Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Γ. Κώτσηρας: Χτίζουμε μια Ελλάδα πιο ελκυστική, κοντά στους Έλληνες της Διασποράς

Γ. Κώτσηρας: Χτίζουμε μια Ελλάδα πιο ελκυστική, κοντά στους Έλληνες της Διασποράς

ΑΘΗΝΑ –

Στις πολιτικές για την προσέγγιση του ανθρώπινου δυναμικού που εγκατέλειψε την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης και στις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για τον επαναπατρισμό του, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, συμμετέχοντας το βράδυ της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «BrainReGain-Ελληνισμός εν δράσει» στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα αλλάζει», τόνισε ο κ. Κώτσηρας επισημαίνοντας ιδίως την πολιτική σταθερότητα, τη συνεχή βελτίωση της οικονομίας, την ψηφιοποίηση στη δημόσια διοίκηση και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη.

Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τον επαναπατρισμό της γενιάς του brain drain, η οποία μπορεί να συνεισφέρει ποιοτικά στην Ελλάδα του μέλλοντος, σημείωσε ο υφυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την προσπάθεια που γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών για την καλύτερη ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού και τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας μέσω της ενεργοποίησης των διπλωματικών μας αρχών και της αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της σύγχρονης τεχνολογίας με συγκροτημένο τρόπο.

Παράλληλα, εφαρμόζεται σειρά πολιτικών που δείχνουν έμπρακτα ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι κοντά στους Έλληνες της Διασποράς, σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, και έφερε ως παράδειγμα την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, που θα ισχύσει από τις ερχόμενες Ευρωεκλογές.

«Γιατί, πώς μπορούμε να μιλάμε για πραγματική σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα», όταν δεν τους διευκολύνουμε να ασκήσουν το «στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το έντονο ενδιαφέρον για τους Έλληνες της Διασποράς αποδεικνύει, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, και το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη και τον ίδιο τον υφυπουργό και περιλαμβάνει πολιτικές και για την αναχαίτηση της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Εκκινώντας από την παραδοχή ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς τους απόδημους Έλληνες με τρόπο αποσπασματικό, δημιουργήσαμε έναν «οδικό χάρτη», με συγκεκριμένες προτεραιότητες και ορίζοντα τετραετίας, ο οποίος θα βελτιώνεται διαρκώς, εξήγησε ο κ. Κώτσηρας.

Ακολούθως, έκανε εκτενή αναφορά στους βασικούς άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου – που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της ελληνομάθειας και του ελληνικού πολιτισμού, την αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, τη διατήρηση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς τηςορθοδοξίας και την ανάπτυξη δικτύων της ομογένειας – και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στη διαβούλευση επί του σχεδίου με προτάσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ως ομιλητές ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, πρόεδρος του Δ.Σ. του BrainReGain, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του Brain Gain Ορέστης Ομράν. Τη συζήτηση συντόνισε η Πόπη Καλαϊτζή, μέλος του Δ.Σ. του BrainReGain και ιδρυτικό μέλος του Brain Gain.