Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Απονομή Υποτροφιών από το Σύλλογο Καστοριέων “Ομόνοια”

Απονομή Υποτροφιών από το Σύλλογο Καστοριέων “Ομόνοια”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Για 60η συνεχή χρονιά ο ιστορικός Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης “Ομόνοια” απένειμε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου υποτροφίες σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές με καταγωγή από την ακριτική Καστοριά,
στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Πολιτιστικό του Κέντρο στο Whitestone, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελληνικών Γραμμάτων.

Στην εκδήλωση, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης μετά από τις διαδικτυακές των δύο προηγούμενων χρόνων λόγω της πανδημίας, με ταυτόχρονη όμως μετάδοση αλλά και συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, βραβεύτηκαν εννέα νέοι που φοιτούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ υποτροφίες απονεμήθηκαν και στους αριστούχους ημερήσιων ελληνοαμερικανικών σχολείων της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, όπως είναι παράδοση τα τελευταία 21 χρόνια, το καλοκαίρι θα βραβευθούν και οι αριστούχοι των δέκα Λυκείων του Νομού Καστοριάς.

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών, Αθανάσιος Ριζόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, τόνισε πως ο ιστορικός σύλλογος παρά τις δυσκολίες της πανδημίας τα τελευταία τρία χρόνια, συνεχίζει το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό του έργο και ευχαρίστησε τα μέλη και τους υποστηρικτές, χάρη στους οποίους, όπως είπε, κατάφερε να προσφέρει υποτροφίες συνολικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ευχαρίστησε επίσης θερμά τα μέλη της Επιτροπής Υποτροφιών, ενώ συγχαίροντας τους υποτρόφους υπογράμμισε την ευθύνη που αναλαμβάνουν να επιστρέψουν και να προσφέρουν με τη σειρά τους για το καλό του Συλλόγου.

Ο π. Βασίλειος Μπασακύρος, ο οποίος κατάγεται από την Καστοριά, ανέπεμψε την προσευχή και συνεχάρη τον Σύλλογο για την προσφορά του στη νέα γενιά, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου Δήμου Σιώκη, που βρισκόταν στην Καστοριά, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος Τζον Ψάλτος, ο οποίος τόνισε τον ισχυρό δεσμό που υπάρχει ανάμεσα στους Καστοριανούς της Νέας Υόρκης με τον ιστορικό σύλλογό τους.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Νέας Υόρκης, Τούλα Καλαπούτη, συνεχάρη τους νέους γιατί τιμούν την καταγωγή τους. “Είμαστε υπερήφανοι για σας”, είπε προτρέποντάς τους να είναι και αυτοί πάντα υπερήφανοι για τις καστοριανές τους ρίζες.    

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κοινωνική λειτουργός/ ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Κράτσιου, η οποία κάλεσε τα παιδιά να σκεφτούν τι σημαίνει να έχουν ελληνική καταγωγή και να έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους αυτή την πλούσια ιστορία, την παράδοση αλλά και την ελληνορθόδοξη πίστη τους. Την κ. Κράτσιου, στην οποία απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Σύλλογο, παρουσίασε η Δρ. Θεοδώρα Πίνου. 

Οι φοιτητές Τζόναθαν Παπαγιαννόπουλος και Μιχαήλ Σιώκης ανέγνωσαν στη συνέχεια τις εκθέσεις που έγραψαν στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού του Συλλόγου για τις υποτροφίες και οι οποίες διακρίθηκαν, προτείνοντας τρόπους και στρατηγικές που πρέπει να υιοθετήσει προκειμένου να κρατήσει κοντά τα μέλη του, να προσελκύσει τους νέους και να διατηρήσει τους μεταξύ τους δεσμούς ζωντανούς. 

Οι φοιτητές που έλαβαν τις υποτροφίες είναι οι: Λόρα Ευαγγελίνα Γεωργίου, Πίτερ – Ενρίκε Τζίμας, Αλέξανδρος Πολιτίδης, Γιώργος Χρυσοχοϊδης, Νικολέττα Ζιώζη, Τζόναθαν Παπαγιαννόπουλος, Μιχαήλ  Σιώκης, Ιζαμπέλα DeFelice και κρίστιαν Τσαντίλας.

Ολοι τους ευχαρίστησαν το Σύλλογο και μίλησαν για τις σπουδές τους και την αγάπη τους για την Καστοριά. 

Οι μαθητές που έλαβαν χρηματικά βραβεία είναι οι Θεοδώρα Παυλούνη (GAI Μπρονξ), Αριάδνη Ράπτη (Αγιος Δημήτριος Αστόριας), Ολίβια Αρνολντ (Αργύριος Φάντης Μπρούκλυν) και Τζον Χιόνης (Ουίλλιαμ Σπυρόπουλος Φλάσινγκ).

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελετή, οι Καστοριανοί αποχαιρέτησαν με αναμνηστικό δώρο την εκτελεστική γραμματέα τους, Ζωή Τζήκα, ενώ κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί τους και ο πρόεδρος του συλλόγου, Δήμος Σιώκης, από την Καστοριά, έχοντας δίπλα του τον δήμαρχο της πόλης, Ιωάννη Κορεντσίδη, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην ιδιαίτερή τους πατρίδα και τους ευχήθηκε για τη νέα χρονιά.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών, Λίο Bevolas, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και κάλεσε τους νέους να μείνουν κοντά στον ιστορικό τους σύλλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη υποτροφία δόθηκε από το σύλλογο το 1964. Οκτώ χρόνια αργότερα, χάρη σε μια δωρεά, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο το οποίο θα χορηγεί ετησίως υποτροφίες σε παιδιά Καστοριανής καταγωγής.