Home ΕΛΛΑΔΑ Ν. Χαρδαλιάς: Η Ομογένεια αποτελεί τον πιο άξιο πρεσβευτή της Ελλάδας σε...

Ν. Χαρδαλιάς: Η Ομογένεια αποτελεί τον πιο άξιο πρεσβευτή της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της γης

ΤΟΡΟΝΤΟ – [Φωτογραφίες: Χ/@NHardalias]

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, και με σημαντικούς tour operators που δραστηριοποιούνται στο Τορόντο είχε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, στο περιθώριο της  διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας Collision Tech Conference 2024.

«Η Ομογένεια αποτελεί τον πιο άξιο πρεσβευτή της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της γης. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, εδώ όπου χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς στην πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Μπέτυ Σκουτάκη. 

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στον μητροπολιτικό σχεδιασμό για να καταστεί η Αττική μια πρότυπη Περιφέρεια, ενώ έκανε ξεχωριστή μνεία στην ολιστική προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Αττικής ως το πιο βασικό στρατηγικό πλεονέκτημά της. «Σε αυτή μας την προσπάθεια, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Διασποράς -που κρατούν ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα Πατρίδα, τη γλώσσα μας και τις παραδόσεις μας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της διασποράς που ήταν, είναι και θα είναι δίπλα μας, αποτελούν τον πιο πολύτιμο σύμμαχό μας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Το κύρος και ο δυναμισμός της Ομογένειας είναι το θεμέλιο για να χτίσουμε τις γέφυρες που θα ενώσουν την Αττική με τον κόσμο. Μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την Ελλάδα μας. Νιώθουμε κοντά σας, είμαστε κοντά σας, για να στηρίξουμε την κοινότητα με κάθε δυνατό τρόπο».

«Ο Καναδάς υπάρχει ως κράτος για 157 χρόνια και η ελληνική κοινότητα μετρά μια ιστορία 115 ετών. Έχει μεγάλη αξία η κοινότητα μας, είναι μια από τις πρώτες που ιδρύθηκαν εδώ», δήλωσε η κ.  Σκουτάκη, η οποία ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τη δραστήρια ελληνική κοινότητα του Οντάριο όπου ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 150.000 Έλληνες. Όπως είπε, με την εθελοντική εργασία των μελών της, η κοινότητα κρατά ζωντανό το δεσμό με την πατρίδα, με τη λειτουργία σχολείων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και με τη δημιουργία θεατρικής ομάδας, ενώ ζωντανό πυρήνα αποτελούν και οι τέσσερις ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γιώργος Μανίκης, η γενική διευθύντρια Γεωργία Παπασπύρου και ο πρόεδρος των Εκκλησιών της Ελληνικής Κοινότητας Νικηφόρος Λαμπίρης.

Κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον κ. Γιάννη Κακογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της Greek Escape, μιας από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες στο Τορόντο, με τον οποίο συζήτησε τους τρόπους προσέγγισης του τουριστικού κοινού του Καναδά. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στην τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, περιγράφοντας «ένα στρατηγικό πλάνο», όπως είπε χαρακτηριστικά, «που δεν είναι αποσπασματικό, αλλά συνεχές και με ουσία, που επενδύει εκεί που θα έχουμε προσδοκώμενο αποτέλεσμα». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον για την προσέγγιση αγορών, στις οποίες υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, με την υλοποίηση στοχευμένων διαφημιστικών εκστρατειών, αλλά και την κινητοποίηση των ομογενειακών κοινοτήτων, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο γνωστό το δημοφιλές brand της Αττικής ως ταξιδιωτικός προορισμός και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην Collision Tech Conference, μαζί με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greece. Στο περίπτερο της Αττικής συμμετέχουν νεοφυείς επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη διασύνδεσή τους με τη διεθνή αγορά.

Ο κ. Χαρδαλιάς επρόκειτο να επισκεφθεί το ελληνικό περίπτερο για συνομιλίες με εκπροσώπους start up επιχειρήσεων που είτε σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ελληνική πρωτεύουσα, είτε προέρχονται από τη χώρα μας.