Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Τα Ελληνόπουλα του Χίκσβιλ γιόρτασαν την Απελευθέρωση της Ελλάδος

Τα Ελληνόπουλα του Χίκσβιλ γιόρτασαν την Απελευθέρωση της Ελλάδος

ΧΙΚΣΒΙΛ, ΝΥ –  του Μιχάλη Χριστοδούλου

Το Χίκσβιλ (Hicksville) είναι µία πόλη της Νέας Υόρκης µε πληθυσµό 42 χιλιάδες κατοίκους στην κομητεία Nassau του Λονγκ Αϊλαντ και είναι το κέντρο για τον Ελληνισμό της περιοχής. Οι Έλληνες που µένουν στο Χίκσβιλ είναι υπερήφανοι για την κοινότητά τους, την Αγία Τριάδα, και το Ελληνικό Απογευµατινό σχολείο της.

Το Ελληνικό Απογευµατινό σχολείο της Αγίας Τριάδος διοργάνωσε το Σάββατο 23 Μαρτίου το ετήσιο εορταστικό του πρόγραµµα για την εθνική µας επέτειο, την έναρξη, δηλαδή, του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδος, η οποία από το 1838 έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την ίδια μέρα με τον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου.  

Με πολλή χαρά, λοιπόν, οι Έλληνες που κατοικούν στο Χίκσβιλ και τις γειτονικές κοινότητες µε τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους πήγαν το πρωί της 23ης Μαρτίου στην εκκλησία της Αγία Τριάδος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον ιερατικώς προϊστάµενο της κοινότητας, π. Θεοφάνη Παπαντώνη, ο οποίος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στη διπλή σηµασία της γιορτής.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε εορταστικό πρόγραµµα, στην κοινοτική αίθουσα, όπου τα παιδιά του Απογευµατινού σχολείου έψαλαν «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια», τον εθνικό ύμνο της Βυζαντινής περιόδου, και τον Εθνικό μας Ύµνο.  

Αµέσως µετά, οι µαθητές του σχολείου απήγγειλαν ποιήµατα αφιερωµένα στον Ευαγγελισµό της Θεοτόκου, στον Ρήγα Φεραίο, στον Παλαιών Πατρών Γερµανό, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στον Ανδρέα Μιαούλη, στον Αθανάσιο Διάκο, στην Μαντώ Μαυρογένους, στην Λασκαρίνα Μπουµπουλίνα, στον Νικηταρά και σε άλλους ήρωες.

Η γιορτή έκλεισε µε Ελληνικούς χορούς που µε πολλή λεβεντιά χόρεψαν τα µικρά και τα µεγάλα παιδιά του σχολείου. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες µε ενθουσιασµό χειροκρότησαν την καινούργια γενιά που θα συνεχίσει την Ελληνική παρουσία στην Νέα Υόρκη και γενικά σε όλη την Αµερική.

Η Ιστορία µάς διδάσκει ότι: Στον πρώτο χρόνο του απελευθερωτικού αγώνα, οι Έλληνες είχαν ενότητα, πίστη στον Θεό και αγάπη στην ελευθερία και όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσµα να κερδίζουν στις µάχες και να είναι νικητές.

Τώρα όλοι µαζί ας εκφράσουµε ευγνωµοσύνη σε όλους τους Ήρωες του 1821 και συγκεκριµένα ας θυµηθούµε την προσφορά των τριών πρώτων Αρχιστρατήγων του 1821.

 • Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν Γενικός Αρχιστράτηγος του Απελευθερωτικού Αγώνα. Στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στο Γενικό Στρατόπεδο του Ιασίου έκανε την εναρκτήριο προκήρυξη του αγώνα µε τίτλο «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» και καλούσε το Έθνος να αγωνιστεί για την ελευθερία του.

• Ο Πετρόµπεης Μαυροµιχάλης ήταν Αρχιστράτηγος των Σπαρτιατικών Στρατευµάτων. Στις 23 Μαρτίου του 1821 ελευθέρωσε την Καλαµάτα και εκεί ίδρυσε την Μεσσηνιακή Γερουσία, που συνέταξε προκήρυξη που γράφει: «Αι χείρες µας, όπου ήσαν δεδεµέναι µέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσους της βαρβαρικής τυραννίας ελύθησαν και έλαβον τα όπλα κατά των τυράνων».

 • Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στις 28 Απριλίου 1821, µε ψήφισµα του Συµβουλίου των Προεστών της Γορτυνίας, διορίστηκε Αρχιστράτηγος Γορτυνίας. Στις 12 Μαΐου 1821, στην µάχη του Βαλτετσίου, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης οδήγησε τους Έλληνες να κερδίσουν µία καθοριστική νίκη.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης, συγχαρητήρια αξίζουν στον Ιερατικό Προϊστάµενο π. Θεοφάνη Παπαντώνη, στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συµβουλίου κ. Χρήστο Οικονόµου, στην Διευθύντρια του σχολείου κ. Αντωνία Νικητοπούλου, στις Δασκάλες του σχολείου κ. Δέσποινα Βαβίλη, κ. Μαρία Κωνσταντάτου, κ. Αθανασία Σάϊπρους, και στην Δασκάλα του προγράµµατος Ελληνικών χορών κ. Μαρία Παριάρου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here