Home ΚΥΠΡΟΣ Οι Κρήτες τιμούν τους νεκρούς της “Επιχείρησης ΝΙΚΗ” στην Κύπρο

Οι Κρήτες τιμούν τους νεκρούς της “Επιχείρησης ΝΙΚΗ” στην Κύπρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –  

Αφιερωμένη στους ήρωες της στρατιωτικής επιχείρησης ΝΙΚΗ, τους καταδρομείς της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που πέταξαν τη νύχτα της 21ης/ 22ας Ιουλίου 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από την αεροπορική βάση της Σούδας στα Χανιά για να υπερασπιστούν την μαρτυρική Μεγαλόνησο, είναι η εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνει η Μικτή Eκπαιδευτική και Πολιτιστική Επιτροπή των Κρητικών Σωματείων της Νέας  Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, την Κυριακή 7 Απριλίου στις 4 το απόγευμα στο «Κρητικό Σπίτι» στην Αστόρια.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό της 203ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης και αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς καταδρομείς των μοιραίων ΝΟΡΑΤΛΑΣ με αφορμή και την συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ειδική μνεία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, θα γίνει στον ήρωα Μανώλη Μπικάκη, τον επονομαζόμενο Rambo της Κύπρου, ο οποίος καταγόταν από την Κρήτη.

Για την επιχείρηση ΝΙΚΗ και όλα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ θα μιλήσει ο Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον,  Ταξίαρχος Παναγιώτης Βλαχόπουλος.

Το πρόγραμμα θα διανθιστεί με τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Χορωδία του Παγκυπρίου και παραδοσιακούς χορούς από κρητικά και κυπριακά χορευτικά συγκροτήματα, ενώ ριζίτικα θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Φασαράκης και ο Νίκος Ντουρουντουδάκης.

Την  εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης  Φιλιππίδης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μανώλης Κουρουπάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας, Νικόλαος Στρατουδάκης, απεύθυνουν πρόσκληση προς όλους να παραστούν, προκειμένου  «να θυμηθούμε και να τιμήσουμε μαζί τα εικοσάχρονα αυτά παιδιά που τραγουδώντας επιβιβάστηκαν στα αεροπλάνα και πέταξαν μέσα στη φωτιά και στο ατσάλι της βραδιάς εκείνης  για να υπερασπιστούν τα άγια χώματα της Κύπρου».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here