Home ΕΛΛΑΔΑ Η Ελλάδα υπέβαλε υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ελλάδα υπέβαλε υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΑΘΗΝΑ –

Την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030, με στόχο να προωθήσει το πολύ σημαντικό του έργο, με προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Απευθυνόμενος στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος του, επισήμανε πως η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία να συμμετέχει στο Συμβούλιο και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται σε πνεύμα διεθνούς συνέργειας και διαλόγου με όλα τα αρμόδια όργανα και κράτη-μέλη του ΟΗΕ, επειδή είναι πεπεισμένη για την προστιθέμενη αξία και την αποτελεσματικότητα μιας προσέγγισης που βασίζεται στη συναίνεση. Μάλιστα, προέταξε την ανάγκη να επιβεβαιωθεί η καθολική προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας παράλληλα ότι 75 χρόνια μετά την υιοθέτησή της, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εδώ για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξίσου, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα τηρεί απαρέγκλιτα τις αρχές του σεβασμού στην πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες και στο Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, επισήμανε πως η Ελλάδα έχει υποβάλει την υποψηφιότητά για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την περίοδο 2025-2026 και πως συμβάλλει σε ψηφίσματα όπως η προώθηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων, ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νευροτεχνολογία. «Με αυτές τις προτεραιότητες και αρχές στοχεύουμε να προωθήσουμε το πολύ σημαντικό έργο του Συμβουλίου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σκιαγραφώντας το σημερινό διεθνές περιβάλλον, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη βασικών αγαθών, όπως της τροφής και του νερού, και οι παρατεταμένες συγκρούσεις που προκαλούνται από την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων, ανέφερε ενδεικτικά.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους, στις 24 Φεβρουαρίου. Εκμυστηρεύτηκε πως κατά τη διάρκεια των τριών επισκέψεων του στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και μία λίγο πριν, έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον πόνο των αθώων ανθρώπων και διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη της ελληνικής κοινότητας στις περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ρωσική κατοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας με όλους τους εταίρους της στην επιδίωξη δικαιοσύνης και λογοδοσίας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούνται άλλες συγκρούσεις που ευνοούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Λευκορωσία.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες. «Σε περιόδους σοβαρών προκλήσεων, υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός. Η συνεργασία και η οικοδόμηση γεφυρών προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους» διαμήνυσε.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να εκφράσει ειλικρινή συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία. «Η Ελλάδα έχει εκφράσει, από την πρώτη στιγμή, την αλληλεγγύη της», υπογράμμισε. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]