ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – του Πέτρου Κασφίκη/ ΤΟ ΒΗΜΑ
Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν επανάφερε στο προσκήνιο τον φόβο για μια γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν φαίνεται να πιστεύει ότι το ισραηλινό χτύπημα δεν θα οδηγήσει τις δύο πλευρές σε μια πολεμική σύρραξη με διάρκεια.
Μιλώντας στο Βήμα, ο Μάικλ Ρούμπιν εκτιμά ότι το απευθείας χτύπημα της Τεχεράνης παραβίασε μια κόκκινη γραμμή, εξαναγκάζοντας το Ισραήλ να απαντήσει ώστε να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ισχύ του.
Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και ποια θα μπορούσε να είναι η συνέχεια σε αυτή τη σύγκρουση;
Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους. Έτσι, το επόμενο κεφάλαιο αυτής της σύγκρουσης θα μπορούσε να έχει πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Η εκτίμηση ότι οι Ιρανοί ενεργούσαν μόνο συμβολικά και με τρόπο που είχε σχεδιαστεί για να μην προκαλεί σοβαρή ζημιά είναι περισσότερο φανταστική παρά πραγματική. Όταν εκτοξεύεις περισσότερα από 300 drones και πυραύλους, αυτό δεν είναι μια συμβολική ενέργεια.
Οι Ισραηλινοί έχουν δείξει την ικανότητά τους να στοχεύουν με ακρίβεια. Δεν χτύπησαν την ιρανική πρεσβεία στη Συρία, όπως ισχυρίστηκαν οι Ιρανοί, ούτε χτύπησαν το ιρανικό προξενείο. Χτύπησαν ένα τρίτο κτίριο που βρισκόταν δίπλα τους. Και αν δείτε τις φωτογραφίες, το προξενείο και η πρεσβεία είναι ακόμα όρθια. Οπότε, έδειξαν ότι είναι σε θέση να χτυπήσουν με ακρίβεια μέσα στο ίδιο το Ιράν, κάτι που αντιστοίχως δεν κατάφεραν να επιτύχουν οι Ιρανοί στο Ισραήλ.
Ήταν το ισραηλινό χτύπημα σχεδιασμένο ώστε να μην πυροδοτήσει κάποια απάντηση από την Τεχεράνη;
Εάν το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει το Ιράν πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι το Ιράν μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ, τότε αυτό που κάνει είναι να αποκαταστήσει την αποτρεπτική ισχύ του. Είναι απίστευτα επικίνδυνο ότι το Ιράν χτύπησε απευθείας το Ισραήλ. Αυτό ήταν μια κόκκινη γραμμή. Από τη στιγμή που θα παραβιαστεί μια κόκκινη γραμμή, θα επαναληφθεί, εκτός εάν έχουμε επαναφορά της αποτροπής. Και γι’ αυτό υποστήριζα ότι για λόγους ειρήνης και ασφάλειας, το Ισραήλ πρέπει να χτυπήσει γρήγορα, ώστε να δώσει το σήμα στο Ιράν ότι δεν μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ και μετά να κρυφτεί πίσω από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Το Ισραήλ έδωσε στις ΗΠΑ μια σχετικά σύντομη προειδοποίηση για το χτύπημα. Υπάρχει ένα έλλειμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο συμμάχων;
Η σύντομη απάντηση είναι ότι υπάρχει δυσπιστία. Υπάρχει μια αίσθηση ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν διαμορφώνεται λιγότερο από τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και περισσότερο από τους προσωπικούς πολιτικούς υπολογισμούς του στο Μίσιγκαν και στη Μινεσότα, όπου χρειάζεται να κερδίσει την ψήφο των μουσουλμάνων. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να αφήσει τον εαυτό του να θυσιαστεί για το όνειρο ενός προέδρου που θέλει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.
Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις ενός πολέμου για την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή κοινότητα; Πώς μπορεί να επηρεαστούν χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος που βρίσκονται κοντά στη Μέση Ανατολή;
Δεν πιστεύω ότι θα γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος υπό την έννοια ότι το Ισραήλ και το Ιράν δεν μοιράζονται χερσαία σύνορα και άρα δεν θα γίνουν χερσαίες επιχειρήσεις. Εάν υπάρξουν αεροπορικές επιδρομές και εκτοξεύσεις πυραύλων, δεν θα είναι συνεχείς.
Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή και ευτυχώς ενεργούν ως υπεύθυνοι εταίροι που κάνουν ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούν τη Δύση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συγκρίνετε τη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ενέργειες της Τουρκίας. Μπορείτε να δείτε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρουν ένα πλεονέκτημα (στη Δύση), ενώ η Τουρκία είναι ένα ρίσκο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τον φιλελευθερισμό και την δημοκρατία.
Υπάρχουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αρνήθηκε να παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της στην επιχείρηση για τη προστασία του Ισραήλ. Ισχύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες και αν ναι πως ερμηνεύετε τη τουρκική στάση;
Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις πληροφορίες, αλλά πρέπει να πω ότι σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η Τουρκία απαιτούσε συχνά να έχει δικαίωμα βέτο σε κάθε αποστολή που εκτελείται από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Και επειδή η Τουρκία στο παρελθόν προσπάθησε να παρέμβει σε αποστολές, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι όταν πρόκειται για πιθανή σύγκρουση στην περιοχή, ο αμερικανικός σχεδιασμός δεν στηρίζεται στη τουρκική συνεργασία. Ο κόλπος της Σούδας και η Αλεξανδρούπολη έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Ο Πέτρος Κασφίκης είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στο Καπιτώλιο. Για τις τελευταίες ανταποκρίσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τα τελευταία γεγονότα από την Ουάσιγκτον μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο YouTube