ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Η κυπριακή παροικία της Νέας Υόρκης καλωσόρισε και επίσημα τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Ντίνο Κωνσταντίνου με μια δεξίωση γνωριμίας που παρέθεσαν το βράδυ της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου στην Ταβέρνα “Διόνυσος” στην Αστόρια, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής, η ΠΣΕΚΑ, η Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων και το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν εκπρόσωποι όλων των τμημάτων του Παγκυπρίου, ο πρόεδρος του Cyprus Children’s Fund, Νίκος Ζίττης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρία Θεοφίλη, καθώς και ο επιχειρηματίας, Στάθης Βαλιώτης με τη σύζυγό του, Ματίνα.
“Η Ομογένεια εδώ είναι μια μεγάλη οικογένεια, είναι μια ξεχωριστή Ομογένεια. Δουλεύουμε όλοι μαζί με κοινούς στόχους, έχουμε τα δικά μας θέματα, εστιάζουμε όμως και στα εθνικά θέματα”, ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, όπως και με τους προκατόχους σας”.
“Προσβλέπουμε σε μια πολύ καλή συνεργασία”, είπε και η πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μαρία Παππά, ευχόμενη στον Γενικό Πρόξενο καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα που ανέλαβε μόλις τον περασμένο Αύγουστο, διαδεχόμενος τον δρα Κωνσταντίνο Κούτρα.
“Είμαστε μια Ομογένεια [η Κυπριακή] η οποία σε όλη την Αμερική είναι περίπου εξήντα με εξηνταπέντε χιλιάδες άτομα”, τόνισε ο πρόεδρος του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, καλωσορίζοντας τον Γενικό Πρόξενο στο ιδιόκτητο κτήριο όπου στεγάζεται ο Παγκύπριος και στην αίθουσα εκδηλώσεών του. “Από εδώ”, είπε, “έχουν περάσει εκατοντάδες πολιτικοί, και ο Τζο Μπάιντεν, όταν ήταν γερουσιαστής”.
Ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ακόμα ότι “ο λόγος που είμαστε πρωτοπόροι στα εθνικά θέματα είναι διότι πάσχουμε και η Κύπρος μας είναι σκλαβωμένη. Εμείς αγωνιζόμαστε και για την σκλαβωμένη και για την ελεύθερη Κύπρο. Αυτή η οικογένεια εδώ, δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά πολιτικά ούτε της Κύπρου, ούτε της Ελλάδας. Το κόμμα μας είναι η Κύπρος, η ομάδα μας είναι ο Παγκύπριος. Από το 1974 μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε”.
“Μας λένε ότι [εμείς οι Κύπριοι] είμαστε οι “Εβραίοι του Ελληνισμού”. Αυτό για μας είναι κομπλιμέντο, διότι η Εβραϊκή ομογένεια της Αμερικής είναι η πιο επιτυχημένη”, πρόσθεσε.
Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της Ομογένειας για την επανεκλογή και των πέντε ομογενών βουλευτών (Κώστας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Κρις Πάππας), την παραμονή του Μπομπ Μενέντεζ στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, την εκλογή του γιου του, Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ στο Κογκρέσο, καθώς και την αποτυχία εκλογής του Τουρκο-Αμερικανού, δρα Μεχμέτ Οζ στην Πενσυλβάνια.
Χαιρετίζοντας την παρουσία του Γενικού Προξένου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρία Θεοφίλη, τόνισε ότι ο κ. Κωνσταντίνου είναι “εξαιρετικά έμπειρος, ένας από τους άριστους συναδέλφους, έχει ανανεωτικές ιδέες και οργανωτικό πνεύμα και θα δώσει τη νέα πνοή που χρειάζεται η Ομογένεια”.
“Είμαι βέβαιη ότι όλοι μαζί θα στηρίξετε το έργο του”, πρόσθεσε, συγχαίροντας τον Γενικό Πρόξενο για το πολύ σημαντικό πόστο που έχει έχει αναλάβει και το οποίο, έχει, όπως είπε, την πιο δυναμική ελληνική [ελλαδική και κυπριακή] κοινότητα.
Επέστησε δε την προσοχή όλων στο ότι διανύουμε μια “πολύ ιδιαίτερη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα”, ενώ αναφέρθηκε και προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι εκλογές για την οποία θα γίνουν τον Ιούνιο του 2024.
Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε όλους τους προλαλήσαντες για τα θερμά τους λόγια, τα οποία, όπως είπε, αποκαλεί ο ίδιος “δημιουργικό άγχος”, διότι “αυξάνουν την αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχει αυτή η θέση και την αίσθηση του καθήκοντος, αλλά και την αίσθηση που έχει κανείς όταν βλέπει ανθρώπους να αγαπούν την Ελλάδα, έτσι όπως την αγαπούν οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη, κάτι που καθιστά και το δικό μας έργο ακόμη πιο σημαντικό”.
“Η Κύπρος κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου”, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, λέγοντας πως έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου κατά τη διετία 2011 – 2013. “Εχω δει από κοντά τον πολύ μεγάλο αγώνα που γίνεται τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη για να διορθωθεί η τεράστια αδικία του 1974, για την οποία αγωνιζόμαστε όλοι για να ανατραπεί και να επανέλθει το δίκαιο, διότι άνευ του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε”, είπε.
“Αυτός”, πρόσθεσε, “είναι ο βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε όλοι, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας αλλά και μεγαλύτερης και πιο ενεργής εμπλοκής της νεολαίας. “Θεωρώ ότι η νεολαία είναι εκείνη που πρέπει να εμπλακεί, να δώσουμε τη σκυτάλη σ’ αυτούς γιατί είναι η γενιά εκείνη που πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα”, κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου, υποσχόμενος ότι θα είναι δίπλα στην κυπριακή παροικία.
“Μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα και στην Ελλάδα”, είπε, ευχαριστώντας από καρδιάς τους διοργανωτές της εκδήλωσης.