Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Απίστευτος ο πόνος και η θλίψη για τον καθηγητή του Queens College,...

Απίστευτος ο πόνος και η θλίψη για τον καθηγητή του Queens College, Κώστα Χριστοφοράτο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ – του Δημήτρη Τσάκα/ “Αναμνήσεις”

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσάκας

Σοκ με όλη την σημασία της λέξεως προκάλεσε στην εκπαιδευτική και στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του «δασκάλου των δασκάλων», όπως τον χαρακτήριζαν οι συνάδελφοί του και συνάμα επίκουρου καθηγητή των Νεοελληνικών του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς, Κώστα (Κωνσταντίνου) Χριστοφοράτου (Konstantinos Christoforatos).

Ο Κώστας, όπως ήθελε και ο ίδιος να τον αποκαλούν, το μεσημέρι της Τρίτης 8 Μαρτίου 2022, συνομίλησε με την διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone, Χριστίνα Μακρίδου, προκειμένου να της ζητήσει συγγνώμη γιατί λόγω μιας μικρής αδιαθεσίας δεν θα μπορούσε να παραστεί στο μάθημα, χωρίς ποτέ του να φανταστούν ότι θα ήταν και η τελευταία τους επικοινωνία.

Λίγες ώρες μετά ο Κώστας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 53 ετών. Η είδηση για τον πρόωρο και άδικο θάνατό του έφτασε σε κλάσματα δευτερολέπτου στο Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ του Μπρούκλιν, όπου εργάζεται η σύζυγός του Χρυσάνθη, καθώς επίσης στα Ελληνικά Σχολεία του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» στο Φλάσινγκ, στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς.

Ο θάνατός του καταλείπει την σύζυγό του Χρυσάνθη και τα δύο τους κορίτσια, την Αρτέμιδα και την Θάλεια, την μητέρα του και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην γενέτειρα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία, βάσει της δικής του επιθυμίας, θα ψαλεί στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στην Κεφαλλονιά.

Ο Κώστας Χριστοφοράτος ήρθε στην Αμερική στις αρχές του 2000 και εργάστηκε ως μεταφραστής στην πάλαι ποτέ ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή». Από τα πρώτα βήματά του στη Νέα Υόρκη οι συνάδελφοι και οι φίλοι – συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα – αντιλήφθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι ο Κώστας διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα, την ευρυμάθειά του, για το φιλότιμο, την εργατικότητά του, την φιλαλληλία και το πιο σημαντικό την συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.

Μετά την «Πρωινή» εργάστηκε σε διάφορα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης και αναλάμβανε πάντα, όπως επεσήμανε η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη, Παναγιώτα Λιλικάκη, την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην 8η  Τάξη, καθώς επίσης και την προετοιμασία των μαθητών για την Ελληνομάθεια.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας δίδαξε στο Hellenic Classic Charter School του Μπρούκλιν μέχρι και την πρόσληψή του στο Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Αυτή η περίοδος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην σχέση του με το Κολέγιο του Κουίνς, το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κολλεγίου. Τα δύο τελευταία χρόνια προσελήφθη ως επίκουρος καθηγητής νεοελληνικών και εφέτος μάλιστα δίδασκε δύο τάξεις.

Ο συντονιστής του Ελληνικού Προγράμματος του εν λόγω κολλεγίου, Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η είδηση για τον πρόωρο και απροσδόκητο θάνατο του Κώστα Χριστοφοράτου έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους καθηγητές και στους φοιτητές, διότι ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ακαδημαϊκός και το πιο σημαντικό στυλοβάτης των Ελληνικών Σπουδών και του ιστορικού Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς Δρ. Νίκος Αλεξίου μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του και τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι Ελληνικές Σπουδές και γενικότερα ο ακαδημαϊκός κόσμος εφέτος θρήνησαν δύο εξέχουσες προσωπικότητες τον Νταν Γεωργακά και τον Κώστα Χριστοφοράτο»

Τόσο ο Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, όσο και ο Δρ. Νίκος Αλεξίου επεσήμαναν ότι το Κολέγιο και το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών θα διοργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την μνήμη τους και να διαιωνίσουν την κληρονομιά τους.  

Hellenic Classic Charter School

O αείμνηστος, όπως προαναφέραμε είχε υπηρετήσει στο μοναδικό Ελληνικό Τσάρτερ στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης (Hellenic Classic Charter School) και όταν προσελήφθη στο Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο για την κάλυψη των αναγκών του.

Η επικεφαλής λειτουργίας (Chief of Operations), Τζόυ Πετράκου (Joy Petrakos) μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι ο Κώστας δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Οι δασκάλες του Τμήματος Ελληνικών με επικεφαλής την Λαμπρινή Λαμπρινού μόλις πληροφορήθηκαν το μοιραίο έσπευσαν στο σπίτι της συναδέλφου τους, της Χρυσάνθης για να εκφράσουν την αγάπη και την συμπαράσταση.