Home ΚΥΠΡΟΣ Ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, προσφωνεί το Συνέδριο. Φωτογραφίες: ΓΤΠ Προεδρίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ -Την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), χαιρέτισε, απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και έπονται του Συνεδρίου, η οποία δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει περηφάνια και αισιοδοξία, αφού είναι σε αυτούς που επενδύουμε προκειμένου να συνεχιστεί η πολυσχιδής δράση και σημαντική προσφορά των μελών της ομογένειας προς την πατρίδα.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Ζέττα Μ. Μακρή. Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Γερουσιαστή – Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Robert Menendez.

Την τελετή έναρξης προσφώνησαν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προβλήθηκε αφιέρωμα – φιλμ από τη νέα γενιά της Διασποράς, επ’ ευκαιρία της επετείου 20 χρόνων από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ποιητική αφιέρωση με τίτλο «Της Διασποράς τα Τέκνα» ενώ ακολούθησε δεξίωση την οποία παρέθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Κατά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση γιατί στάθηκαν δίπλα τους και προσέφεραν πολλά στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπισαν σε θέματα εκπαιδευτικά, ενημέρωσης, διαφώτισης, διαβατηρίων, κ.ά. Επίσης, αναφερόμενος σε σημερινή επίσκεψη ομάδας εκπροσώπων των Ομοσπονδιών στην αεροπορική βάση στην Πάφο, εξέφρασε την υπερηφάνεια όλων για το υψηλό επίπεδο και την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς.

Μιλώντας για το κυπριακό πρόβλημα, επεσήμανε ότι «είναι καιρός οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να βγουν από την λήθαργο και να αντιληφθούν ότι για το δικό τους συμφέρον θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την Τουρκία και να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης που να εξασφαλίζει μόνιμη ειρήνη και ευημερία, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα».

Στη δική του προσφώνηση, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για τη δημιουργία υπηρεσίας για τους απόδημους.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε σε παραλληλισμό της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να συνεργαστούμε από κοινού και να εισηγηθούμε ένα στρατηγικό, λεπτομερές σχέδιο ως προς τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού. «Δεδομένης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, δεδομένων των ενεργειών του κ. Ερντογάν στο Ιράν, δεδομένου ότι στη μόνο στη μία πλευρά υπερισχύουν οι δημοκρατικές αρχές, δεδομένου του γεγονότος ότι οι θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν αναβαθμιστεί και θεωρούνται σοβαροί εταίροι των ΗΠΑ, αυτό είναι η κατάλληλη στιγμή να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης που να αναφέρεται σε θέματα ενέργειας, στην ΑΟΖ, στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του δυτικού κόσμου», τόνισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον, προσφωνώντας την τελετή αναφέρθηκε στη δράση της ΝΕΠΟΜΑΚ, η οποία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα συνδέει τους Κύπριους νέους της Διασποράς με την κληρονομιά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, δημιουργεί στενούς και μακράς διαρκείας δεσμούς μεταξύ των μελών σε όλο τον κόσμο και υπερήφανα υποστηρίζει τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου στον δίκαιο αγώνα για ένα ελεύθερο, επανενωμένο νησί.