ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GNUSA – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι από την 1η Ιανουαρίου 2025, και για την επόμενη διετία, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2026, η Ελλάδα.
Η χώρα αναλαμβάνει τη θέση αυτή «σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία», όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως «η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις».
«Προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών», προσθέτει ο Υπουργός Εξωτερικών.
Καταλήγει δε σημειώνοντας πως «με στόχο την προάσπιση του σκοπού του Οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας, σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ στις 6 Ιουνίου 2024 για την περίοδο 2025-2026 με την ψήφο 182 κρατών -μελών του ΟΗΕ, για τρίτη φορά μετά τις διετείς θητείες το 1952-1953 και 2005-2006.
Η Δανία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία συμπληρώνουν την πεντάδα των νέων κρατών -μελών που εξελέγησαν τον περασμένο Ιούνιο και η θητεία τους ξεκινά σήμερα και τα οποία θα προστεθούν στα υφιστάμενα μη μόνιμα που είναι η Αλγερία, η Γουιάνα, η Δημοκρατία της Κορέας, η Σιέρα Λεόνε και η Σλοβενία, των οποίων η θητεία άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο, είναι η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.