Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Κώστας Μάστορας: “Τα Χριστούγεννα φέτος είναι λίγο στενάχωρα”

Κώστας Μάστορας: “Τα Χριστούγεννα φέτος είναι λίγο στενάχωρα”

ΑΣΤΟΡΙΑ, ΝΥ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, τις μελωδίες των Χριστουγέννων από τα μεγάφωνα και τα αρώματα από τα φρεσκοψημένα μελομακάρονα και τα τσουρέκια από το “Φούρνο της Δόμνας” να συνθέτουν μια γλυκιά, εορταστική ατμόσφαιρα, υποδέχεται η υπεραγορά ελληνικών προϊόντων ΤΙΤΑΝ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τους πελάτες της στην Αστόρια.

Η κίνηση που εξελίσσεται αρκετά καλά, δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ξεκίνησε και φέτος με τους ομογενείς από τις πιο μακρινές περιοχές, που πιστοί στην “παράδοση” δεν παρέλειψαν ούτε φέτος την καθιερωμένη τους επίσκεψη στο ΤΙΤΑΝ, σε αντίθεση με τους Νεοϋορκέζους που κατακλύζουν το εμπορικό κατάστημα τα τελευταία αυτά 24ωρα.

Και αυτό, καθώς γνωρίζουν ότι στο ΤΙΤΑΝ θα βρουν ό,τι παραδοσιακό αναζητήσουν από την Ελλάδα και την Κύπρο. 

“Κίνηση υπάρχει διότι είναι Χριστούγεννα”, μας λέει ο πρόεδρος της υπεραγοράς ΤΙΤΑΝ και της Optima Foods, Κώστας Μάστορας, τονίζοντας, ωστόσο, πως “φέτος, τα Χριστούγεννα είναι λίγο στενάχωρα, διότι πλανάται μια αβεβαιότητα”.

Και εξηγεί: “Εκτός από την κρίση την επισιτιστική, υπάρχει και η κρίση της ενέργειας. Βλέπουμε ότι η οικονομία δεν βαδίζει καλά, τα επιτόκια έχουν πάρει την ανηφόρα, όλοι μιλάνε για την ύφεση που θα αρχίσει να φαίνεται στις αρχές του επόμενου έτους. Έχουμε τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, ο οποίος επηρεάζει την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, ο Covid εξακολουθεί να είναι τριγύρω μας. Ολα αυτά συνθέτουν την εικόνα αυτή των στενάχωρων Χριστουγέννων”.  

Οπως αναφέρει ο κ. Μάστορας, “υπάρχει ακρίβεια στα πάντα, όχι μόνο στα ελληνικά προϊόντα. Ο κόσμος  το ξέρει. Είχαμε μεγάλες ανατιμήσεις από την Ελλάδα αλλά και από την Αμερική. Οι αυξήσεις που έγιναν είναι βίαιες, και προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο, να περιορίσουμε το κέρδος μας, να δούμε πώς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ο κόσμος όμως πρέπει να ξέρει ότι οι αυξήσεις μας δεν είναι της τάξεως του 3-5%. Φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυξήσεις 30-40% όχι μόνο στις πρώτες ύλες αλλά και στην ενέργεια”.  

Την ίδια ώρα, ως θετικό στοιχείο καταγράφει την αποκλιμάκωση του κόστους των μεταφορικών από την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη, αλλά και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου. “Πέρυσι τέτοια εποχή πληρώναμε κατά 30% περισσότερα”, μας λέει, “απλά έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες”, δίνοντάς μας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

“Μια κάσα αυγά, για να κάνουμε τις πάστες και τα τσουρέκια μας, έχει πάει από 40 δολάρια στα 140 δολάρια. Το κόστος έχει δηλαδή τριπλασιαστεί. Αυτό δεν παλεύεται. Και φυσικά η ενέργεια, το ρεύμα και το φυσικό αέριο, μιλάμε για αυξήσεις 30%. Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν γενικά. Ολα αυτά είναι δύσκολες καταστάσεις που μας προβληματίζουν”, σημειώνει.  

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων δεν θα εμποδίσουν βέβαια τον κόσμο να γιορτάσει, όπως λέει. Το τραπέζι στο ελληνικό σπίτι θα είναι πλούσιο, θα έχει τα εδέσματα, τα πάντα. Και αυτό, καθώς οι καταναλωτές, “στεναχωρημένοι και σφιγμένοι”, όπως παρατηρεί, “περιορίζουν τις ποσότητες στις αγορές τους”. 

“Είμαστε και εμείς συγκρατημένοι και στεναχωρημένοι, γιατί δεν υπάρχει κάτι στο άμεσο μέλλον το οποίο να μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε”, τονίζει ο κ. Μάστορας, και προσθέτει πως “φέτος τα Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά από άλλες χρονιές”.

Και μαζί με τις ευχές του σε όλους για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχές το Νέο Ετος, εκφράζει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. “Να είμαστε λίγο αισιόδοξοι και ό,τι και να’ναι θα το πολεμήσουμε. Πάντα επέρχεται μια ισορροπία στο τέλος. Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο”, καταλήγει λέγοντας.