Home ΕΛΛΑΔΑ Επίσκεψη Πιερρακάκη στο MIT Media Lab

Επίσκεψη Πιερρακάκη στο MIT Media Lab

ΒΟΣΤΩΝΗ – Το MIT Media Lab στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέτης επισκέφθηκε τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης, για να δει “από κοντά το μέλλον που ετοιμάζει”. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “το πρωτοποριακό αυτό πανεπιστημιακό εργαστήριο αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής και δοκιμάζει την εφαρμογή τους στη νευρολογία, τη βιονική, την αρχιτεκτονική, και σε πολλές άλλες επιστήμες.

 To 1995, ο άκρως προφητικός ιδρυτής του Lab, Nicholas Negroponte, προμήνυε το σήμερα: Έναν κόσμο όπου η πληροφορική δεν θα ήταν απλά μια υπόθεση υπολογιστών, αλλά κάτι που θα άλλαζε τον τρόπο ζωής μας. Οραματίστηκε τo “Ίντερνετ των Πραγμάτων” και την τηλεργασία όταν ο υπόλοιπος κόσμος μάθαινε πώς λειτουργούν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα”»”.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «τριάντα χρόνια μετά, οι εφαρμογές που παράγει το εργαστήριο προάγουν την έρευνα για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρίες, το σχεδιασμό ενεργειακά αυτόνομων πόλεων, τη δημιουργική σχολική εκμάθηση, τη σχέση μας με τα ρομπότ, το διάστημα ή τα κρυπτονομίσματα.

Σε αυτή την “αυλή των τεχνολογικών θαυμάτων”, λέει, “είχα τη χαρά να συναντήσω τη διευθύντρια του MIT Media Lab, Dava Newman. Με τη Newman – καθηγήτρια αεροναυπηγικής και πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA – μοιραστήκαμε σκέψεις για τις πιο καθοριστικές εξελίξεις της τεχνολογικής επανάστασης στις επόμενες δεκαετίες”.

Καταλήγει μάλιστα ότι “επισκέψεις όπως αυτή τροφοδοτούν το όραμά μας για μια Ελλάδα-πόλο έλξης της καινοτομίας. Με την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα μας στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε και να επενδύουμε στο όραμα αυτό”.