για να δώσει την ευκαιρία, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, στους φοιτητές της να μάθουν διαδραστικά για την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις», Χρήστος Πανταζής, τους υποδέχτηκε, τους μίλησε για την ιστορία του Μουσείου και τους ξενάγησε ο ίδιος σε όλα τα εκθέματα. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει την ιστορία των γυναικών του Ζαλόγγου και μίλησαν για την αυτοθυσία των γυναικών αυτών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης εναντίον των Τούρκων.

Οι φοιτητές με την καθηγήτρια τους έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πλούσια ιστορία και την κουλτούρα της Ηπείρου, όπως αυτή αποτυπώνεται στα ποικίλα εκθέματα, βιβλία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές κεντημένες στο χέρι, ασημικά, φωτογραφίες, αργαλειούς κ.α.

«Το Μουσείο είναι φτιαγμένο με πολύ μεράκι και είναι ανοιχτό στους φοιτητές μας και στις νεότερες γενιές που ενδιαφέρονται να μάθουν για την ιστορία της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Πανταζής.

Μάλιστα η επίσκεψη των σπουδαστών περιελάμβανε και μια έκπληξη για τη φοιτήτρια κ. Μαρία Κουρελά, η οποία κατάγεται από την Ήπειρο από την μεριά της γιαγιάς της.

Ο πρόεδρος κ. Πανταζής της έδωσε μια υποτροφία την οποία, όπως ανέφερε, συνηθίζει ο σύλλογος να δίνει στους φοιτητές που έλκουν την καταγωγή τους από τη δοξασμένη Ήπειρο και όλοι έδωσαν τα συγχαρητήρια τους για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο σύλλογος, όπως ανέφερε ο κ. Πανταζής στην Δρα. Μαρία Αθανασοπούλου, η οποία είναι και υποδιευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College, θα  υποστηρίξει και φέτος, όπως και πέρυσι, έμπρακτα την τελετή απονομής βραβείων και υποτροφιών που διοργανώνει το Κέντρο κάθε Μάιο χορηγώντας υποτροφίες για τους φοιτητές Ελληνικών Σπουδών.

Επίσης θα συμμετάσχει και στην μεγαλειώδη εκδήλωση που ετοιμάζει το Κέντρο για τον εορτασμό των 50χρονων από την ίδρυση του, στις 17 Μαΐου.

Η διευθύντρια του Μουσείου Βίκυ Καντλή και τα μέλη του συλλόγου, Εύα Καντλή και Φωτεινή Κέκου, η οποία είναι και απόφοιτος του Queens College, ήρθαν αποκλειστικά για να υποδεχθούν και να καλωσορίσουν τους φοιτητές και την καθηγήτριά τους, παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης και μετά το τέλος της ξενάγησης, τους κέρασαν διάφορα εδέσματα, φαγητό και αναψυκτικά.