ΛΕΜΕΣΟΣ – του Σταύρου Κονιώτη/ ΚΥΠΕ
Φωτογραφίες: GANP/ Δημήτρης Πανάγος
Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι στην Κύπρο δοκιμάζονται τα όρια του Ελληνισμού, ανέφερε, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), Σάββας Τσίβικος, διαμηνύοντας ότι οι Έλληνες της Διασποράς δεν ξεχνούν και δεν συνθηκολογούν με την όποια μορφή λύσης, για χάρη της λύσης.
Ο κ. Τσίβικος μιλούσε στο δημοτικό κηποθέατρο Λεμεσού «Μάριος Τόκας», στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, κατά την εναρκτήρια τελετή του Παγκόσμιου Συνεδρίου «AHEPA Supreme Convention 2024», που πραγματοποιείται στην Κύπρο με αφορμή τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής.
Στο χαιρετισμό του, ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA είπε πως «βρισκόμαστε εδώ για να διαλαλήσουμε μαζί σας ότι δεν ξεχνάμε, ότι συνεχίζουμε τον αγώνα, όσα χρόνια κι αν περάσουν», προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολες μέρες, πολλοί από εμάς ζήσαμε αυτές τις μαύρες, τραγικές, καταραμένες μέρες και θεωρήσαμε ότι ήταν χρέος να επισκεφθούμε την Κύπρο κατά την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή».
«Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας φωνές, τις δικές μας προσπάθειες με τις δικές σας προσπάθειες, να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για πραγματική απελευθέρωση. Γιατί όσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα και αναχρονιστικές συμμαχίες, δεν πρόκειται να βρεθεί οποιαδήποτε λύση», συμπλήρωσε.
Ο Σάββας Τσίβικος τόνισε ότι «έχουμε χρέος να κυνηγήσουμε αυτή τη λύση, χωρίς στρατούς κατοχής, και να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ απευθυνόμενος σε όσους θεωρούν ότι το Κυπριακό έχει κουράσει ή ότι αποτελεί αγκάθι στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή ακόμη ότι «η Κύπρος κείται μακράν», διαμήνυσε πως «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι εδώ στην Κύπρο δοκιμάζονται τα όρια του Ελληνισμού».
Η Κύπρος, συνέχισε, «απλά είναι η αρχή, γιατί δεν σταματούν οι Τούρκοι στην Κύπρο» και σημείωσε πως «καθημερινά αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αμφισβητούν ελληνικότατα νησιά, το μισό Αιγαίο, τη Θράκη. Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προσεγγίσεις μας».
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι «τα δυο σύμβολα του Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη έχουν μετατραπεί σε τζαμιά» και διερωτήθηκε ποιά θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας αν τολμούσε κάποιος να κάνει αντίστροφα κάτι αντίστοιχο.
Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA υπέδειξε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως «είμαστε συνοδοιπόροι σας, είμαστε μαζί σας, γιατί αυτή η οργάνωση έχει παρουσία, όχι μόνο σε κάθε γωνιά της Αμερικής αλλά σε όλη την Ευρώπη, στον Καναδά, στην Αυστραλία, μέχρι την Οδησσό και το Ντουμπάι».
«Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι εμείς οι Έλληνες της Διασποράς δεν ξεχνάμε, ούτε είμαστε έτοιμοι, ούτε να προσκυνήσουμε, ούτε να γονατίσουμε, ούτε να συνθηκολογήσουμε, ούτε να αυτοκτονήσουμε για όποια μορφή λύση για χάρη της λύσης», ανέφερε.
Κάλεσε τον ΠτΔ να κλείσει «τα αυτιά του στις σειρήνες», να «απομονώσει τα ζιζάνια και τους εφιάλτες» και να βαδίσει μπροστά «γιατί, ίσως, υπό την ηγεσία σας, να υπάρξουν ευκαιρίες», αφού όπως τόνισε «μας δίνεται η δυνατότητα, μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να επιζητήσουμε ακόμη μια φορά αυτό που μας ανήκει, μια ελεύθερη Κύπρο».
Ακολούθως, ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο το «AHEPA Freedom for Cyprus Award», ευχαριστώντας τον για την στήριξη και συνεργασία.
Από τη βήμα της εναρκτήριας τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την συγκίνηση του που βρίσκεται «σε αυτό το ευλογημένο και ταλαιπωρημένο νησί της Κύπρου, μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή».
“Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να συμπαρασταθούμε στους Κύπριους αδελφούς μας και στην προσδοκία όλων μας για ειρήνη και απόδοση, επιτέλους, της δικαίωσης, είπε και υπογράμμισε ότι «το αίτημα της Κύπρου για επανένωση της νήσου δεν είναι αίτημα μόνο των Κυπρίων, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού, ολόκληρης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ολόκληρης της διασποράς».
«Αδελφοί μου Κύπριοι είμαστε μαζί σας, σας αγαπούμε και σας νιώθουμε. Χέρι με χέρι, καρδιά με καρδιά, με εσάς και όλους τους αδελφούς της οικογένειας AHEPA και με κάθε Έλληνα όπου γης, ήρθαμε εδώ για να βροντοφωνάξουμε και η φωνή μας να ακουστεί σε όλο τον κόσμο, ότι 50 χρόνια για την εύρεση μιας δίκαιης λύσης για την επανένωση του μαρτυρικού νησιού είναι ανεπίτρεπτα πολλά. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε άλλο», συμπλήρωσε.
Ανακοίνωσε, επίσης, την έναρξη προγράμματος υποτροφιών, με τη συνδρομή της AHEPA, για την Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, καθώς και τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αποτελούμενη από μέλη της κυπριακής ομογένειας, η οποία θα έχει την επιμέλεια για το σχεδιασμό της κατάρτισης των εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων και για την παροχή εκπαιδευτικού υλικού σε όλες τις ελληνικές κοινότητες μας «ώστε τα παιδιά μας και όλοι οι Αμερικανοί να μάθουν και να αγαπήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μας».
Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εκπόνησης αρχιτεκτονικών σχεδίων για την δημιουργία, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, του «Σπιτιού της Κύπρου», ενός πολιτιστικού κέντρου, που θα προβάλλει την Κύπρο, την ιστορία και τον πολιτισμό της και θα φιλοξενεί σχετικές εκδηλώσεις.
Τέλος διαβεβαίωσε ότι το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και η οικογένεια της AHEPA «θα συνεχίσουμε ακούραστα και με επιμονή να πιέζουμε, να απαιτούμε από την διεθνή κοινότητα και να προσευχόμαστε γι αυτή τη δίκαιη λύση που αναζητούμε εδώ και, δυστυχώς, μισό αιώνα».