Home ΕΛΛΑΔΑ “Greek Film Expo”: Οι ελληνικές ταινίες “ταξιδεύουν” στη Νέα Υόρκη

“Greek Film Expo”: Οι ελληνικές ταινίες “ταξιδεύουν” στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ματίνας Δεμελή

Το φεστιβάλ “Greek Film Expo” έκανε πρεμιέρα στο  Village East Cinema Μανχάταν το βράδυ της Πέμπτης το οποίο διοργανώνεται από την Hellenic Film Society υπό την εποπτεία του Τζέιμς Ντε Μέτρο.

“Το φεστιβάλ φέτος συμπληρώνει έξι χρόνια, θα έχουμε μεγάλη επιτυχία φέτος, οι ταινίες είναι πάρα πολύ καλές. Πιστεύω έχουμε επιλέξει τα καλύτερα έργα από τη φετινή σοδειά. Είναι καιρός να γυρίσει το κοινό στους κινηματογράφους. Ξεπεράσαμε την πανδημία, πρέπει να επιτρέψουμε στην κανονική μας ζωή” είπε ο Ντε Μέτρο στη “Greek News USA”.

Προβολές γίνονται στο Μανχάταν, στο Village East Cinema, στην Αστόρια αλλά και στη Νέα Ιερσέη.

“Το φεστιβάλ φέτος θα βρίσκεται και στη Νέα Ιερσέη για πρώτη φορά, στο Φορτ Λι όπου θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές σε ένα νέο ίδρυμα το οποίο είναι μουσείο κινηματογράφου. Άλλες προβολές θα γίνουν στο Κινηματογραφικό Μουσείο στην Αστόρια. Πάμε σε πολλές γειτονιές για να διευκολύνουμε τον κόσμο και να δει όσες περισσότερες ταινίες μπορεί. Φέτος κάνουμε και μια αναδρομή στο έργο του Ρένου Χαραλαμπίδη ο οποίος είναι ένας πρωτοποριακός σκηνοθέτης. Συνολικά θα παιχτούν επτά ταινίες νέας σοδειάς, τέσσερις ταινίες του Χαραλαμπίδη και πέντε μικρού μήκους, όλες διαλεγμένες με το ελληνοαμερικανικό κοινό στο νου μας” συμπλήρωσε  ο Ντε Μέτρο.

Ο ίδιος, κάνοντας μια αποτίμηση της προσπάθειας αυτής είπε: “Κάνω δεκαεπτά χρόνια αυτή τη δουλειά, τα τελευταία έξι με το “Hellenic Film Society USA”. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν προβληθεί πάνω από διακόσιες ταινίες και αν δεν υπήρχε φεστιβάλ καμία από αυτές δεν θα βλέπαμε εδώ στη Νέα Υόρκη. Θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι χωρίς την υποστήριξη του κοινού δεν γίνεται τίποτα” πρόσθεσε.

Η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου, πρωταγωνιστεί στην ταινία “Black Stone” η οποία προβλήθηκε στην πρεμιέρα του φεστιβάλ και παίζεται στην Ελλάδα από τις 6 Ιουνίου.

Η δημοφιλής ηθοποιός μίλησε στη “Greek News USA” για το φεστιβάλ και την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί.

“Είχαμε την τιμή να παιχτεί η ταινία μας στην πρεμιέρα του φεστιβάλ. Μια ταινία που την γυρίσαμε πριν δύο χρόνια. Πέρσι πήγαμε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πήραμε το βραβείο κοινού. Σε όποιο φεστιβάλ πάει παίρνει ή πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή βραβείο κοινού. Εγώ που κάνω το βασικό ρόλο έχω πάρει ήδη τρία βραβεία. Πήρα και ένα στην Αμερική, στο φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Είναι μεγάλη μου τιμή π[ου ήρθα εδώ στη Νέα Υόρκη, να συναντήσω Έλληνες. Έχω συγγενείς εδώ στην Αμερική και έρχομαι συχνά”.

Η ίδια τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ο ελληνικός κινηματογράφος να ταξιδεύει στο εξωτερικό γιατί πια ο κόσμος ξέρει ότι υπάρχουμε. Ειμαστε μια μικρή χώρα, με μια μικρή παραγωγή, τα χρήματα που δίνονται από το ελληνικό κράτος είναι πάρα πολύ λίγα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς ταινία στην Ελλάδα. Το ότι βγήκαμε προς τα έξω, με την αρχή να κάνει ο Γιώργος Λάνθιμος και ξαφνικά άρχισαν οι σκηνοθέτες μας με πολύ καλές ταινίες να βγαίνουν στα φεστιβάλ είναι πάρα πολύ σπουδαίο γιατί μπαίνουμε στη μεγάλη εικόνα”.

Μιλώντας για τις ταινίες που “βγαίνουν” στο εξωτερικό και το περιεχόμενο τους, είπε:

“Έχουμε ιστορίες να πούμε, είμαστε μια χώρα μέσα στο μάτι του κυκλώνα. Καθημερινά, καταφθάνουν μετανάστες που έρχονται από τους διάφορους πολέμους που γίνονται τριγύρω από τη Μεσόγειο. Είναι ένα τεράστιο θέμα που αφορά όλη την ανθρωπότητα και εμείς είμαστε από τις πρώτες χώρες που δεχόμαστε τους κραδασμούς. Έχουμε να μιλήσουμε και για την οικονομική κρίση που είχαμε στην Ελλάδα, για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή με την ακρίβεια. Για το Δημόσιο το οποίο παραμένει ολίγον οκνηρό και η ταινία μας αναφέρεται σε αυτό. Ξεκινάει σαν ένα ντοκιμαντέρ που κάνει μια παρέα για το ελληνικό δημόσιο και σιγά σιγά μπαίνει στην ιστορία της Χαρούλας που ψάχνει τον γιο της που εξαφανίζεται”.

Η Ελένη Κοκκίδου έχει καταγωγή από την Πελοπόννησο και όπως είπε στην “Greek News USA”, ο παππούς της, τα αδέρφια του και η γιαγιά της, τα αδέλφια της, όλοι υπήρξαν μετανάστες στην Αμερική. “Έχω μεγάλη οικογένεια στο Σικάγο, στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη. Για μένα είναι πάντα συγκινητικό το ότι υπάρχουν αυτές οι εστίες των Ελλήνων οι οποίες κρατούν αυτή την επαφή με την πατρίδα τους. Ελπίζω και οι νεότερες γενιές που όλο και απομακρύνονται από την αρχική κοιτίδα, να το κρατήοουν αυτό γιατί η μνήμη είναι πολύ ζωντασμό πράγμα και σε προσδιορίζει., Η καταγωγή σου σε προσδιορίζει σαν άνθρωπο και σου δίνει ένα λόγο να ζεις σε σχέση με κάτι. Όταν είσαι σε σχέση με τίποτα τότε η ζωή είναι πάρα πολύ δύσκολη”.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση

στρογγυλής τραπέζης για τον ελληνικό κινηματογράφο, με συντονιστή τον Δρ. Νικόλαο Αλεξίου, καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα παρασκήνια της ταινίας “Τέσσερα Μαύρα Κουστούμια”, του Ρένου Χαραλαμπίδη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023.