Home ΕΛΛΑΔΑ Συναντήσεις του Υφ. Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα στη Βοστώνη

Συναντήσεις του Υφ. Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα στη Βοστώνη

Ο Υφ. Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας σε εκδήλωση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη. Φωτογραφίες: FB / Γιώργος Κώτσηρας

ΒΟΣΤΩΝΗ – Greek News USA

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με επιφανείς προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που διαπρέπουν στον χώρο της επιστήμης, της καινοτομίας, των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, διατηρώντας, παράλληλα, ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα είχε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ για την προώθηση της επιστημονικής διπλωματίας.

«Οι κορυφαίοι Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες και επιχειρηματίες που ζουν στην Βοστώνη μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Κώτσηρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πως «ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την επιστημονική μας Διασπορά, προς όφελος της χώρας μας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού».

Ο κ. Κώτσηρας επισκέφθηκε και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης όπου είχε συνάντηση με την επικεφαλής του Προγράμματος Νεοελληνικής Γλώσσας, Κέλλυ Πολυχρονίου.

Οπως αναφέρει, το πρόγραμμα «Φιλέλληνες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης» προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον φορέα Study in Greece διοργανώνει κάθε καλοκαίρι «Ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό», δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

«Στηρίζουμε τις Ελληνικές Σπουδές και την ελληνοαμερικανική συνεργασία στην ανώτατη εκπαίδευση. Εδώ γεννιέται η νέα γενιά Φιλελλήνων στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Κώτσηρας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βοστώνη ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, αλλά και με τον Μάικλ Δουκάκη, τον μακροβιότερο Κυβερνήτη της Μασσαχουσέτης και πρώτο Ελληνοαμερικανό πολιτικό που υπήρξε υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ.

«Η ζωή και το έργο του Μάικλ Δουκάκη αποτελούν πηγή έμπνευσης. Η συμβολή του στην προώθηση των δεσμών μεταξύ των λαών μας είναι ανεκτίμητη», επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, σημειώνοντας πως «σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Σταθερή και ισχυρή γέφυρα φιλίας η δυναμική ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τους διακεκριμένους καθηγητές του Harvard, Πέτρο Κουμουτσάκο και Ευθύμιο Καξίρα, ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών (HIAS), το οποίο αποτελεί ένα δίκτυο κορυφαίων επιστημόνων της ελληνικής Διασποράς που αποσκοπεί στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της Ελλάδας και του κόσμου.

«Δίνουμε ώθηση», είπε ο κ. Κώτσηρας, «στην επιστημονική διπλωματία, εμβαθύνοντας τη συνεργασία μας με την επιστημονική μας Διασπορά. Οικοδομούμε ισχυρές γέφυρες διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και των αξιόλογων Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό».

Οπως πρόσθεσε, «η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα και έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της στην έρευνα και καινοτομία τα τελευταία χρόνια. Η δημιουργία μιας διαδραστικής κοινότητας Ελλήνων επιστημόνων ανά τον κόσμο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Κώτσηρας συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη για την παρουσίαση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα πρότυπο κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης που προβάλλει την Ελλάδα διεθνώς.

Οπως αναφέρει, το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στους καρπούς αυτής της συνεργασίας συγκαταλέγονται η επιτυχημένη διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για την προστασία των ωκεανών «Our Ocean Conference» και η ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης των ελληνικών staellinika.com.

«Η προβολή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού εντάσσεται στους βασικούς άξονες του Στρατηγικού μας Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό. Προωθούμε την πολιτιστική συνεργασία, στηρίζουμε τη διεύρυνση της εμβέλειας των ελληνικών πολιτιστικών φορέων και οργανισμών και ενθαρρύνουμε τη συνεργασία τους με την ελληνική Διασπορά», υπογραμμίζει ο κ. Κώτσηρας.

Στις συναντήσεις και επαφές του τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, κ. Συμεών Τέγος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here