ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – του Πέτρου Κασφίκη
Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις καταγράφει το δικομματικό ψήφισμα που ενέκρινε η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για την αναγνώριση της 202ης επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τζον Μπαράσο, δεν περιορίζεται σε αναφορές στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς και στις κοινές αξίες, καθώς αναγνωρίζει τον επιτελικό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως σύμμαχος κλειδί της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ για την προώθηση των δυτικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Υπό αυτό το πρίσμα, το ψήφισμα καταγράφει τη νομοθετική και τη πολιτική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια για τη διεύρυνση και την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.
Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να τιμά ομόφωνα τη φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Ως γενέτειρα της δημοκρατίας – με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ισχυρούς δεσμούς – η Ελλάδα συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο διεθνώς, μεταξύ άλλων μέσω των προσπαθειών της για προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι με τους συναδέλφους μου, τον λαό της Ελλάδας και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, για την ενίσχυση του άρρηκτου δεσμού των εθνών μας για τις επόμενες γενιές».
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μπαράσο είπε: «Χαίρομαι που η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το δικομματικό ψήφισμα, τιμώντας την Ελλάδα, έναν σημαντικό εταίρο και σύμμαχό μας. Μαζί τα δύο έθνη έχουν εργαστεί για χρόνια για να προωθήσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώνουν την φωνή τους με τον ελληνικό λαό, για να γιορτάσουν την ιστορία και τη συνεισφορά τους στη διεθνή κοινότητα».
Οι πολιτικές αναφορές στο Ψήφισμα της Γερουσίας για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας
* Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδείξει την υποστήριξή τους στην τριμερή εταιρική σχέση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου με τη θέσπιση νόμου του νόμου για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσογείου του 2019 και μέσω κοινής δέσμευσης με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο στο σχήμα 3+1.
* Αυτή η υποστήριξη ενισχύθηκε με τον νόμο για την αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021, ο οποίος προβλέπει τη σύσταση διακοινοβουλευτικής ομάδας του σχήματος 3+1 για να συζητηθεί η επέκταση της συνεργασίας σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
* Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, οδήγησε στη σύναψη της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία επικαιροποιήθηκε το 2021, με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
* Ο συνεχιζόμενος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, αντανακλά τη σημασία της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως γεωστρατηγικού εταίρου, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, και ως σημαντικού σύμμαχου στο ΝΑΤΟ.
* Ο υπουργός Εξωτερικών, ‘Αντονι Μλίνκεν, ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2023 για τον τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερής σχέσης και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν αυτή τη συνεργασία που βασίζεται στις κοινές αξίες και στα κοινά συμφέροντα.
* Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενωθεί με τους δημοκρατικούς συμμάχους τους για να υποστηρίξουν την Ουκρανία μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας, και τον Δεκέμβριο του 2022, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «η υποστήριξη της Ελλάδας προς την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι βασισμένη σε αρχές και είναι ακλόνητη».
* Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης και οικοδόμησης της ειρήνης που διεξάγονται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
* Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει συμβάλει σημαντικά στην αμερικανική κοινωνία και έχει συμβάλει στη σφυρηλάτηση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
* Οι κυβερνήσεις και οι λαοί της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την προώθηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον γερουσιαστή Τζον Μπαράσο συνυπέγραψαν το ψήφισμα ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer (D-N.Y.) και οι γερουσιαστές Marco Rubio (R-Fla.), Dick Durbin (D-Ill.), Pete Ricketts (R-Neb). ), Ben Cardin (D-Md.), Ted Cruz (R-Texas), Jeanne Shaheen (D-N.H.), Bill Hagerty (R-Tenn.), Chris Coons (D-Del.), Ron Johnson (R -Wis.), Chris Murphy (D-Conn.), Shelley Moore Capito (R-W.Va.), Tim Kaine (D-Va.), Mike Rounds (R-S.D.), Cory Booker (D-N.J.) , John Kennedy (R-La.), Chris Van Hollen (D-Md.), Mike Braun (R-Ind.), Tammy Duckworth (D-Ill.), Rick Scott (R-Fla.), Dianne Feinstein ( D-Calif.), Cynthia Lummis (R-Wyo.), Ron Wyden (D-Ore.), Jack Reed (D-R.I.), Tom Carper (D-Del.), Debbie Stabenow (D-Mich.) , Sherrod Brown (D-Ohio), Bob Casey Jr. (D-Penn.), Sheldon Whitehouse (D-R.I.), Michael Bennet (D-Colo.), Kirsten Gillibrand (D-N.Y.), Richard Blumenthal ( D-Conn.), Elizabeth Warren (D-Mass.), Gary Peters (D-Mich.), Maggie Hassan (D-N.H.), Catherine Cortez Masto (D-Nev.), Jacky Rosen (D-Nev. ), Mark Kelly (D-Ariz.), Alex Padilla (D-Calif.), Raphael Warnock (D-Ga.) και John Fetterman (D-Penn.).