ΒΟΣΤΩΝΗ – GreekNewsUSA
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου έγιναν το απόγευμα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής, τα εγκαίνια της Έκθεσης “Αγιο Ορος: Η Κιβωτός της Ορθοδοξίας” και η αφιερωμένη στην Αθωνική Πολιτεία ημερίδα που διοργανώθηκαν από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης (Mount Athos Center of Thessaloniki) σε συνεργασία με το Mount Athos Foundation of America.
Στην έκθεση, επιμελητής της οποίας είναι ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, αποτυπώνεται η χιλιόχρονη ιστορία του Αγίου Όρους μέσα από κείμενα και φωτογραφικό υλικό. Για τον σκοπό αυτό, έχουν σχεδιαστεί ειδικά ταμπλό στα είκοσι εκ των οποίων παρουσιάζεται το ιστορικό των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, ενώ στα υπόλοιπα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν βασικές πληροφορίες για την ιστορία και τους θεσμούς, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την πνευματική ζωή και το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισήμανε – μεταξύ άλλων- ότι “το Άγιο Ορος – το Περιβόλι της Παναγίας – είναι μία μοναδική φανέρωση της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Για περισσότερα από χίλια χρόνια, οι πατέρες του Αγίου Ορους έχουν εργασθεί με τους βαθύτερους τρόπους να συνδεθούν με τον Θεό, αλλά και ο ένας με τον άλλον”. Εκανε επίσης αναφορά στον ιερομόναχο Λουκά τον Ξενοφωντινό, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, αγιογραφώντας τον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου “καλλιεργεί την τέχνη του Αγίου Όρους στο Νέο Κόσμο”.
Ο ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός ήταν -μαζί με την Anna Merkel, μητέρα Αμερικανού μοναχού που εγκαταβιώνει στον Άθω- οι κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας.
Ξεκινώντας την ομιλία του με θέμα “Η Τέχνη του Αγίου Όρους” ο π. Λουκάς ανέφερε ότι: “Η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, ο Ιερός Άθωνας είναι ένας χώρος υπερβατικός. Εκεί δεν γεννάται ποτέ κανείς, αλλά αναγεννάται αυτός που επιθυμεί να συμπορευθεί μετά του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στην θυσιαστική του πορεία. Μια πορεία όπου η θυσία, το ρίσκο, η έξοδος από τα εύκολα είναι συγχρόνως και ένα άνοιγμα στην ομορφιά. Ίσως γι’ αυτό τα μοναστήρια είναι συνυφασμένα με το κάλλος, με την φιλοκαλική ή καλλιτεχνική απόπειρα πρόγευσης ταπεινής αθανασίας. Δεν είναι τυχαίο που τα μοναστήρια είναι ο χώρος όπου άνθισαν όλες οι τέχνες, θα έλεγα περισσότερο από αλλού”.

Και συνέχισε: “Εδώ αντιγράφηκαν όλα τα αρχαία κείμενα και τα πατερικά αργότερα, που ήταν έτοιμα να τα αφανίσει η φθορά και τα διάνθισαν με περίφημες μινιατούρες και τα έκαναν εικαστικό θαύμα. Εδώ οι ψαλμωδίες τελειοποιήθηκαν και διασώθηκαν. Εδώ τα τελετουργικά των ακολουθιών παρέμειναν αναλλοίωτα, για να μας καταδεικνύουν την άρνηση της φθοράς και του θανάτου και να υπαινιχθούν το αέναον της ουρανίου Ιεραρχίας. Εδώ η σχέση του χώρου με τον χρόνο παίρνει άλλες διαστάσεις. Το παρελθόν το παρόν και το μέλλον αλληλοπεριχωρούνται, ο τόπος αγιάζεται και συνομιλεί με τον ουρανό «τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει, τα κάτω τοις άνω συνομιλεί». Και δεν είναι αυτό μόνο των φτασμένων πνευματικά μοναχών αίσθηση και διαπίστωση. Ακόμη και οι ανυποψίαστοι λαϊκοί μπαίνοντας στο καραβάκι της γραμμής από την Ουρανούπολη, αφήνουν τον κόσμο πίσω τους και ανοίγονται στο μυστήριο που εκείνη την στιγμή ξεκινά”.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του Mount Athos Foundation of America, Ρόμπερτ Άλλισον, χαιρετισμό απηύθυνε και ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Ντούρος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης επίσης ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, ο Μητροπολίτης Πιτσβούργου Σάββας, ο Επίσκοπος Αμισσού, Ιωακείμ, ο Επίσκοπος Ναζιανζού, Αθηναγόρας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, Γεώργιος Καντώνης και η διευθύντρια του Μαλιώτειου Πολιτιστικού Κέντρου, πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκουντή.
Η έκθεση θα παραμείνει στους χώρους του Μαλιώτειου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.