ΑΘΗΝΑ –
Λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, όπως γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες με ανάρτησή της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ.
Αποχαιρετώντας τον τρυφερά ανέφερε «κι εσύ δεν θα ’σαι πλάι μου, αστέρι της ζωής μου», προσθέτοντας «σε ευχαριστώ για όλα» και «σε λατρεύω για πάντα».
Ο μουσικοσυνθέτης με τις αμέτρητες επιτυχίες έφυγε από τη ζωή έχοντας αφήσει πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη.
Από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες, που διένυε με χαρακτηριστική άνεση το φάσμα από την τζαζ και την ελαφριά μουσική έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες, ο Μίμης Πλέσσας ξεχώρισε από πολύ νωρίς με το ταλέντο του, μόνο στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε τη 12η Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου το 1952, νεαρός πιανίστας ακόμα, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης. Διακρίθηκε επτά φορές διεθνώς (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970) και έξι φορές στη χώρα μας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967). Έχει διευθύνει με έργα του μεγάλες ορχήστρες στον κόσμο.
Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Το 2001 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Το 2002 τιμήθηκε για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ηρώδειο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2006 η Ακαδημία Προσωπικοτήτων τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και το 2007 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέου σε ειδική εκδήλωση στο Πατριαρχείο.
Το 2010 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.
Τον περασμένο Ιούνιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.
«Ο Μίμης Πλέσσας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας, με διεθνείς διακρίσεις, πρωτοπόρος της τζαζ μουσικής έκφρασης στην Ελλάδα σε μια εποχή που το είδος αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη στη χώρα μας, έχει διανύσει μια λαμπρή πορεία στο τραγούδι, μεταγγίζοντας το ρηξικέλευθο, τολμηρό πνεύμα του σε εξαιρετικές επιτυχίες που έγιναν κλασικές. Πολυγραφότατος συνθέτης για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ιδρυτής της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το 1957, βραβευμένος σε πολυάριθμα ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, πειραματίστηκε με όλα τα μουσικά είδη, διέπρεψε σε διεθνείς διοργανώσεις, τιμήθηκε επανειλημμένα από την Πολιτεία και παραμένει ένας ακάματος δημιουργός, πάντοτε στις επάλξεις. Με το παράσημο αυτό, τιμάμε μια προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, που αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε όσο λίγες», είχε δηλώσει τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός
«Ένας κορυφαίος συνθέτης, σπουδαίος επιστήμονας και γλυκός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας. Ο “Δρόμος” του υπήρξε πλούσιος. Γεμάτος από μελωδίες που ξεκινούν από την τζαζ και διαπερνούν το ελληνικό τραγούδι, αλλά και το ελληνικό σινεμά. Μοναδικός ο Μίμης Πλέσσας. Όπως μοναδικές και οι στιγμές που θα μας χαρίζει για πάντα με τις νότες του», έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το θάνατο του Μίμη Πλέσσα.
Η Υπουργός Πολιτισμού
«Υπήρξε ένας πολυδιάστατος μουσικός», με συμβολή στη μουσική και το ελληνικό τραγούδι «πραγματικά σπάνια, αν όχι μοναδική, σε εύρος και επίδραση», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Τα τραγούδια που υπέγραψε όχι μόνο είναι διαχρονικά, αλλά εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα του κοινού κάθε ηλικίας», είπε και αναφέρθηκε σε μια ακόμα συμβολή του μουσικοσυνθέτη: «Κατέδειξε πόσο βαρύ είναι, εν τέλει, το ελαφρό τραγούδι». Ο δίσκος «Δρόμος», που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Πουλόπουλο, την Πόπη Αστεριάδη και τη Ρένα Κουμιώτη, “αποτελεί έκτυπο παράδειγμα του πώς η μαζική απήχηση μπορεί, αν όχι να επιβάλλεται, να συμβαδίζει με την ποιότητα”.
Καλλιτέχνες
“Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου”, γράφει ο Γιώργος Νταλάρας στο Facebook για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έφυγε σήμερα πλήρης ημερών. Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, ο Μίμης Πλέσσας αφήνει πίσω του τεράστια παρακαταθήκη. “Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του”, γράφει στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ η ερμηνεύτρια Κλαούντια Ντέλμερ δηλώνει πως για εκείνη “υπήρξε από τους σημαντικότερους ανθρώπους” στη ζωή της.
“Θαύμα της φύσης και της δημιουργίας”, γράφει με συγκίνηση στο Facebook η Γλυκερία, ενώ η ‘Αντζελα Γκερέκου, ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ, θυμάται τις “σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας”, που “πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας … έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας”.
[Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ]