ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα ημερήσια και απογευματινά/ Σαββατιανά σχολεία ανά την επικράτεια διεξήχθη το Σάββατο 13 Νοεμβρίου διαδικτυακά το 3ο ετήσιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας και το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με θέμα “Ο ρόλος κι η σπουδαιότητα της Ελληνικής Παιδείας στο σημερινό κόσμο”.
Στη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν δεκαπέντε 40λεπτες (μαζί με τις ερωτήσεις/ απαντήσεις) παρουσιάσεις σε τρεις παράλληλες θεματικές ενότητες που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των περίπου 150 συμμετεχόντων.
Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, από το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ τους συνέδρους καλωσόρισαν η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα και ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επανέλαβε ότι “η Ελληνική παιδεία δεν είναι μόνο για εμάς που έχουμε ρίζες στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά είναι και για τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο, τον άνθρωπο που αναζητάει τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλοκατανόησης, της αγάπης για τη ζωή και της αναζήτησης του νοήματος της ύπαρξης, αλήθειες στις οποίες στηρίζεται και δομείται η Ελληνική παιδεία κατά τη διαχρονική της παρουσία, από τον Όμηρο μέχρι και τον Οδυσσέα Ελύτη, από τον Σωκράτη μέχρι και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και από τον Γρηγόριο Παλαμά μέχρι τον Ιωάννη Ρωμανίδη, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τους σύγχρονους Ελληνες διανοητές”.
Από τις 11:30 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι και τις 5 το απόγευμα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ακαδημαϊκές εισηγήσεις για τα τελευταία νέα στην εκπαίδευση και για σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και διαλέξεις σχετικά με επίκαιρα θέματα καθώς και να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διδασκαλία της γλώσσας από εκλεκτούς ακαδημαϊκούς από την Αμερική και την Ελλάδα.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας, Περικλής Μήτκας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Τα δώρα της Ελληνικής Παιδείας στον σημερινό κόσμο”.
“Η συνεισφορά της Ελληνικής Παιδείας στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού, από τα χρόνια της αρχαιότητας, τη μετάβαση στον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, μέχρι τους πιο πρόσφατους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, παραμένει αδιαμφισβήτητη. Αρχές και αξίες που έγιναν πανανθρώπινες, όπως η αρετή και η αριστεία, το “ευ αγωνίζεσθαι”, η πόλις και ο πολίτης, η δημοκρατία και το μέτρον, έχουν τη ρίζα τους στους αρχαίους Έλληνες διανοητές”, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μήτκας. “Η οικουμενικότητα της Ελληνικής Παιδείας”, πρόσθεσε, “ενισχυμένη από τον συγκερασμό με την Χριστιανική διδασκαλία, καθόρισε στο πέρασμα των αιώνων τα κοινωνικά και πολιτικά συστήματα, αλλά και την τέχνη και την επιστήμη, αρχικά στην Ευρώπη και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, τα διδάγματα αυτά παραμένουν σημαντικά και εξακολουθούν να προσφέρουν λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Για παράδειγμα, η Αριστοτελική μεσότης αντιμάχεται πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ακρότητες, ενώ η κατά Αριστοτέλην ευδαιμονία παραπέμπει σε μοντέλα αειφορίας και καθοδηγεί τους εμπνευστές των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, που έχουν υιοθετηθεί από όλες τις χώρες του κόσμου”.
Η αντιπρύτανης του ΔΠΘ, δρ Ζωή Γαβριηλίδου μίλησε για “το ταξίδι της Ελληνικής γλώσσας στο χρόνο μέσα από τις λέξεις”, η Μαρία Παραπονιάρη από το Odyssey Charter School στο Ντέλαγουερ, παρουσίασε “Στρατηγικές εκμάθησης της Ελληνικής ως Γ2 στην προσχολική εκπαίδευση”, η φιλόλογος Κωνσταντίνα Λιανού αναφέρθηκε σε “Προτάσεις μεθόδων μάθησης και συν-διδασκαλίας εκπαιδευτηρίων της Ελλάδος και της Αμερικής” και η συγγραφέας Μαρία Μπραστιανού ανέπτυξε το θέμα “Ελληνική γλώσσα- Ένα εργαλείο μαγείας- Μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης”.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος αναφέρθηκε στη “διαχρονική αξία της σκέψης των Ελλήνων Πατέρων στην Παιδεία”, παρουσιάζοντας σημαντικές πτυχές της σκέψης τους για την παιδεία, οι οποίες εφαρμόζονται ή μπορούν να εφαρμοστούν στο σύγχρονο σχολείο, έστω και αν αυτό δεν είναι αποκλειστικά Ελληνόγλωσσο.
