Home ΚΥΠΡΟΣ Παρέμβαση της Κύπρου στον ΟΗΕ για τους Αγνοούμενους

Παρέμβαση της Κύπρου στον ΟΗΕ για τους Αγνοούμενους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

«Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικοποίησής του δεν μπορεί να υποστηριχθεί ή να γίνει ανεκτή», επισήμανε η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γαβριέλλα Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως «η εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης».

Η κα Μιχαηλίδου εκφώνησε την εθνική δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άτυπη συνάντηση της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων, στη βάση του Ψηφίσματος 77/220 «Missing Persons».

Στην παρέμβασή της, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων κατά τις ένοπλες συγκρούσεις είναι μια ανθρώπινη τραγωδία που συνεχίζει να επηρεάζει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο των αγνοουμένων, αλλά και των οικογενειών τους, οι οποίοι ζουν στην αβεβαιότητα σε σχέση με την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, έχοντας να αντιμετωπίσουν αριθμό προκλήσεων και συνεπειών, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού συναισθηματικού αντικτύπου.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος, ως θύμα ξένης στρατιωτικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδώ και πέντε δεκαετίες, εξακολουθεί να υπενθυμίζει το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με τους αγνοούμενους. Μέχρι σήμερα, τόνισε, η τύχη περίπου 50% των αγνοουμένων, τόσο στρατιωτών, αλλά και πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων προσώπων, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Αναφερόμενη στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους όρους εντολής της, και η κατοχική δύναμη έχει τη νομική και ηθική ευθύνη να συνεργαστεί και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΔΕΑ.

Η κατοχική δύναμη, πρόσθεσε, οφείλει να παρέχει στη ΔΕΑ απεριόριστη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιφραγμένων στρατιωτικών περιοχών, καθώς επίσης να παρέχει στη ΔΕΑ όλες τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από στρατιωτικά αρχεία, πληροφορίες σχετικά με τη μετακίνηση λειψάνων, και να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί η τύχη και οι συνθήκες εξαφάνισης όλων των Ελληνοκύπριων και Ελλήνων αγνοουμένων.

Επιπλέον, σημείωσε, η κατοχική δύναμη οφείλει να εφαρμόσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να καταβάλει τη δίκαιη ικανοποίηση που επιδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή που δεν θα επουλωθεί μέχρι να δοθούν απαντήσεις σε όλους», σημείωσε.

Πλέον της στήριξης προς τη ΔΕΑ, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο εθνικό πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, το οποίο στόχο έχει να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων και να λάβει οποιεσδήποτε αναγκαίες ενέργειες. Σημείωσε ότι όλες οι πληροφορίες στην κατοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης έχουν δοθεί στη ΔΕΑ.

Τέλος, αναφέρθηκε στη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή οικονομικών ή/και άλλων παροχών στους συγγενείς των αγνοουμένων, καθώς και στην απόφαση της Κυπριακής Βουλής να ορίσει την 29η Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης των αγνοούμενων στην Κύπρο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here