Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Το OXI Day Foundation τίμησε τον ευεργέτη Στέφανο Τσερπέλη

Το OXI Day Foundation τίμησε τον ευεργέτη Στέφανο Τσερπέλη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με το βραβείο “OXI Service Award” τίμησε ο Οργανισμός Washington OXI Day Foundation τον επιχειρηματία και ευεργέτη Στέφανο Τσερπέλη, Άρχοντα Δικαιοφύλακα του Οικουμενικού Θρόνου, για τις υπηρεσίες του στον πόλεμο της Κορέας.

Η απονομή έγινε το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου σε ειδική τελετή στο National World War II Memorial στην Ουάσιγκτον.

Τιμήθηκαν επίσης  ο Ευθύμιος Μπέντας ο οποίος έλαβε το “OXI Service Award” στη μνήμη του Βασιλείου Χασιώτη για τις υπηρεσίες του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο  Πίτερ Βεργάδος με φετινό Calamos Service Award για την υπηρεσία του κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Συγκινημένος ο κ. Τσερπέλης και υπερήφανος για την προσφορά του στην δεύτερή του πατρίδα παρέλαβε το βραβείο από τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Συνταγματάρχη Παναγιώτη Βλαχόπουλο και τόνισε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή που υπηρέτησε αυτή τη μεγάλη χώρα.

Στην αντιφώνησή του ανέφερε γιατί ήθελε να έρθει στην Αμερική. “Γεννήθηκα σε ένα πολύ μικρό το χωριό, τον Αγαλιανό, στα βουνά της Ευρυτανίας της Ελλάδας το 1936. Το 1943 οι Γερμανοί κατέλαβαν το χωριό μου και το έκαψαν. Ο πατέρας μου και οι συγχωριανοί του είχαν χτίσει με τα χέρια τους τα σπίτια τους στη δική τους γη. Ως παιδιά κουβαλούσαμε πέτρες απ’ όπου βρίσκαμε για να χτίσει ο πατέρας μου το σπίτι. Το 1947 ήρθαν οι κουμμουνιστές και επίσης έκαψαν το χωριό και πήραν αιχμαλώτους όσους δεν μπόρεσαν να φύγουν και τους έδεσαν μέσα στα σπίτια τους και τους έκαψαν. Ήμουν 10 ετών. Ηταν τότε που έφυγα και δεν ξαναγύρισα παρά μόνο μετά τον Πόλεμο στην Κορέα όταν πήγα πίσω για να νυμφευθώ τη σύζυγό μου εδώ και 59 χρόνια”.

“Οταν άκουσα για πρώτη φορά τη λέξη Αμερική ήμουν πάρα πολύ μικρός και άκουσα επίσης ότι στη χώρα αυτή ο ήλιος δε δύει ποτέ. Και προσευχήθηκα στο Θεό να έρθω μια μέρα εδώ. Και το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε ο Θεός ήταν να έρθω εδώ στην Αμερική. ‘Οταν δε με καλέσαν στο στρατό που τότε ήταν υποχρεωτικός όχι εθελοντικός ή μισθοφορικός, ένιωσα ξεχωριστή υπερηφάνεια. Ήμουν υπερήφανος που μου δινόταν η ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου”.

“Δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν την Αμερική. Αλλά στην Ελλάδα έμαθα αυτό και θα σας το απαγγείλω όπως είναι”, είπε.  

«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι. Και σέβεσθαι δει και μάλλον υπείκειν και θωπεύειν πατρίδα χαλεπαίνουσαν ή πατέρα”, είπε.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου με δεξίωση στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας και ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφάνου στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον το πρωί της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου.

Το βράδυ της εθνικής επετείου, στη διάρκεια του 11ου ετήσιου γκαλά τιμήθηκαν με το Βραβείο “Μητροπολίτης Χρυσόστομος” ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ενώ με τα OXI Courage Awards η Ζαρίφα Γκαφάρι, πρώτη και νεαρότερη δήμαρχος του Αφγανιστάν, η οποία συγκλόνισε με την ομιλία της, και ο πολιτικός κρατούμενος στην Κούβα, Λουίς Μανουέλ Οτέρο Αλκάνταρα.