Home Uncategorized Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – [Φωτογραφίες: GOA/ Δημήτρης Πανάγος]

Με πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Σάββας [Πατριαρχείο Γεωργίας], Αμισσού κ. Ιωακείμ, Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας και Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης [Αλβανική Επισκοπή]. Συμμετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής π. Ιερεμίας Davis, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας π. Ηλίας Βίλλης, o Πρωτοσύγκελλος της OCA, π. Αλέξανδρος Ρέντελ, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Tomczewski από τη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, ο πρωθιερέας Αρσένιος, οι ιερομόναχοι Ειρηναίος και Ιερώνυμος, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος και οι Διάκονοι Ιερεμίας και Σπυρίδων.

Οπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, καλωσορίζοντας τους συλλειτουργούς του, Ιεράρχες και ιερείς των μελών της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ, η παρουσία τους αποτελεί ένδειξη πανορθόδοξης ενότητας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι «την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζουμε το θρίαμβο της αλήθειας επί του ψεύδους, της γνώσης επί της πλάνης, της πίστεως έναντι της αμφιβολίας».

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής (Α’ Νηστειών) ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας (726-843), της πολιτικοθρησκευτικής διαμάχης που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και δίχασε τους Χριστιανούς για πολλά χρόνια.