Home ΚΥΠΡΟΣ Μενέντεζ: “Να φύγει οριστικά και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο”

Μενέντεζ: “Να φύγει οριστικά και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο”

Νέα Υόρκη – Greek News USA

“Ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να εξασφαλίσουμε ότι θα φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο δια παντός”, δήλωσε ο γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ο ίδιος όσο θα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ανήμερα της 39ης μαύρης επετείου από την μονομερή ανακήρυξη της “ανεξαρτησίας” του ψευδοκράτους, ο κ. Μενέντεζ προειδοποίησε πως “δεν πρέπει να ανταμείβουμε μια χώρα που είναι επιθετική προς τους γείτονές της”.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Μάικ Μάνατος, πρόεδρος της Manatos & Manatos, παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο γερουσιαστής Chris Van Hollen, οι πέντε Ελληνοαμερικανοί ομοσπονδιακοί βουλευτές, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Κρις Πάππας, ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, και εκπρόσωποι κυπριακών σωματείων και οργανώσεων.

“Η συνεχιζόμενη προθυμία του Ερντογάν να προβάλει τον απολυταρχισμό του στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας”, τόνισε ο κ. Μενέντεζ και δήλωσε ικανοποιημένος από τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχει, όμως είπε, ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

“Αποκαλεί [ο Ερντογάν] τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνγκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη”, τόνισε ο κ. Μενέντεζ, προειδοποιώντας ότι ενόψει των εκλογών στην Τουρκία γίνεται “πιο ασταθής και απρόβλεπτος”.

“Γι’ αυτό σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχομένων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δώσουν κανένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή”, ξεκαθάρισε.  

“Ας δείξουμε”, είπε, “στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων- στο ρόλο του γερουσιαστή Μενέντεζ στην προσέγγιση Κύπρου – ΗΠΑ, λέγοντας πως ήταν ζωτικής σημασίας. “Είμαστε μια μοναδικά ασφαλής σταθερή εξαίρεση σε αυτήν την πολύ ταραγμένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση των κατακλυσμιαίων εξελίξεων στην Ευρώπη”.

Ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας πως “με τη δική μας τραγική εμπειρία από τη στρατιωτική εισβολή και την τουρκική κατοχή πάνω από το ένα τρίτο της επικράτειάς μας, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία”.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Van Hollen ανέφερε ότι έχει περπατήσει στη διαχωριστική Πράσινη Γραμμή και παραμένει προσηλωμένος στον αγώνα για δικαιοσύνη στην Κύπρο και τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία “εξακολουθεί να αθετεί ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, συμπρόεδρος του Congressional Caucus on Hellenic Issues, είπε στην παρέμβασή του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μέχρι να αποσυρθούν οι παράνομες δυνάμεις κατοχής και να ελευθερωθεί η Κύπρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους και οι βουλευτές Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, και Κρις Πάππας, δηλώνοντας παρόντες στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στη Μεγαλόνησο.

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμη ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης, η πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μαρία Παππά, ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC, Εντι Ζεμενίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Ανδρέας Κωμοδρόμος, ο πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Κρις Τούτον και ο ύπατος ταμίας της AHEPA, Σάββας Τσίβικος.