Home ΑΜΕΡΙΚΗ ΗΠΑ-ενδιάμεσες εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

ΗΠΑ-ενδιάμεσες εκλογές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει τελικά να διατηρήσει τις ισχνές πλειοψηφίες που έχει στο Κογκρέσο; Ή ο έλεγχος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων θα περάσει στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πολιτική του Προέδρου; Την απάντηση θα δώσουν αύριο, Τρίτη, οι ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί εκλέγουν αύριο, 8 Νοεμβρίου, τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους στην Ουάσινγκτον και σε σχεδόν όλες τις τοπικές συνελεύσεις, όπως και τους Κυβερνήτες 36 εκ των 50 Πολιτειών.

Οι “ενδιάμεσες” εκλογές που διεξάγονται δύο χρόνια μετά τις προεδρικές, παίρνουν τη μορφή δημοψηφίσματος για τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Εδώ και περισσότερα από 160 χρόνια, σπάνια το κόμμα του Προέδρου έχει γλιτώσει την ψήφο διαμαρτυρίας.

– Ποιοι εκλέγονται; –

Όπως συμβαίνει κάθε δύο χρόνια, ανανεώνεται το σύνολο των 435 εδρών της Ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη Γερουσία, η οποία έχει 100 μέλη, οι θητείες διαρκούν έξι χρόνια. Αύριο ανανεώνεται η σύνθεση άνω του ενός τρίτου του σώματος αυτού: 35 έδρες.

Οι νεοεκλεγέντες θα αναλάβουν καθήκοντα στις 3 Ιανουαρίου του 2023.

Οι Αμερικανοί θα εκλέξουν επίσης κάποιους από τους Κυβερνήτες τους και μια σειρά από τοπικούς αιρετούς, οι οποίοι αποφασίζουν για την πολιτική που θα ακολουθήσει η πολιτεία τους όσον αφορά την άμβλωση, την πολιτική για τις κλιματικές αλλαγές κλπ. 

– Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις; –

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών έχει μεγάλες πιθανότητες να αποσπάσει το λιγότερο 10 με 25 έδρες στην Βουλή –αρκετές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σώμα.

Οι δημοσκόποι εμφανίζονται πιο διχασμένοι όσον αφορά την τύχη της Γερουσίας, αλλά και εκεί οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν να έχουν το προβάδισμα.

– Διπλό δημοψήφισμα –

Αν και το όνομα του Τζο Μπάιντεν δεν βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, πολλοί είναι οι Αμερικανοί που θεωρούν τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα για τον Πρόεδρο.

Ωστόσο οι ενδιάμεσες συνιστούν επίσης μεγάλο τεστ για το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έριξε όλο του το βάρος στην προεκλογική εκστρατεία, πολλαπλασιάζοντας τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Για τους δύο πολιτικούς που φλερτάρουν με το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των αυριανών ενδιάμεσων εκλογών θα μπορούσε να προμηνύει μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2020.

– Τι διακυβεύεται; –

Ο αντίκτυπος των ενδιάμεσων εκλογών είναι καθοριστικής σημασίας για όλη τη χώρα.

Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να του εξασφαλίσουν επαρκείς πλειοψηφίες για να παρακάμψει τους κοινοβουλευτικούς κανόνες που τον εμποδίζουν σήμερα να νομιμοποιήσει την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο ή να απαγορεύσει τα πυροβόλα τουφέκια.

Οι εκλογές αυτές δίνουν “επιλογή”, λέει σχεδόν σε όλες τις ομιλίες του. Από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί το μέλλον των αμβλώσεων, των πυροβόλων όπλων, του συστήματος υγείας, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικανοί υπόσχονται να δώσουν λυσσαλέα μάχη κατά του πληθωρισμού, της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας και να συνεχίσουν την επίθεσή τους κατά των διεμφυλικών αθλητών.

Ορισμένοι από αυτούς εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο μείωσης της βοήθειας που προσφέρει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

Οι υποψήφιοι του “Μεγάλου Παλιού Κόμματος” (GOP) δεσμεύονται επίσης να ξεκινήσουν σειρά κοινοβουλευτικών ερευνών κατά του Τζο Μπάιντεν, του συμβούλου του για την πανδημία της COVID-19 Άντονι Φάουτσι και του υπουργού Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, αν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επίσης προβλέπουν να “θάψουν” το έργο της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.