Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Tο ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Μοδινό

Tο ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Μοδινό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και οδύνης η οικογένεια, συγγενείς, συνεργάτες και φίλοι είπαν το “τελευταίο αντίο” σε έναν εκλεκτό ομογενή μουσικό, τον Ανδρέα Μοδινό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών.   

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη το πρωί της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον, ιερουργούντος του ιερατικώς προϊσταμένου π. Ιωάννη Λαρδά και με τη συμμετοχή του εφημέριου π. Διονυσίου Στρούζα, του π. Ευάγγελο Ευαγγελίδη, προϊσταμένου του Ευαγγελισμού στο Στάμφορντ, ο οποίος είχε υπηρετήσει παλαιότερα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ στο Ρόσλυν, και του διακόνου Ιωάννη Καπώνη.  

Ηταν εκεί τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας του Ναού, την οποία για χρόνια είχε υπηρετήσει, και τον αποχαιρέτησαν ψάλλοντας ύμνους που κάποτε έψαλαν μαζί.

Ηταν εκεί και μέλη της Χορωδίας του Παγκυπρίου με τον διευθυντή της Φύτο Στρατή, ο οποίος τον αποχαιρέτησε με λόγια αγάπης. “Γνωρίσαμε τον Ανδρέα τα τελευταία εφτά χρόνια στη Χορωδία μας. Ηταν άνθρωπος διπλά γενναιόδωρος, θετικός, γεμάτος αγάπη για όλους, νέος στην καρδιά, γεμάτος ζωή. Θα μας λείψει”, είπε.   

Ηταν εκεί και συνεργάτες του στην ορχήστρα “Geminis” την οποία δημιούργησε το 1979 και η οποία συμμετείχε σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις της Ομογένειας, ανάμεσά τους και οι Ελληνικές Βραδιές της Πλατείας Αθηνών.

“Είχε μια όμορφη ψυχή και πάντα έψαχνε την ομορφιά στο καθετί στη ζωή και προσπαθούσε να προσθέσει κάτι όμορφο σε ό,τι έκανε, στη ζωγραφική, το τραγούδι, την ψαλτική”, σημείωσε ο π. Ιωάννης Λαρδάς.

“Ηταν ο πρώτος μας ψάλτης, όταν ιδρύθηκε η κοινότητα το 1980 στο Ρόσλυν και δοξολογούσαμε το Θεό μαζί του για 40 χρόνια”, είπε ο π. Ντένης Στρούζας, τονίζοντας πως “όλοι χάσαμε έναν καλό φίλο”.

“Ηταν ένας πρεσβευτής της ελληνικής μουσικής αλλά και της κυπριακής του κληρονομιάς”, τόνισε ο π. Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Ο Παγκύπριος

“Ο Ανδρέας Μοδινός έγινε η φωνή της Αντίστασης το 1974 με τα τραγούδια διαμαρτυρίας κατά της παράνομης και βίαιης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο”, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, υπογραμμίζοντας την προσφορά του εκλιπόντος στη μουσική αλλά και τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία. “Αφοσιωμένο μέλος της Χορωδίας του Παγκυπρίου, έγινε μέντορας των νέων μουσικών”, πρόσθεσε.

“Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος χαιρετίζει την αγάπη του για την Κύπρο και την αφοσίωσή του στη Χορωδία του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του”, κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ.

Εξέφρασε δε τα θερμότερα συλλυπητήριά του στις κόρες του Ανδρέα Μοδινού, Άντρια και Λίζα, τα εγγόνια του, Φιόνα και Απόλλωνα και τα αδέλφια του, Λίο Μοδινό και Μαρία Χαχολιάδη, καθώς και τα ανίψια και τους άλλους συγγενείς στις ΗΠΑ και την Κύπρο.

Ο Ανδρέας Μοδινός γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1940 στο χωριό Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1955 και αποφοίτησε από τον “William Cullen Bryant” HS στην Αστόρια. Ασχολήθηκε με το τραγούδι σε νεαρή ηλικία και τραγούδησε σε γνωστά κέντρα διασκέδασης, πριν δημιουργήσει, το 1979, τη δική του ορχήστρα με το όνομα “Geminis”, η οποία συμμετείχε σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις της Ομογένειας.

Ηταν μέλος της Χορωδίας του Παγκυπρίου, καθώς και της Χορωδίας της Κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον, ενώ υπηρέτησε με πάθος το ιερό αναλόγιό της.

1 COMMENT

  1. I met Andreas in the early 50’s, at that time he was attending classes at the Bryant High School in Astoria and I was looking for a job after my discharge from the US Army. A friendship was developed that lasted up to his death. Our friendship never faltered, we even worked together as loan officers for a mortgage bank. He was a true patriot and music lover with a velvet voice that propelled him to a well known Greek- American singer entertaining in clubs and Greek, Cypriot, gatherings through out his life. He will be missed.

    Rest in peace friend.

    Dino Pavlou

Comments are closed.