Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Θλίψη για το θάνατο του Μητροπολίτη Ηλία

Θλίψη για το θάνατο του Μητροπολίτη Ηλία

PHOTO: © GOA/DIMITRIOS PANAGOS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Θλίψη, όχι μόνο στην Αλβανική Ορθόδοξη Επισκοπή Αμερικής, την οποία διακονούσε, αλλά και σε ολόκληρο το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει προκαλέσει ο θάνατος του Μητροπολίτη Φιλομηλίου Ηλία (Κάτρε), την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας, σε ηλικία 85 ετών.

Η σορός του μεταστάντος θα μεταφερθεί τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στη Βοστώνη και θα τεθεί από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Αλβανικής κοινότητας.  Στις 7 το βράδυ θα τελεστεί Τρισάγιο από τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα. Στη συνέχεια, η σορός του θα επιστρέψει το Λας Βέγκας για την Εξόδιο Ακολουθία και από εκεί στο Sault Sainte Marie του Μίσιγκαν για ενταφιασμό.

Τη λύπη του εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: “Ήταν ένας υποδειγματικός ιεράρχης, ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη που δεν έπαψε ποτέ να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Εκκλησίας για διακονία. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού όπου αφιέρωσε πολύ χρόνο τελώντας τις ακολουθίες και συμβουλεύοντας και καθοδηγώντας τους μελλοντικούς κληρικούς της Εκκλησίας μας. Ο θάνατός του είναι μια σημαντική απώλεια για την Ορθοδοξία στην Αμερική. Αιωνία του η μνήμη!»

Ο Ηλίας Κάτρε γεννήθηκε στο Sault Ste. Marie του Μίσιγκαν το 1937 από γονείς αλβανικής καταγωγής.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1961. Το ίδιο έτος νυμφεύθηκε και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος της Αλβανικής ενορίας Βοστώνης (1961-1983) και του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού Λας Βέγκας (1988-2002). Από το 1983 μέχρι το 1988 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Μετά την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ως Πατριαρχικού Εξάρχου, υπηρέτησε στην Εκκλησία της Αλβανίας τα έτη 1991-1992, ως υπεύθυνος για το Σεμινάριο υποψήφιων κληρικών.

Το 2001, μετά το θάνατό της συζύγου του, εκάρη μοναχός και στις 12 Μαΐου 2002 χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τις ανάγκες των αλβανικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ, με τον τίτλο Φιλομηλίου.

Το 2004 και για τρία χρόνια διετέλεσε πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας Δυρραχίου, όπου τον διόρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Τη 2α Δεκεμβρίου 2010 διορίσθηκε ηγουμενεύων της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, έπειτα από την αποχώρηση του τότε καθηγουμένου Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου και του αειμνήστου Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου.

 Στις 3 Οκτωβρίου 2019 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη Φιλομηλίου.