Home ΑΜΕΡΙΚΗ Σάββας Τσίβικος: Πρέπει να υποστηρίζουμε αυτούς που μας υποστηρίζουν. Πέρα από ιδεολογικές...

Σάββας Τσίβικος: Πρέπει να υποστηρίζουμε αυτούς που μας υποστηρίζουν. Πέρα από ιδεολογικές τοποθετήσεις

Ο Σάββας Τσίβικος στην εκδήλωση οικονομικής υποστήριξης του Robert Menendez Jr (2Α) στο Διόνυσο με τους επιχειρηματίες Μάρκο Μαρινάκη (1Α) και Σάββα Κωνσταντινίδη (2Δ)

ΝΕΑ ΥΟΡΚH – του Σταύρου Η. Παπαγερμανού

Η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου 2022 έχει ήδη αρχίσει. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από το λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μέσα από την έκφραση της ελεύθερης βούλησης  των πολιτών μετηψήφο τους που είναι ιερή. Η ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από όλους τους πολίτες της μεγάλης Αμερικανικής Δημοκρατίας είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου, την επικρατούσα πόλωση, την άρνηση και αμφισβήτηση των δημοκρατικών αρχών, την παραποίηση των γεγονότων και της αλήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Ελληνοαμερικανική κοινότητα έχουμε και πάλι χρέος να δώσουμε το παρόν, να ψηφίσουμε και να στηρίξουμε τους υποψηφίους που θεωρούμε άριστους και ακέραιους, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η έκφραση της βούλησής μας επηρεάζει δυνητικά και τα εθνικά μας θέματα.

Ο Σάββας Τσίβικος με τους Στηβ Ζερβούδη (2Α), τον Σταύρο Χαβιάρα (2Δ) και ομογενείς στην εκδήλωση οικονομικής υποστήριξης της προεκλογικής εκστρατείας της Νικόλ Μαλλιωτάκη

«Στηρίζουμε αυτούς μας στηρίζουν», στα μεγάλα μας εθνικά θέματα λέει, ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Νέα Ιερσέη με τη μεγάλη και μακρά θητεία στα κοινά και Ομογενειακά πράγματα, Σάββας Τσίβικος. Ακολουθεί η σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Παρατηρούνται πολλές μετακινήσεις του εκλογικού σώματος στις προσεχείς εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, μπορούν τα αποτελέσματα να βλάψουν τα ελληνικά συμφέροντα;

Οι επικείμενες εκλογές θα φέρουν πολλές ανακατατάξεις, σχεδόν σίγουρα όσον αφορά στη Βουλή, ίσως και στη Γερουσία. Εκεί παίζεται το παιχνίδι ακόμα. Το θέμα είναι ότι λόγω των χαμηλών αριθμών δημοτικότητας του Προέδρου αυτή τη στιγμή, ίσως αυτό το γεγονός να συμπαρασύρει σε ήττα και μερικούς καλούς μας φίλους από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Δεν ξέρω αν τα αποτελέσματα των εκλογών βλάψουν τα ελληνικά θέματα, αλλά σίγουρα θα τα επηρεάσουν, αφού θα αλλάξει πιθανώς ο συσχετισμός δυνάμεων. Όπως ξέρετε χάσαμε ήδη μια μεγάλη υποστηρίκτρια των εθνικών μας θεμάτων, την Carolyn Maloney και σίγουρα κινδυνεύουν και άλλοι φίλοι μας που είναι σε ανταγωνιστικές εκλογικές περιφέρειες και αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όσον αφορά στη Γερουσία, θα έλεγα ότι εκεί,αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί,θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα, διότι θα χάσουμε το σημαντικότερο υποστηρικτή μας αυτή τη στιγμή, τον Bob Menendez, ο οποίος θα χάσει την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της Επιτροπής,αλλά δεν είναι φυσικά το ίδιο. Η υποστήριξή του βεβαίως θα παραμείνει δεδομένη, αλλά ίσως λιγότερης σημασίας.

Με εκλεκτά μέλη της Χιακής Ομοσπονδίας στην εκδήλωση για την οικονομική υποστήριξη της εκστρατείας του Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ στο Διόνυσο .

Ποιες άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τα δικά μας εθνικά θέματα είναι κρίσιμες;

Υπάρχουν δύο και είναι Ελληνοαμερικανοί οι οποίοι βρίσκονται σε δύο πολύ ανταγωνιστικές αναμετρήσεις. Πρόκειται για την Dina Titus στη Νεβάδα και τον Chris Pappas στο New Hampshire.  Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο είναι πρωτοστάτες όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να επανεκλεγούν με άνεση, αλλά σε αυτή τη δεδομένη στιγμή ίσως όχι. Το κλίμα που επικρατεί σήμερα δημιουργεί την αμφιβολία. Ελπίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουν.

