Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Πανομογενειακό μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Άγιο Ελευθέριο του Μανχάτταν

Πανομογενειακό μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Άγιο Ελευθέριο του Μανχάτταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -της Ματίνας Δεμελή

Την 88η επέτειο από τον θάνατο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου τίμησαν το Ίδρυμα Βενιζέλου [Venizelos Foundation USA] και 19 ομογενειακοί οργανισμοί με μνημόσυνο που τελέστηκε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάτταν το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος του Βενιζέλειου Ιδρύματος ΗΠΑ και Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Νίκος Καστρινάκης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος τέλεσε το μνημόσυνο, βοηθούμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Νικόλαο Καζαριάν και μετέφερε στους συμπροσευχόμενους τον χαιρετισμό και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Παρόντες ήταν επίσης η πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Νταϊάν Κουναλάκη και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Νίκος Παφίτης.

Ο Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Νίκος Καστρινάκης δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων που βρισκόμαστε σε αυτή την ενορία αποτίοντας φόρο τιμής στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Βρισκόμαστε ακριβώς στον ίδιο χώρο όπου πριν από 88 χρόνια οι Ελληνοαμερικανικοί Σύλλογοι της Νέας Υόρκης τίμησαν τον Βενιζέλο, και όπου δόθηκε η “Υπόσχεση” που οδήγησε στην ίδρυση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στην Κρήτη».

Στις 29 Μαρτίου του 1936, ανήμερα της κηδείας του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κρήτη, στον Άγιο Ελευθέριο του Μανχάτταν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» Νέας Υόρκης τελέστηκε νεκρώσιμη ακολουθία υπέρ του Βενιζέλου, με ένα κενοτάφιο με τη φωτογραφία του Κρητικού Εθνάρχη, περιτριγυρισμένο από τα λάβαρα και τα στεφάνια ελληνικών οργανώσεων από όλη τη Νέα Υόρκη.

Το μνημόσυνο στη Νέα Υόρκη την Κυριακή είχε επίσης μια ιδιαίτερη σημασία για τα Κρητικά σωματεία και την Εκκλησία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Πρόεδρος τριών γνωστών οργανισμών της Αμερικής όταν ιδρύθηκαν. Της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» Νέας Υόρκης και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Ελευθερίου, οι ιδρυτές της οποίας είχαν ονομάσει τον Ιερό της Ναό προς τιμήν του.

Οι δεκαεννέα ομογενειακές οργανώσεις που εκπροσωπήθηκαν στο μνημόσυνο είναι η Παγκρητική Ενωση Αμερικής, ο Σύλλογος Κρητών «Ομόνοια» Νέας Υόρκης, το Γυναικείο Τμήμα Κρησσών «Πασιφάη», το Τμήμα Νέων «Λάβρυς», ο Σύλλογος Κρητών «Μίνως», ο Σύλλογος Κρητών Λονγκ Άϊλαντ «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», η Αδελφότητα Κρησσών Μπρούκλιν, ο Σύλλογος Κρητών Μπρούκλυν, ο Σύλλογος «Κρητική Φιλοξενία» του Στάτεν Άϊλαντ, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια», ο Σύλλογος Κωσταραζηνών Νέας Υόρκης «Αγιος Δημήτριος», ο Σύλλογος Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, η Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου», ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και το Γυναικείο Τμήμα «Σουλιώτισσες», ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νέας Υόρκης «Ασκληπιός» και η φιλοξενούσα κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου.