Home ΓΝΩΜΗ/ΣΧΟΛΙΑ Η Ομογένεια έχει ανάγκη προσανατολισμού

Η Ομογένεια έχει ανάγκη προσανατολισμού

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Μελικόκης*

Πάνε τα χρόνια τα παλιά και δεν γυρίζουν πίσω λέει ένα δημοτικό μας τραγούδι. Και πράγματι πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις. Άλλαξε ο Ελληνισμός στην Αμερική, η Ομογένεια φθίνει συνεχώς σε περιοχές που ήταν Ελληνοκρατούμενες. Τα μισά ημερήσια σχολεία μας έκλεισαν αμετάκλητα και όσα έμειναν και λειτουργούν έχουν ένα μωσαϊκό από αλλόφυλους, αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, ας είναι με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε φιλέλληνες, είναι κι αυτό κάτι. Παρηγοριά στον άρρωστο.

Από το άλλο μέρος η οργανωμένη Ομογένεια ειδικά στην Νέα Υόρκη έχασε τον προσανατολισμό της και βαδίζει προς τον γκρεμό. Εννοώ την πάλαι ποτέ κραταιά Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που κατάντησε τα τελευταία χρόνια το άντρο της ντροπής. Μέσα από αυτόν τον κυκεώνα υπάρχει φως που θα φωτίσει και πιθανόν να βοηθήσει στην ανόρθωση της τωρινής κατάστασης που επικρατεί τουλάχιστον στην Ελληνική Αστόρια, που δυστυχώς έχασε αρκετά από την ελληνικότητά της λόγω μετακόμισης σε άλλες περιοχές.

         Σε μια τέτοια συγκυρία πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα στις 4 του φλεβάρη του 2016 γεννιέται ένας καινούργιος Σύλλογος/Οργανισμός να φέρει καινούργιες ιδέες και αντικειμενικούς σκοπούς για την οργάνωση των ομογενών πάνω και πέρα από τα σύνορα της Νέας Υόρκης. Πρωτεργάτης και οραματιστής, άγνωστος στην εδώ Ομογένεια και το κατεστημένο, ήταν ο κύριος Νίκος Αποστολόπουλος από τη πόλη Charlotte της North Carolina, επιτυχημένος κτηματομεσίτης και επιχειρηματίας, γνωστός και από τις δυό πλευρές του Ατλαντικού. Πέρα από αυτά, με πολυετή πειρα σε οργανισμούς και συλλόγους, οπότε ήξερε τι ζητούσε και πως θα το οργάνωνε.

      Έτσι, ερχόμενος στη Νέα Υόρκη οργανώνει μια συνάντηση στο La Guardia Hotel Plaza για συζήτηση και την πιθανή ίδρυση ενός νέου Οργανισμού.

Αντιπρόσωποι από εφτά πολιτείες πήραν μέρος στη συνεδρίαση όπου τελικά αποφάσισαν ότι είναι απαραίτητη μια καινούρια οργάνωση πέρα από τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, ένας Οργανισμός με μεγάλη εμβέλεια και σε ολόκληρη την επικράτεια και να δεχτεί ως μέλη συλλόγους, ομοσπονδίες αλλά και μεμονωμένα άτομα. Χωρίς αντιρρήσεις, όλοι συμφώνησαν ότι μια τέτοια οργάνωση, θα μπορούσε να ενώσει την απανταχού Ομογένεια και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τις σχέσεις με τη γενέτειρα για θέματα που απασχολούν τους ομογενείς για καλύτερη εξυπηρέτηση  και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η συζήτηση συνεχίστηκε και τελικά συμφωνήθηκε να ονομαστεί Hellenic Congress of America (Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής). Στη συνέχεια εκλέγεται το πρώτο Συμβούλιο για περαιτέρω οργάνωση και προκήρυξη εκλογών.

Τον Ιούλιο του ιδίου έτους εστάλη αίτηση στις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης μαζί με τη Διακήρυξη  Αρχών και το Καταστατικό και υπογράφουν: Νίκος Αποστολόπουλος κτηματομεσίτης, Θεόδωρος Βασιλάκης Διοικητικός Δικαστής στη Νέα Υόρκη, Δρ. Γιώργος Μελικόκης, εκπαιδευτικός, Δημήτριος Φίλιος Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Χρήστος Βουρνάς, οικονομολόγος και Τιμολέων Κακούρος κτηματομεσίτης.

