Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

                           Φωτογραφίες: GNUSA/ Tom Galanis

  «Ο πόνος της Κύπρου είναι ο πόνος όλου του Ελληνισμού» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, υποδεχόμενος το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου σε εθιμοτυπική επίσκεψη στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Μανχάτταν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

  Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «δυναμικό και χαρισματικό ηγέτη» και σημείωσε πως «οι ελπίδες του Κυπριακού Ελληνισμού είναι επάνω του».

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Σεβασμιώτατος και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησαν επίσης την πρόταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για ανακαίνιση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια και μετονομασία του σε «Σπίτι της Κύπρου».

  Σε συνεργασία με τους Κυπριακούς οργανισμούς, το ίδρυμα αυτό θα έχει ως στόχο, όπως τονίστηκε, να προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, τόσο στον Ελληνισμό της Αμερικής όσο και στην ευρύτερη κοινότητα της Νέας Υόρκης.

  Τον κ. Χριστοδουλίδη συνόδευαν η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Ευάγγελος Σάββα, ο Επίτροπος Προεδρίας, Πρέσβης Μάριος Λυσσιώτης, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου, Δώρος Βενέζης και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας.

  «Έχω την μεγάλη τιμή να σας υποδεχθώ με την καινούργια σας ιδιότητα, την οποία τόσο επάξια κερδίσατε και σας τίμησε ο Κυπριακός λαός με την ψήφο του και σας ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και πρόσθεσε: «Οι ελπίδες όλου του Ελληνισμού, και του Κυπριακού, γενικότερα του Ελληνισμού είναι επάνω σας, γιατί είστε ένας νέος, δυναμικός και χαρισματικός ηγέτης, και είμαι σίγουρος ότι ο Κύριος θα σας ευλογήσει να φέρετε ωραίες μέρες στην πονεμένη Κύπρο, γιατί ο πόνος της Κύπρου είναι ο πόνος όλου του Ελληνισμού. 

  Με όλες μας τις ευχές, και τις προσευχές σας να σας συνοδεύουν σας υποδέχομαι με μεγάλη τιμή και χαρά εσάς, την σύζυγό σας και όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες σας, στην Αρχιεπισκοπή μας».   

  Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η χαρά και η τιμή είναι δική μου. Σίγουρα δεν μπορούσα να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη και να μη σας επισκεφθώ, λαμβάνοντάς υπόψη και τον διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει η Αρχιεπισκοπή, ειδικότερα στις ΗΠΑ που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για την Ομογένεια μας, για την ελλαδική και την κυπριακή παροικία, στην οποία, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, στηριζόμαστε στην προσπάθεια μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου. Σαρανταεννέα χρόνια είναι πάρα πολλά».

  «Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δεν ξεχνάμε, και αυτή η προσπάθεια θα τερματιστεί μόνο όταν θα φτάσει αυτή η ευλογημένη ώρα της επανένωσης. Ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια που αποσκοπεί να αναδείξει τα οφέλη για όλους, και για την Κύπρο φυσικά, την Τουρκία, την Ελλάδα, την (ευρύτερη) περιοχή, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».  

  Και συνέχισε: «Eπαναλαμβάνω, παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, κάποιες φορές τις απογοητεύσεις, είμαστε εδώ, και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού. Είναι μια κατάσταση η οποία εγκυμονεί καθημερινά κινδύνους, όπως βλέπουμε τι γίνεται και σε άλλες περιοχές, σε Ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, και ελπίζουμε και με τη βοήθεια και της διεθνούς κοινότητας, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών που διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο, θα φτάσουμε στην ευλογημένη ώρα».  

  Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πρόσφερε ως δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αναμνηστικό λεύκωμα που εκδόθηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ στην κα Καρσερά Χριστοδουλίδη προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας.

  Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του προσέφεραν, επίσης, αναμνηστικά δώρα.