Home ΕΛΛΑΔΑ Οικονομική βοήθεια σε 1.725 πυροπαθείς της Βόρειας Εύβοιας από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Οικονομική βοήθεια σε 1.725 πυροπαθείς της Βόρειας Εύβοιας από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ – Περίπου από 1,12 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει από τη σύστασή του, τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και σήμερα, το Ταμείο Ανακούφισης Ελλήνων Πυροπαθών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τα οποία έχουν ήδη αξιοποιηθεί για την ανακούφιση ιδιωτών και για τη στήριξη επιχειρήσεων και μονάδων υγειονομικής περίθαλψης που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, πέρσι το καλοκαίρι.

Συνολικά, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει παράσχει μέχρι σήμερα οικονομική βοήθεια σε 1.725 δικαιούχους στην περιοχή, σε στενή συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό IOCC, της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης των ΗΠΑ (πρώην SCOBA), τόσο ως προς την αποτίμηση των αναγκών των πληγέντων όσο και ως προς τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της άμεσης και της μακροπρόθεσμης ενίσχυσής τους.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, μέσα από συστηματικές φιλανθρωπικές προσπάθειες και χάρη στη γενναιοδωρία των πιστών τέκνων της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε σημαντικούς πόρους, ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που υπέστησαν δεινό πλήγμα και βρίσκονταν σε μεγάλη ανάγκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής: 

  • 301 οικογένειες συλλεκτών ρητίνης έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ ύψους 200 Ευρώ τον μήνα από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.
  • 9 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παρέλαβαν τεχνικό εξοπλισμό συνολικού ύψους 10.000 Ευρώ η καθεμία. Πρόκειται για επιχειρήσεις από τον χώρο των κατασκευών, της εμπορίας ξύλου, της γεωργίας και άλλων.
  • 182 κτηνοτρόφοι έλαβαν ή θα λάβουν 400 τόνους ζωοτροφών, οι οποίες κάλυψαν και θα καλύψουν τις ανάγκες τους για αρκετούς μήνες.
  • 182 κτηνοτρόφοι έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.
  • 34 πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες έλαβαν κουπόνια νοικοκυριού αξίας 1.000 Ευρώ ο καθένας. Τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για την αγορά επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ.
  • 60 πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ αξίας 200 Ευρώ τον μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
  • 16 μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έλαβαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ αξίας 200 Ευρώ τον μήνα από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022.
  •  Έγινε προμήθεια ενός ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, το οποίο παρέχει ιατρική περίθαλψη σε 12.000 άτομα. Το ασθενοφόρο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. Ένα ακόμα ασθενοφόρο θα ενισχύσει το Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας το 2023.
  • Τα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας θα ενισχυθούν με επιπλέον ιατρικό εξοπλισμό (10 ηλεκτροκαρδιογράφους) το 2023.

Από το συνολικό ποσό του 1.128.000 δολαρίων που συγκεντρώθηκε από το Ταμείο Ανακούφισης Ελλήνων Πυροπαθών, μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί ή δεσμευτεί για τις δράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω 915.000 δολάρια. Τα υπόλοιπα 213.000 δολάρια θα διατεθούν για την ανακαίνιση ενός ναού στη Βόρεια Εύβοια.

Επισημαίνεται επίσης ότι η αναλυτική λογιστική αποτύπωση των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν, θα συμπεριληφθεί στις οικονομικές καταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το έτος 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την πυρόπληκτη περιοχή επισκέφθηκε πέρυσι πριν τα Χριστούγεννα αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με επικεφαλής τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο και μέλη την ταμία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Ελέιν ‘Αλεν και την τότε Β’ αντιπρόεδρο της Εθνικής Φιλοπτώχου, Ανίτα Καρταλοπούλου, προκειμένου να δουν από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και για να επικαιροποιήσουν την καταγραφή και την ιεράρχηση των αναγκών των πληγέντων, καθώς επίσης και το σχέδιο κατανομής των κονδυλίων από την IOCC.

Η αντιπροσωπεία είχε γίνει δεκτή και από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κ. Χρυσόστομο (φώτο), στον οποίο είχε προσφερθεί δωρεά για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαβίδ, με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνδέεται πνευματικά.