Home ΕΛΛΑΔΑ Συνάντηση Γεραπετρίτη με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: © GANP/ Δημήτρης Πανάγος

Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, συναντήθηκε το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Νωρίτερα, ο κ. Guterres είχε συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα «μείζονα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

«Πρώτα απ’ όλα, συζητήσαμε για την εκλογή της Ελλάδας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Συζητήθηκαν επίσης τα κρίσιμα θέματα της Ουκρανίας και ιδιαιτέρως της Μέσης Ανατολής και η πρόταση η οποία έχει τεθεί για άμεση κατάπαυση του πυρός, και η οποία, όπως είπε ο Υπουργός, «θα πρέπει να γίνει δεκτή».

«Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε, λέγοντας πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο την επόμενη εβδομάδα στο Αμμάν της Ιορδανίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα.

«Η Ελλάδα πάντοτε προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Το Κυπριακό

Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειπε το Κυπριακό για το οποίο συζήτησαν οι κύριοι Guterres και Γεραπετρίτης, παρουσία και της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα της κ. Μαρίας Holguin.

«Επαναλάβαμε τη βασική μας θέση ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια και να συζητήσουν έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση, την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Προσδοκούμε», συνέχισε, «ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο».

«Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών, συμμετείχε από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών των συνυποψηφίων κρατών-μελών, της Δανίας, του Πακιστάν, του Παναμά και της Σομαλίας, σε κοινή εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ.

Αύριο, Πέμπτη 6 Ιουνίου, ο Υπουργός θα παραστεί στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει  δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών προς τους Έλληνες και ξένους ανταποκριτές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here