Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Λαμπρή η τελετή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς 

Λαμπρή η τελετή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς 

Τάρπον Σπρινγκς – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

[Φωτογραφίες: GANP/ Dimitrios Panagos]

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς, την “Πόλη των Θεοφανείων”, στη Φλόριδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη -για 5η χρονιά φέτος- της τελετής καθαγιασμού των υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Spring Bayou, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους ομογενείς από όλη την Αμερική, είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον γραφικό κολπίσκο για να παρακολουθήσουν την μοναδική αυτή τελετή των Θεοφανείων, την μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και το Δυτικό Ημισφαίριο.

Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ήταν φέτος ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, οι Επίσκοποι Ζήλων κ. Σεβαστιανός και Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Αθανάσιος Χάρος, ο εφημέριος π. Θεοφάνης Κατσικλής, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο διάκονος Πέτρος Γκόμεζ, και οι ιερείς της περιοχής.  Απουσίαζε για λόγους υγείας ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος. 

Μετά την απόλυση, ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου την Κάθυ Θεόφιλου, σύζυγο του αείμνηστου ευεργέτη της κοινότητας, Σπύρου Θεόφιλου, η οποία με ξεχωριστή συγκίνηση αποδέχθηκε την τιμητική διάκριση περιτριγυρισμένη από τα παιδιά και τα εγγόνια της. 

Το ίδιο Μετάλλιο απένειμε ο Σεβασμιώτατος και στον Κώστα Σισόη, πρόεδρο επί πολλά χρόνια της Επιτροπής για την Παρέλαση που γίνεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 στο Τάρπον Σπρινγκς, τον οποίο επισκέφθηκε στην κατοικία του αμέσως μετά την άφιξή του στην Τάμπα το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου. Ο κ. Σισόης, η κατάσταση της υγείας του οποίου έχει επιδεινωθεί τελευταία, έχει διατελέσει, επίσης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου.

Ακολούθως και αφού το εκκλησίασμα δέχθηκε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, μια λιτανευτική πομπή ξεκίνησε από τον ιστορικό ναό προς τον γραφικό όρμο για την 118η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Στην κορυφή βρισκόταν η ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως του Κυρίου και ακολουθούσαν μαθητές και μαθήτριες με παραδοσιακές στολές, η Χορωδία του Καθεδρικού Ναού, οι 66 νεαροί που θα βουτούσαν για το Σταυρό, οι κληρικοί, οι Ιεράρχες, ο Αρχιεπίσκοπος και πλήθος κόσμου.

Στα σκαλοπάτια, στην είσοδο του πάρκου που οδηγεί στο Spring Bayou, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Νικήτα να διαβάσει την ευχή και να ευλογήσει τους βουτηχτάδες και εκείνοι έτρεξαν να λάβουν τις θέσεις τους στις δέκα βάρκες, όλες με ελληνικά ονόματα, που ήταν δεμένες η μία δίπλα στην άλλη και σχημάτιζαν ημικύκλιο απέναντι από την κεντρική εξέδρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας ήταν και ο ίδιος μεταξύ των βουτηχτάδων το 1974 και ήταν αυτός που ανέσυρε τον Χρυσό Σταυρό που έριξε στα νερά του κολπίσκου ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος., όταν ο λευκός Σταυρός των Θεοφανείων «χάθηκε» προς στιγμής στα λασπώδη νερά του Bayou.

Τον Σταυρό ανέσυρε φέτος, 50 χρόνια μετά, ο 16χρονος Γιάννης Χήτος από την Αγία Τριάδα του Clearwater. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τελετή είπε ότι πρόκειται για μεγάλη ευλογία τόσο για τον ίδιο όσο και για όλους όσοι βούτηξαν. 

Για τις οικογένειες των Ελλήνων της περιοχής αποτελεί παράδοση και μαζί μεγάλη ευλογία να βουτούν τα αγόρια, ηλικίας 16-18 ετών, για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, όπως μεγάλη ευλογία θεωρείται και η επιλογή της νεαρής κοπέλας που θα κληθεί να αφήσει ελεύθερο το λευκό περιστέρι κατά την τελετή των Θεοφανείων.

Φέτος το ρόλο αυτό ανέλαβε η 17χρονη Χλόη Κώτη, μαθήτρια του Λυκείου του Τάρπον Σπρινγκς και μέλος της Χορωδίας του Αγίου Νικολάου, αλλά και του Χορευτικού της ιστορικής κοινότητας.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο ομοσπονδιακός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κώστας Βατικιώτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρέστη στο ετήσιο δείπνο του τοπικού τμήματος “George Washington #16” της AHEPA στη διάρκεια του οποίου αναγνωρίστηκε η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, καθώς και του προέδρου του τμήματος Γιάννη Λελέκη. Τον Σεβασμιώτατο τον οποίο συνόδευαν ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός και ο Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης, καλωσόρισε ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε το Δημαρχείο του Τάρπον Σπρινγκς όπου έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Κώστα Βατικιώτη.