ΑΘΗΝΑ – GreekNewsUSA
Δύο επιφανείς Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες ήταν μεταξύ των τεσσάρων συμπατριωτών μας που τίμησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την προσφορά τους στην Ελλάδα, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Ιουνίου στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου στην Αθήνα.
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT στις ΗΠΑ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου Πανεπιστημίου, και τον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μιζούρι- Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Σωτήρος, ενώ στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.
Παράλληλα, τιμήθηκαν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος, καθώς και ο επιχειρηματίας και ζωγράφος Βασίλειος Θεοχαράκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Κατά την προσφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η παρασημοφόρησή τους αποτελεί αναγνώριση του έργου, της αξίας και του ήθους τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς αποτελούν παράδειγμα και μας κάνουν περήφανους.
Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, η κα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι “είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας, ένας ιδιοφυής μαθηματικός, αναγνωρισμένος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα”. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι “μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, του έχει απονεμηθεί το βραβείο Νεβάλνινα της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης για την έρευνά του στη θεωρία των παιγνίων και την επιστήμη των υπολογιστών, και το βραβείο Ερευνητή του Ιδρύματος Σίμονς, που δίνεται σε κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια”.
Ωστόσο, επισήμανε, ότι “ο Κωνσταντίνος εργάζεται άοκνα, με σεμνότητα και ήθος, για να στηρίξει τη δημιουργία υποδομής θεωρητικής επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας. Μια προσφορά διακριτική, χαμηλόφωνη, άκρως δημιουργική και γόνιμη, που δεν αυτοπροβάλλεται, αλλά παρέχεται ανυστερόβουλα στους μαθητές του, τους συναδέλφους του, την επιστήμη και την πατρίδα του, κάνοντάς μας αληθινά περήφανους” υποστήριξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο καθηγητής Δασκαλάκης στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή, τονίζοντας πως σκοπός του είναι να υπηρετεί τις ανθρωπιστικές αξίες και να αξιοποιεί την επιστημονική πρόοδο προς όφελος της κοινωνίας.
“Οι γονείς μου, μου εμφύσησαν στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, τις αξίες του ορθού λόγου και του ανθρωπισμού. Καθαρά ελληνικές αξίες, οι οποίες ενώ είναι παλιές, είναι ταυτόχρονα και πολύ σύγχρονες και σημαντικές στην εποχή μας” τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτές τις αξίες αποφάσισε να υπηρετήσει και προσπαθεί να τις εμφυσήσει και στη νέα γενιά, “αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με τον “Αρχιμήδη”, το ερευνητικό κέντρο, που μόλις αρχίσαμε στην Ελλάδα”.
Προσφωνώντας τον Μιχαήλ Κοσμόπουλο η κα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για έναν λαμπρό αρχαιολόγο, διακεκριμένο καθηγητή με διεθνή ακτινοβολία, ακαδημαϊκό και συγγραφέα, και κυρίως εμπνευσμένο εκπαιδευτικό, που εργάστηκε φιλόπονα για τη διάδοση των Ελληνικών Σπουδών στη Βόρεια Αμερική. “Από το Κέντρο για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, το μόνο πανεπιστημιακό κέντρο του Καναδά που ασχολείται με τη μελέτη της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης Ελλάδας, ως το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, το οποίο δημιούργησε εκ του μηδενός και σήμερα έφτασε να έχει 300 φοιτητές, αστρονομικός αριθμός στη σημερινή εποχή που κατά κοινή ομολογία οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν σοβαρή κρίση” τόνισε.
Επίσης, υπενθύμισε, ότι ως “δάσκαλος με την πλέον ουσιαστική έννοια, μύησε γενιές ξένων φοιτητών στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, μεταλαμπαδεύοντάς τους την αγάπη του για τον πολιτισμό μας” και κατέληξε λέγοντας ότι είναι “ένας δεινός υπέρμαχος των ελληνικών υποθέσεων στο εξωτερικό, ένας Έλληνας που συντηρεί τον δεσμό της ομογένειας με τη μακρινή πατρίδα και ενισχύει τον φιλελληνισμό στη Βόρεια Αμερική”.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κοσμόπουλος εξέφρασε συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για την τιμή που του επεφύλαξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως “αισθάνομαι ότι δεν μου αξίζει, με την έννοια ότι όλη μου τη ζωή υπηρετώ το πάθος που έχω για την Ελλάδα και με έχει κάνει ευτυχή. Κι αυτό είναι πάνω από τις προσδοκίες μου, γι΄αυτό σας ευχαριστώ πολύ”.
Ανέφερε, επίσης, ότι “το θεμέλιο της διδασκαλίας μου για τον Ελληνικό Πολιτισμό είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη από το σήμερα, αλλά είναι τμήμα, του ίδιου πολιτιστικού συνεχούς, είναι μια ζώσα πραγματικότητα” και σημείωσε πως “αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και στους φοιτητές μας και στο ευρύ κοινό”.
Διαβεβαίωσε δε πως αυτό το πάθος για την Ελλάδα τον συνοδεύει και θα τον συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής του.