Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ίδρυμα “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”: Ένα όραμα του Πατριάρχη γίνεται πραγματικότητα

Ίδρυμα “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”: Ένα όραμα του Πατριάρχη γίνεται πραγματικότητα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

“Από την αρχή της Πατριαρχίας μου, δηλαδή εδώ και 30 χρόνια, είχα αυτό το όραμα, αυτό το όνειρο, αυτή την επιθυμία και την επιδίωξη, να εξασφαλιστεί το οικονομικό μέλλον του Πατριαρχείου”, εξομολογήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας στο δείπνο για την επίσημη λειτουργία του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, το βράδυ της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μανχάτταν.

Απευθυνόμενος στα ιδρυτικά μέλη του “Ecumenical Patriarch Bartholomew Foundation”, που έφτασαν ήδη τους 162, και χάρη στις δωρεές τους έχουν συγκεντρωθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες 18 εκατομμύρια δολάρια, ο Παναγιώτατος, βαθύτατα συγκινημένος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.  

Το κεφάλαιο που συνελέχθη, όπως αποκάλυψε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον για τα πέντε πρώτα χρόνια, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι τόκοι και να αυξηθεί.  

“Είναι μία πάρα πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία, απόδειξη έμπρακτη του σεβασμού και της αγάπης των εδώ πιστών μας προς την Μητέρα Εκκλησία, η οποία έχει να αντιπαλέψει με χίλιες δυο δυσκολίες και χίλια δύο προβλήματα. Πολλά εξ αυτών είναι γνωστά εις τους πολλούς, πολλά εξ αυτών είναι άγνωστα. Δεν τα διηγούμεθα, δεν τα λέμε, τα βιώνουμε. Είναι οι αλάλητοι στεναγμοί της Μητρός Εκκλησίας”, είπε και  βούρκωσε, μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συνδαιτυμόνων.

Αναφερόμενος στην ανάγκη της δημιουργίας του Κληροδοτήματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε πως “βεβαίως, η αποστολή του Πατριαρχείου μας είναι πνευματική, είναι η οικουμενική διακονία των πιστών μας, του Πολιτισμού και όλης της ανθρωπότητας. Αλλά όσο πνευματικό και αν είναι αυτό το έργο, χρειάζονται υλικά μέσα για να πραγματοποιείται”.

Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του Πατριαρχείου, όπως ανέφερε, είναι το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο παραμένει ερειπωμένο για πολλούς και διαφόρους λόγους.

“Ηθελα να γίνει ένα τέτοιο ίδρυμα και παρακάλεσα τον αγαπητό π. Αλέξανδρο Καρλούτσο να βοηθήσει, διότι ήξερα την αγάπη του και το σεβασμό του για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και την ικανότητά του και την προθυμία του σε τέτοια έργα. Για λόγους τεχνικούς ή προσωπικούς ή άλλους που δεν μπορώ να τους κατονομάσω αυτή τη στιγμή, ο π. Αλέξανδρος, παρά την επιθυμία του, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Και εγώ λυπόμουν βλέποντας ότι το τέλος της ζωής μου και της πατριαρχίας μου πλησιάζει, χωρίς να δω αυτό το όνειρο πραγματοποιούμενο”, επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.

“Ομως ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο π. Αλέξανδρος πάλι αυτή τη φορά, ο κ. Λυμπεράκης και οι συνεργάτες τους και ξεκίνησαν την πραγματοποίηση αυτού του οράματος”, πρόσθεσε.   

Κλείνοντας το χαιρετισμό του στα Ελληνικά, ο κ. Βαρθολομαίος είπε αστειευόμενος ότι δεν ήθελε αρχικά το ίδρυμα αυτό να πάρει το όνομά του. “Όσο και αν είμαι ευγνώμων που έδωσαν οι ιδρυτές το όνομά μου σε αυτό το καινούργιο ίδρυμα, ομολογώ ότι δεν θα το ήθελα κατά βάθος, διότι πολλοί, είτε από άγνοια, είτε από κακή διάθεση, θα νομίζουν ότι τα χρήματα του “Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος” θα πηγαίνουν στην τσέπη του Βαρθολομαίου. Αλλά οι υγιώς σκεπτόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν μια τέτοια παρεξήγηση μέσα στο μυαλό τους”, κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Πομπέο

Ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Μάικλ Πομπέο, ο οποίος επισκέφθηκε το Φανάρι μαζί με τη σύζυγό του Σούζαν, λίγο πριν την λήξη της Προεδρίας Τράμπ το Νοέμβριο του 2020, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Ο κ. Πομπέο εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία να συναντήσει ξανά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υπογράμμισε ότι “το έργο που έχει επιτελέσει σ’αυτήν την Εκκλησία όπου γης, έχει κάνει τον κόσμο μας καλύτερο και πιο ανθρώπινο”.

“Το “Ιδρυμα Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος” αποτελεί απόδειξη της κεντρικής αυτής ιδέας ότι πολλά τάλαντα μας δόθηκαν από τον Κύριο και έχουμε παράλληλα την ευθύνη να κάνουμε γνωστό τον Λόγο του Θεού παντού στον κόσμο”, τόνισε ο κ. Πομπέο, λέγοντας ότι από το γραφείο του στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ δεν έλειπε η Αγία Γραφή, αλλά ούτε και οι εικόνες, με πιο αγαπημένη του την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Εξέφρασε δε την μεγάλη του χαρά που θα βρεθεί την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου.

Αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, είπε ότι παρότι δεχόταν εισηγήσεις να “μείνει μακριά”, υπερασπίστηκε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ μίλησε και για την προώθηση του ζητήματος της θρησκευτικής ελευθερίας από την κυβέρνηση Τράμπ.

Το δείπνο

Στη διάρκεια της πρώτης αυτής εκδήλωσης του ιδρύματος ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τα ιδρυτικά μέλη με μια εικόνα.

“Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα”, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ ο διοικητής των Αρχόντων, Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, προσκάλεσε και άλλους σ’ αυτήν την παγκόσμια διακονία για την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν -μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, η Πρέσβης της Ελλάδας Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας. Τον συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε ο Άρχων Θεόδωρος Μποζονέλης.