Η Ιωάννα Λεκκάκου από το Odyssey Charter School μίλησε με θέμα “Η ελληνική Λογοτεχνία και οι Τέχνες στην υπηρεσία του οράματος ενός κόσμου αειφόρου ανάπτυξης, ισονομίας και συμπερίληψης. Εφαρμογές κατά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας (Γ2)”και παρουσίασε μια διδακτική προσέγγιση των νέων ελληνικών ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας που επιτυγχάνει τη συμπερίληψη μαθητών με διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες και γνώσεις και στοχεύει στην προώθηση ενός σύγχρονου τρόπου ζωής που σέβεται το περιβάλλον και θεμελιώδεις πανανθρώπινες αξίες.
Η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, ακαδημαϊκή διευθύντρια της πλατφόρμας Ellinopoula, εξήγησε πως η λογοτεχνία αποτελεί “όχημα ιδεών και αξιών της Ελληνικής παιδείας”.
“Εκπαιδευτικές προτάσεις για την αξιοποίηση της εικονογράφησης των σχολικών βιβλίων” παρουσίασαν η Ευαγγελία Κανταρτζή και η Έλλη Λαμπαδαρίδου από το Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ενώ η ψυχοπαιδαγωγός Σάσα Βούλγαρη ανέπτυξε το θέμα “Η Τέχνη της Ιστόρησης ως Μέθοδος Εκπαίδευσης & Αυτογνωσίας μέσα από τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια”.
Παράλληλα, υπήρξαν και έξι εισηγήσεις στα Αγγλικά: Η δρ Μαρία Ματθαιουδάκη ανέπτυξε το θέμα “The implementation of Content and Language Integrated Learning (CLIL) in the US”, η εκπαιδευτικός Γεωργία Νικολάου από το Odyssey Charter μίλησε για “Teaching Greek as L2 to Middle school students: Local challenges and global opportunities” και η Αννα Σάκκη, διευθύντρια της πλατφόρμας Ellinopoula ανέπτυξε το θέμα “Teaching innovation in the digital age”.
Για τον οικουμενικό ρόλο της Ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού στη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821″, μίλησε στα Αγγλικά ο ερευνητής Ηλίας Πέτρου, ο λέκτορας του Χάρβαρντ, Νικόλαος Πρεβελάκης, εξήγησε “πως η Φιλοσοφία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σύγχρονης οικολογικής κρίσης” και τέλος, ο δρ Γιώργος Δημακόπουλος από το Fordham ανέπτυξε το θέμα “Hellenic Paideia and the Social Ethos of the Orthodox Church”.
Οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματά τους και να λάβουν απαντήσεις, ενώ τα σχόλιά τους έδειξαν ότι έμειναν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τις εργασίες του συνεδρίου και ανυπομονούν για το επόμενο.
“Ήδη διανύουμε το δεύτερο πέμπτο του εικοστού πρώτου αιώνα, του αιώνα της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής τεχνολογίας, του αιώνα, κατά τον οποίο, συνειδητά, παρά τις ρηξικέλευθες αλλαγές στον τρόπο ζωής των πολιτών, περισσότερο από ποτέ, οι επιστήμονες, οι ερευνητές και οι ακαδημαϊκοί αναζητούν να βρουν στην Ελληνική Παιδεία, τη βάση ενός βιώσιμου μέλλοντος και μιας αειφόρου ανάπτυξης”, επισήμανε στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση του συνεδρίου. “Την ενσάρκωση και την πραγματοποίηση του Συνεδρίου οφείλουμε στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, έστρεψε την προσοχή και το ενδιαφέρον του στην Ελληνική Παιδεία, εντάσσοντας το θέμα αυτό ανάμεσα στα θέματα υψίστης προτεραιότητος”, σημείωσε.
Το συντονισμό και την τεχνική υποστήριξη του συνεδρίου ανέλαβε ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, από το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας, ενώ στην οργανωτική επιτροπή μετείχαν μαζί με την κ. Κρομμύδα και τον δρα Κουλαρμάνη η Αναστασία Τζουτζουράκου από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ο Δημήτρης Δάνδολος από το EcoLogos, Inc και ο δρ Ηλίας Πέτρου από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine.