Home Church & Religion Η Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Καθεδρικό

Η Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Καθεδρικό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος κατά την Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο την Παρασκευή 11 Μαρτίου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Νικόλαος Καρλούτσος, ο εφημέριος π. Ηλίας Παππάς, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο ιεροδιάκονος Μιχαήλ Γιαβρής. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν στο Ιερό Βήμα ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσσος.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και η ευεργέτιδα του Καθεδρικού Ναού, Ελένη Χιώτη, ήταν ανάμεσα στο εκκλησίασμα.

Κατά την Ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την πρώτη Στάση των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, δηλαδή τους έξι πρώτους Οίκους (Α-Ζ) από τους 24 του Ακάθιστου Υμνου που θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας.  Ακολουθώντας τη διήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά οι πρώτοι έξι Οίκου αναφέρονται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (Α, Β, Γ, Δ), την επίσκεψη της Παρθένου στην Ελισάβετ (Ε) και τις αμφιβολίες του Ιωσήφ (Ζ).

“Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι το διάλειμμα αυτό που μας δίνει δύναμη, αυτό που μας ενισχύει στον αγώνα μας στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή”, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και στεκόμενος ιδιαίτερα στον στίχο “Χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις”, αφού τόνισε ότι ” η Παναγία είναι η δεύτερη Εύα”, αναφέρθηκε στην ιστορία του Κάιν και του Άβελ, την οποία παραλλήλισε με τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

 “Τι πικρό ποτήρι, τι μεγάλη στεναχώρια είναι για μια μητέρα να έχει δύο παιδιά και να σκοτώνει το ένα το άλλο! Είναι ο ίδιος πόνος που αισθανόμαστε όλοι μας αυτές τις μέρες βλέποντας όσα γίνονται στην Ουκρανία, όπου αδελφοί μας, παιδιά της ίδιας Εκκλησίας, σκοτώνει το ένα το άλλο”, είπε, προτρέποντας όλους “σαν παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας να είμαστε ειρηνοποιοί. Να προσευχόμαστε για την ειρήνη, να εργαζόμαστε για την ειρήνη, να ενισχύουμε την ειρήνη”.  

Στην Ακολουθία παρέστησαν επίσης η πρόεδρος του Καθεδρικού, Στέλλα Παντελίδη, ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Λιακέας, οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Στέφανος Τσερπέλης, Χρίστος Στρατάκης, Θεόδωρος Κλίνγκος, η εκτελεστική διευθύντρια της “Ηγεσίας των 100”, Πολέτ Πούλου, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Στέφανι Παντελίδη και μέλη του συμβουλίου και της Φιλοπτώχου.  

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέλεσε τον Αγιασμό για την ανακαινισμένη αίθουσα του Καθεδρικού και μαζί με την κα Χιώτη και την Πρόεδρο, Στέλλα Παντελίδη, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων.  

Ο Σεβασμιώτατος απένειμε στην κα Χιώτη το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τους λαϊκούς.

“Η γενναιοδωρία της για την ανακαίνιση της αίθουσας αυτής είναι ένα μόνο σημείο της υπηρεσίας της στην Εκκλησία μας και στην Κοινότητα. Και την ευχαριστούμε, μαζί με ολόκληρη την οικογένεια Χιώτη, για την υπέροχη αυτή προσφορά της στην κοινότητα της οποίας είναι μέλος εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, ανέφερε – μεταξύ άλλων- ο Σεβασμιώτατος. 

Στη συνέχεια, τηρώντας μια παράδοση που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού παρέθεσε για το εκκλησίασμα το καθιερωμένο νηστίσιμο δείπνο με φακές στην αίθουσα “Chiotes Family Cathedral Hall”.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνδαιτυμόνες καλωσόρισαν ο π. Νικόλαος Καρλούτσος, η πρόεδρος Στέλλα Παντελίδη, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Στέφανι Παντελίδη, ενώ στο χαιρετισμό της η κα Χιώτη εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για την ολοκλήρωση του έργου και προσέφερε στη Φιλόπτωχο του Καθεδρικού το ποσό των 25 χιλιάδων δολαρίων.