Μιλήστε μας για την δική σας πολιτεία, το New Jersey,ποιες εκλογικές αναμετρήσεις μας ενδιαφέρουν ως κοινότητα;

Αν θυμάστε το 2018 στη Νέα Υόρκη ο Joseph Crowley, που ήταν φίλα προσκείμενος στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, έχασε από την νεαρή Alexandria Ocasio-Cortez. Κανείς δεν το περίμενε. Το λέω αυτό γιατί πάντα πρέπει να επαγρυπνούμε. Στο Νew Jersey είναι πολλοί οι φίλοι μας. Υπολογίζουμε στον γιο του Μενέντεζ, τον Rob Menendez Jr., o οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής στην παλιά εκλογική περιφέρεια του πατέρα του (8th Congressional District-NJ). Έχουμε και τον Frank Pallone (D-NJ-6th Congressional District), o οποίος ηγήθηκε στις προσπάθειες μαζί με τον Chris Pappas για το θέμα των F-16 στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι ακόμη ο Chris Smith (R-NJ-4th District), ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επίσης ο Donald Payne (D-NJ-10th District), o Josh Gottheimer (D-NJ-5th District) και ο Donald Norcross, (D-NJ-1st District). Νομίζω λοιπόν ότι σε γενικές γραμμές, θα είμαστε εντάξει αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Σάββας Τσίβικος με τον βουλευτή της Νέας Ιερσέης Κρις Σμιθ, τον συνεργάτη του Πιέρο Τόζι, τον π. Χρήστο Παππά (Ανάληψη Fairview), τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο και τον π. Ανδρέα Ευγενή (Αγ. Γεώργιος Ocean Twp) Φώτο: Douglas Ioannis

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τις προσπάθειες της κοινότητάς μας γενικά αλλά και για τη δική σας συμβολή και συμμετοχή σε αυτές τις προσπάθειες ενημέρωσης και οικονομικής στήριξης των υποψηφίων;

Εμείς βεβαίως, ως κοινότητα είμαστε πολύ ενεργοί φέτος.Με πολλές συναντήσεις και πολλές εκδηλώσεις οικονομικής υποστήριξης, και δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων οι οποίοι υποστηρίζουν τα εθνικά μας θέματα. Εν κατακλείδι αυτό πρέπει να γίνεται. Πρέπει να υποστηρίζουμε αυτούς που μας υποστηρίζουν. Πέρα από ιδεολογικές τοποθετήσεις. Μακάρι να είχαμε πολύ περισσότερους κι από τα δύο κόμματα να ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες, δηλαδή να υποστηρίζουν βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι είναι κοντά στις δικές μας θέσεις.

Ξέρετε η Αμερική μας προσφέρει αυτή την ευκαιρία να  μπορούμε να επηρεάσουμε τις θέσεις ενός υποψήφιου. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία να μπορείς να παρουσιάσεις τις θέσεις σου στον συνομιλητή σου, γερουσιαστή ή βουλευτή, να αιτιολογήσεις και να απαιτήσεις την υποστήριξη των θέσεων που μας αφορούν σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Σάββας Τσίβικος με τον ομοσπονδιακό βουλευτή της Νέας Ιερσέης , Κρις Σμιθ και τον επιχειρηματία Αντώνη Παπαμάρκου

Ο καθένας από μας κάνει το δικό του καθήκον οργανώνοντας ό,τι μπορεί και συμμετέχοντας όπου μπορεί. Δεν έχει και καμία σημασία η προσωπική προβολή. Είχα την τύχη να οργανώσω και να συμμετάσχω σε πολλές προσπάθειες. Η δική μου στάση βέβαια είναι να γίνουμε πιο πολλοί. Όσο το δυνατόν περισσότεροι, διότι έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε αποφασιστικό ρόλο και να επηρεάσουμε κάποιες καταστάσεις. Το κάνεις όταν είσαι στο παιχνίδι, όταν όχι παρακολουθείς τον αγώνα από τις εξέδρες. Αν το καταλάβουμε όλοι, σαν κοινότητα και αν δουλέψουμε πιο πολύ σίγουρα θα δούμε καλύτερες μέρες για τον Ελληνισμό και φυσικά η προσπάθεια μας να επηρεάσουμε τις αποφάσεις στο κέντρο του κόσμου που λέγεται Ουάσιγκτον, θα είναι πιο αποτελεσματική.