ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ – Με μια σεμνή και συγκινητική πολιτιστική εκδήλωση, με τίτλο “Ηρώων Γη”, τίμησε η Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη την 67η επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, ΕΟΚΑ 1955-1959.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 3 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων από τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, ο οποίος μετέφερε στους διοργανωτές χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.
Στο προσωπικό του μήνυμα ο Επίσκοπος κ. Απόστολος αναφέρθηκε στη “στιγμή της μνήμης που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, μέχρι να αντικρίσουμε τη χαρά της ελευθερίας της Κύπρου”, ενώ τόνισε πως οι αγωνιστές “ήταν όσιοι και μάρτυρες της Εκκλησίας, μάρτυρες της πίστεως”.

“Εμείς σαν Εκκλησία”, πρόσθεσε, “κάναμε το ιερό καθήκον μας να αναπέμψουμε προσευχή αιώνια. Δεν θα πάψουμε ποτέ να κηρύττουμε και να συμπαραστεκόμαστε στους αδελφούς μας Κυπρίους γιατί η ελευθερία είναι δώρο του Θεού και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το προσβάλλει και να το αφαιρεί από κανέναν άνθρωπο. Πιστεύουμε και προσευχόμαστε γρήγορα και σύντομα η Κύπρος μας να είναι ελεύθερη”.
Η Χορωδία του Παγκυπρίου Συνδέσμου, οι σολίστ Αγγελική Ψώνη, Αριάδνη Άννα, Δημήτρης Μιχαήλ και Λούης Παναγιώτου, ο Νικόλας Πολυδώρου με το βιολί του και οι μαθητές της 2ας και της 9ης Τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστορίας σήκωσαν το βάρος του μουσικού προγράμματος που επιμελήθηκε εξαιρετικά, όπως πάντα, ο μαέστρος Φύτος Στράτης.

Ειδικά οι μικροί μαθητές της 2ας τάξης υπό τη διεύθυνση της δασκάλας τους Ειρήνης Γράψια, με το Θούριο του Ρήγα, το Ξύπνα Καημένε μου Ραγιά και ένα τραγούδι για την Κύπρο, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στους παρισταμένους, όπως και τα αφιερώματα στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Γρηγόρη Αυξεντίου.
Συγκλονιστικό ήταν και το τραγούδι “Ξύπνα Γληόρη μου” από την Αριάδνη ‘Αννα, το οποίο συνέθεσε για την 65η επέτειο από την θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου ο Φύτος Στράτης.

Πριν το μουσικό πρόγραμμα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Ηρώων Γη. ΕΟΚΑ 1955-59”, μια παραγωγή της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία από τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

“Πώς μπορεί ένας σημερινός ομιλητής να αρθεί στο ύψος ενός τέτοιου αγώνα και τόσων αδικαίωτων θυσιών” διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, υπενθυμίζοντας πως ήταν “μικρά παιδιά, μαθητές, που εθελοντικά επέλεξαν να ενταχθούν στον απελευθερωτικό αγώνα, εθελοντικά” και χαιρέτισε την παρουσία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Καρακώστα.
“Οι Βρετανοί πίστευαν ότι οι Κύπριοι είναι ένας λαός που δεν πρόκειται ποτέ να εξεγερθούν για την ελευθερία τους. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το μεγαλύτερο όπλο των αγωνιστών ήταν η αρετή, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, η ελπίδα, ο αλτρουισμός”, είπε και πρόσθεσε πως “η ΕΟΚΑ είναι η τελευταία επανάσταση της Νεοελληνικής Ιστορίας την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και να την μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές”.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, τόνισε ότι η 1η Απριλίου ήταν η συνέχεια της 25ης Μαρτίου 1821.
“Λιγότεροι από 1000 αγωνιστές πάλεψαν εναντίον 30.000 Βρετανών στρατιωτών για την ανεξαρτησία της Κύπρου, γνωρίζοντας ότι το πάθος ήταν η ένωση με την Ελλάδα. Σήμερα είμαστε εδώ όχι μόνο για να τους μνημονεύσουμε αλλά και να γιορτάσουμε την ζωή τους και την ανεξαρτησία της Κύπρου”, είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
“Η Μαριούπολη θα μπορούσε να είναι η Αμμόχωστος, η Οδησσός η Κυρήνεια και οι πρόσφυγες αυτοί, όπως εκείνοι που περιμένουν να επιστρέψουν στην Κυρήνεια, την Μόρφου και την Αμμόχωστο”, είπε, τονίζοντας πως “αν η Τουρκία είχε τεθεί προ των ευθυνών της το 1974, ίσως δεν είχαμε σήμερα την εισβολή στην Ουκρανία”.
Αναρωτήθηκε επίσης γιατί τόσα ψηφίσματα στον ΟΗΕ δεν έχουν εφαρμοστεί. “Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και υπενθυμίζουμε στη κυβέρνηση Μπάιντεν τις δεσμεύσεις του, καθώς το Κυπριακό δεν είναι στην πρώτη γραμμή”, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας είπε ότι το μνημόσυνο των πεσόντων της ΕΟΚΑ ήταν για την οικογένειά του πολύ προσωπικό θέμα, καθώς ο συνονόματος θείος του ήταν μαζί με τον Μάρκο Δράκο που εκτελέστηκε από τους Βρετανούς, στην ομάδα της Λεύκας. “Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που είναι αναθεωρητική και ικανή να χρησιμοποιήσει βία για να ικανοποιήσει τα αιτήματά της, αλλά και υβριδικούς τρόπους με τους οποίους προσπαθεί να υποσκάψει την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, τόνισε.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, προέτρεψε τα νέα παιδιά να επισκεφθούν τα Φυλακισμένα Μνήματα, διότι “εκεί μπορεί να καταλάβει κανείς τι σήμαινε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Γιατί μόνο εκεί μπορεί να αφουγκραστεί την ανάσα των ηρώων. Να αντικρίσει την κρεμάλα που αντιμετώπισαν οι αθάνατοι”.
“Με την άνεση της ευμάρειας δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε πόσο περίσσευμα ανδρείας είχαν αυτά τα παιδιά. Για αυτό σήμερα είναι μια μέρα μνήμης αναδρομής, απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς ήρωες. Οι ήρωες είναι άνθρωποι που γεννιούνται ελεύθεροι ακόμη και στη σκλαβιά”, τόνισε, ενώ συνέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. “Το κατάπτυστο πολιτικό εγχειρίδιο που είχε γραφτεί από τον Ετζεβίτ το 1974 είναι αυτό που εφαρμόζεται στην Ουκρανία. Ο αναθεωρητισμός καραδοκεί και δεν πρέπει να περάσει”, είπε.

Τέλος, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής, με δάκρυα στα μάτια, αναφέρθηκε στη δική του συγκλονιστική εμπειρία όταν τη νύχτα των Ιμίων, υπηρετώντας τη θητεία του, βρέθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. “Αυτό που με κράτησε και μου έδωσε θάρρος ήταν η προσκύνηση μου στους τάφους αυτών των ηρώων, διότι είχαμε σχεδόν την ίδια ηλικία. Ημασταν έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας και το αίμα μας, όπως και τώρα, για την πατρίδα”, είπε.
Το πρόγραμμα συντόνισε η πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αμερικής Λουίζα Σιρίμη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων.