            Η πρώτη δημόσια εμφάνιση έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 2017 όπου ανακοινώθηκε η Διακήρυξη Αρχών καθώς επίσης αρχές του καταστατικού και κανονισμοί λειτουργίας του Κογκρέσου. Μετά από όλα αυτά αρχισε ο προγραμματισμός  έργων που αποφάσισε η επιτροπή να ασχοληθεί όπως η ψήφος των αποδήμων από τον τόπο διαμονής, ημέρα των αποδήμων, διευκολύνσεις των αποδήμων όταν επισκέπτονται την Ελλάδα, ελληνικά σχολεία στην Αμερική και άλλα θέματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ομογενών.

            Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής συνέχισε να προγραμματίζει για διάφορα προγράμματα ενώ ταυτόχρονα το προσωρινό Συμβούλιο προσπαθούσε να προσελκύσει Ομοσπονδίες, Συλλόγους και πρόσωπα ώστε να εξαπλωθεί σε άλλες πολιτείες. Στην προσπάθεια αυτή ορίζεται συνέδριο τον Ιούνιο του 2019  στην αίθουσα «Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ» για μια γνωριμία με την Ομογένεια και θέματα που αφορούν τους Έλληνες της διασποράς.

            Στη συνέχεια που η ψήφος των αποδήμων έγινε θέμα καθημερινότητας το Κογκρέσο αποφασίζει για  μια ανοιχτή συζήτηση για διαφώτιση των ομογενών.

Έτσι στις 19 Οκτωβρίου 2019  γίνεται Συνέδριο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπου μια επιτροπή ανέλαβε να παρουσιάσει το θέμα «Ψήφος των Αποδήμων» και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Περιττό να αναφέρω ήταν το πρώτο συνέδριο που έγινε στην Αμερική και γνωστοποιήθηκε στην Ελληνική Κυυβέρνηση μέσω του εκεί αντιπροσώπου του Ελληνικού Κογκρέσου.

        Απρόοπτα και ανεπάντεχα ο Κορωνοϊός άρχισε να διαδίδεται ανά τον κόσμο και για τα επόμενα τρία χρόνια παραμένει το Κογκρέσο στάσιμο παρ’ όλο που οι διαδικτυακές συνεδριάσεις δεν σταμάτησαν τουλάχιστον με το διοικητικό Συμβούλιο. Τότε ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα συγγραφής της ιστορίας της Ομογένειας, ένα βιβλίο που πραγματικά λείπει τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα. Έτσι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι ιστορικοί ανέλαβαν τη συγγραφή για να έχουμε ανά χείρας την ιστορία μας και τις επιτεύξεις στην Αμερική τα επόμενα χρόνια.

       Με το πέρας της πανδημίας τον Μάιο του 2022 επανέρχεται το Κογκρέσο και ορίζει Συνέδριο για την ψήφο των ομογενών από τον τόπο διαμονής και χωρίς περιορισμούς. Πολλοί πήραν μέρος στις συζητήσεις ο Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Υφ. Εξωτερικών Γεώργιος  Κατρούγκαλος, ο κ. Δημήτριος Δελής από τη  Σουηδία, η πρώην Γ.Γ. ΣΑΕ κ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Δημήτριος Χριστόπουλος, Κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστημιο με διαδικτυακή σύνδεση και ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, διαπρεπής Συνταγματολόγος και συγγραφέας, ο οποίος ταξίδευσε από Ελλάδα για το Συνέδριο αυτό.

            Συνεχίζοντας μια ανοδική πορεία και εξανγγελία διαφόρων προγραμμάτων αποοφασίζουν να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι στις 18 Μαρτίου 2023 έγινε το Συνέδριο και Πρόεδρος εκλέχτηκε ο γνωστός γιατρός Δρ. Δημήτριος Μαρκουίζος που με το εψηφισμένο πλέον Συμβούλιό του άρχισε τις επαφές και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού για καλυτέρευση σχέσεων μεταξύ της γενέτειρας και της Ομογένειας.

            Το μέλλον φαίνεται ότι θα γινει η απαρχή ενός νέου Οργανισμού ευρείας αποδοχής μακριά από μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα. Είναι επιτακτική ανάγκη για σύσφιξη των σχέσεων των ομογενών για να πάρουν τη θέση που αρμόζει και τους ανήκει μέσα στην Αμερικανική Κοινωνία γιατί οι Έλληνες έχουν διαπρέψει σε όλους τους τομείς. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, που πιστεύει και υιοθετεί την αρχή του ΕΜΕΙΣ και όχι του ΕΓΩ. Υπάρχει ελπίδα ότι το Ελληνικό Κογκρέσο θα πάει μπροστά με επιτυχία, γιατί ο Ελληνισμός της Αμερικής είναι ένα αξιόλογο κομμάτι εθνικής μειονότητας.

*O Δρ. Γιώργος Μελικόκης είναι Παιδαγωγός, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής