ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Photos: GANP/ Δημήτρης Πανάγος
Ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και οποιασδήποτε μορφής φυλετικών διακρίσεων έστειλε η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους περίπου 67 χιλιάδες Ελληνοεβραίους οι οποίοι εξοντώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς μαζί με έξι εκατομμύρια ομοθρήσκους τους, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τετάρτης 2 Μαρτίου.
Κεντρικός ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Hebrew Union College/ Jewish Institute of Religion στο Μανχάτταν ήταν ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος πολιτογραφήθηκε τιμητικά Ελληνας πολίτης πριν από ένα μήνα και ο οποίος έκανε μια ιστορική αναφορά σε προσωπικές ιστορίες Ελληνοεβραίων.
“Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου μας δεν ξέρει τίποτα, ένα άλλο κομμάτι γνωρίζει λιγότερο και από το τίποτα. Σήμερα ο κόσμος μας είναι μεταξύ της άγνοιας και της μεροληψίας, μεταξύ της απάθειας και του φανατισμού. Σήμερα ο κόσμος φαίνεται να έχει πέσει σε λήθη”, επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, και αφού κάλεσε τους παρισταμένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία, τόνισε πως “ακόμη και τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας διαφορετικό από τον δικό τους”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, Σόλομον Άσερ αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία των Εβραίων στην ελληνική γη -η πρώτη κοινότητα της Διασποράς, είπε χαρακτηριστικά- και υπογράμμισε το ρόλο του Μουσείου στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές.
“Όσο περνούν τα χρόνια, όσοι επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα “φεύγουν” και εμείς που μένουμε πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τη μνήμη τους ζωντανή”, τόνισε ο κ. Άσερ.
Σοκαρισμένος από την έξαρση του αντισημιτισμού σήμερα, ο οποίος εκφράζεται, όπως είπε, “με πολλούς τρόπους, άλλοτε έξυπνους και ενοχλητικούς, αλλά και με κοστούμι”, δήλωσε ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ, Ασάφ Ζαμίρ, τονίζοντας πως ζούμε σε έναν πολύ πιο εύθραυστο, πολύ πιο σκληρό και λιγότερο σταθερό κόσμο. “Δεν είναι θέμα Ανατολής – Δύσης, αλλά θέμα καλού – κακού”, είπε και εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι οι Ελληνικές Προξενικές αρχές στη Νέα Υόρκη διοργανώνουν εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα.
Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας, αναφέρθηκε σε ένα άρθρο που έγραψε ο ίδιος στην Haaretz τον Απρίλιο του 2008 σχετικά με το πώς ένας μη Εβραίος που ζει στο Ισραήλ καταλαβαίνει το Ολοκαύτωμα, το περιεχόμενο του οποίου, όπως είπε, παραμένει επίκαιρο.

Στο τελετουργικό μέρος, η ραββίνος Νταϊάνα Γκέρσον έψαλε στα εβραϊκά την επιμνημόσυνη προσευχή για την ανάπαυση των ψυχών των μαρτύρων.
Στο μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε η σοπράνο Μαρία Ζώη κέρδισε το θερμότερο χειροκρότημα των παρισταμένων με την ξεχωριστή της ερμηνεία στο “Άσμα Ασμάτων”, τον “Αντώνη”, τον “Δραπέτη” και το “Όταν τελειώσει ο πόλεμος”, από τον κύκλο του Μαουτχάουζεν (Μ. Θεοδωράκης/ Ι. Καμπανέλης). Τη συνόδευσε στο πιάνο η Μαίρη Πίντο και στο τσέλο η Παλόμα Φεράντε.
Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Τζίμυ ντε Μέτρο, ενώ παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, η ανώτατη δικαστής Μαγδαληνή Σίγκα, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Βασίλης Τσάμης και η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου.
