Home ΕΛΛΑΔΑ Συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών στο Σικάγο

Συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών στο Σικάγο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, δύο αξιέπαινα, όπως τα χαρακτήρισε, ιδρύματα διάδοσης της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιώργος Κώτσηρας, κατά την πρώτη μέρα παραμονής του στο Σικάγο.

Ο κ. Κώτσηρας επισκέπτεται το Σικάγο μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερώσει φορείς και μέλη της Ομογένειας για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους απόδημους, ιδιαίτερα για την επιστολική ψήφο και το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. 

«Τα εκθέματα του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου αποτυπώνουν τις εμπειρίες γενεών Ελλήνων που έφτασαν στις ΗΠΑ αναζητώντας το «αμερικανικό όνειρο», φέρνοντας μαζί τους τα ελληνικά ήθη και έθιμα και διατηρώντας άσβεστη την αγάπη τους για τη μητέρα-πατρίδα. Αναδεικνύουν τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικής αλλά και τη διαρκή προσφορά τους προς την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο επιτελεί σημαντικό έργο για την κατανόηση της πορείας του Ελληνισμού και της διαμόρφωσης της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας», τόνισε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στηρίζουμε αξιόλογες πρωτοβουλίες των ομογενών μας για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του Ελληνισμού και ενθαρρύνουμε τις συνέργειες με μουσεία και κέντρα μελετών που λειτουργούν στη χώρα μας», πρόσθεσε ο κ. Κώτσηρας.

Στο Γενικό Προξενείο

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του, επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο όπου ενημερώθηκε από τον Γενικό Πρόξενο κ. Κουμπαράκη και το προσωπικό του Προξενείου για θέματα που αφορούν στις σχέσεις των ομογενών με την πατρίδα.

Ειδικότερα συζητήθηκαν ζητήματα εξυπηρέτησης των Ελλήνων του Εξωτερικού με έμφαση στις σχετικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Προξενείο στο πεδίο των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών απόδημων Ελλήνων (πρόγραμμα «Return to your Roots»)  και της προώθησης της ελληνικής γλώσσας (πρόγραμμα «Refresh your Greek») τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Κώτσηρας, το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς και το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό αλλά και η συνεισφορά των Προξενικών αρχών στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. 

Ο κ. Κώτσηρας ευχαρίστησε τον κ. Κουμπαράκη και το προσωπικό του Προξενείου για το σημαντικό τους έργο, και αναφέρθηκε «στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης των παρεχόμενων προς τους Έλληνες του εξωτερικού υπηρεσιών και την ενδυνάμωση των δεσμών τους με το μητροπολιτικό κέντρο».