Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Oι Ευρωπαίοι Φοιτητές του Πανεπιστημίου Georgetown για το μέλλον της Δύσης

Oι Ευρωπαίοι Φοιτητές του Πανεπιστημίου Georgetown για το μέλλον της Δύσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – του Πέτρου Κασφίκη

Ο «ηθικός» ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι αμυντικές βιομηχανίες μέσω της επιβολής περιορισμών στις χώρες που καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσε η Κοινότητα Ευρωπαίων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Georgetown με θέμα το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και το μέλλον της Δύσης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η στρατηγική ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ουκρανία αλλά και το πως οι αμυντικές βιομηχανίες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των κρατών που επιδίδονται στη συστηματική καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου Μπάιντεν στο Κίεβο, η οποία σηματοδότησε την συμπλήρωση ενός χρόνου από την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν μεγάλα ονόματα από το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης, και καθηγητές του Πανεπιστημίου Georgetown. Τη συζήτηση διηύθυνε ο καθηγητής, πρώην διπλωμάτης και δικηγόρος, MarkVlasic.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμυντικής εξοπλιστικής εταιρίας «Leonardo», Alessandro Profumo, μίλησε για τη σημασία ενός κοινού δυτικού μετώπου έτσι ώστε να ανατραπεί η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση της Δύσης.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, η υπεύθυνη της Γενικής Διεύθυνσης για την Ευρωπαϊκή Ένταξη της Ουκρανίας, Gulsanna Mamediieva, τόνισε την ανάγκη να ληφθεί άμεση και αποφασιστική δράση για την απομάκρυνση της ρωσικής απειλής, καθώς, όπως είπε, δεν διακυβεύεται απλώς η άμυνα της Ουκρανίας αλλά η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του δυτικού τρόπου ζωής γενικότερα. Η κ. Mamediieva είναι άρτια αφιχθείσα από το Κιέβο στο Πανεπιστήμιο Georgetown, όπου θα βρίσκεται τον επόμενο χρόνο ως «visiting fellow».

Φυσικά στο διάλειμμα δεν έλειψαν τα πηγαδάκια ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, με εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης, όπως το «German Marshall Fund» και το «Carnegie Endowment» όσο και της εταιρίας «Leonardo». Η συζήτηση κάποια στιγμή άγγιξε και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, με τους μεγαλύτερους να αναγνωρίζουν ότι η ρωσική εισβολή ξυπνά τις μνήμες από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων μηνών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, κοινό συμπέρασμα ήταν πως τα νερά στο Αιγαίο θα παραμείνουν ήρεμα στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρόσφατης επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν και το πέρας των εκλογικών αναμετρήσεων στις δύο χώρες.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευρωπαίων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Βασίλης Κουτσούμπας, τόνισε ότι σε μια περίοδο αμφισβήτησης του διεθνούς συστήματος,  ο ρόλος του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ ως ανάχωμα στις αναθεωρητικές δυνάμεις που υποσκάπτουν τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου καθίσταται περισσότερο σημαντικός από ποτέ.